Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indrukwekkende bewaarschuur voor uien

"Mensen vragen zich bezorgd af of ik misschien in een midlife-crisis zit, maar nee hoor, ik had gewoon zin in een nieuwe uitdaging", lacht Willy Dickmann (55) uit Dronten. Terwijl ondertussen de laatste hand aan de bouw van een enorme bewaarschuur voor uien wordt gelegd, vertelt Willy hoe het allemaal begon in 1962.



Dat was het jaar waarin zijn vader van een gemengd bedrijf uit Genderingen (Achterhoek) de overstap maakte naar een akkerbouwbedrijf in de polder. Opa Dickmann behoorde tot de eerste lichting agrariërs die in de nieuwe polder een perceel kon pachten. "Het eerste jaar was bijna kamperen, ik was een jochie van vijf en we woonden met z'n allen in de schuur, zonder stromend water".
 
Rode ui
Tot zes jaar geleden was Willy akkerbouwer op nog steeds hetzelfde perceel. Met oog op de toekomst was hij toe aan iets anders. Hij verkocht zijn land en besloot om zich onder de naam ' Dickmann Agro' enkel nog te richten op het zaaien, oogsten en bewaren van uien. Willy teelt en bewaart voornamelijk rode uien maar verbouwt daarnaast ook gele uien. "Ik bevind me in een nichemarkt, het bewaren van een rode ui vraagt om gedetailleerd en specialistisch werken, en daar houd ik van".
 
Grote bewaarcapaciteit
De nieuwe bewaarschuur is groot. Met een nokhoogte van 15 meter en een afmeting van 45 bij 67 meter ziet het geheel er indrukwekkend uit. Op zijn eigen perceel biedt de ruimte aan zeven bewaarcellen. Elke cel heeft een minimale capaciteit van 550 kisten. Willy heeft gekozen voor een kistenbewaarsysteem op basis van een aantal belangrijke voordelen: "Het biedt de mogelijkheid om snel het bewaarklimaat bij te sturen. Een rode ui is een kwetsbaar product wat je niet metershoog op elkaar gestapeld wilt hebben. Én het bewaren in kisten zorgt ervoor, dat ik flexibel en snel aan mijn afnemers kan leveren op elk willekeurig moment".

Het klimaat kan dankzij de hoogwaardige bewaartechniek van Omnivent tot op microniveau geregeld worden. Willy maakt gebruik van twee soorten bewaarsystemen: een blaassysteem voor dichte kisten en een zuigsysteem voor open kisten. Het is zelfs mogelijk om per rij kisten het klimaat te beheersen. "Op deze manier kan ik zeer specifiek te werk gaan. Dit zorgt er voor dat ik een kwalitatief hoogwaardige ui kan afleveren. In hoogwaardige kwaliteit wil ik me onderscheiden". De zevende cel is een wat grotere, open cel, voor 700 kisten. "In de toekomst komen hier sjalotjes en plantuitjes mogen gaan komen. Deze producten vragen om een nog meer specifiek bewaarprogramma."
 
De consument is kritisch
Sinds kort experimenteert Dickmann met een voorselectie van de uien. Al direct na het rooien wordt er in de stortbak een grove selectie gemaakt van de grotere uien en de minder grote uien. Dit zorgt ervoor dat hij snel aan een aanlevervraag van zijn afnemer kan voldoen. "Als zij mij om een partij van een bepaalde maat vragen, hoef ik zo minder kisten aan te spreken om te sorteren. Dat maakt dat ik snel kan leveren. Direct na het rooien worden de uien gedroogd, vervolgens wordt in een paar maanden de temperatuur naar zo'n één graden gebracht waarbij ik het klimaat zo constant mogelijk houd. Zo kan ik de uien maandenlang perfect bewaren. Dat moet ook wel als je direct aan een grote supermarktketen levert. De consument is kritisch, het moet er gewoon mooi en goed uitzien".

De toekomst
"Ik zie mezelf nog niet stil zitten, daar ben ik te ondernemend voor. Wel zou ik in de toekomst een aantal mensen willen aannemen zodat ik minder uitvoerend en meer aansturend bezig kan zijn. Dat maakt me meer flexibel voor andere dingen die ik ook graag doe". Zo is Willy bijvoorbeeld actief in verenigingen en in het bijzonder voor de paardensport voor gehandicapten. "Ik zet me voor 110% in bij de dingen die ik doe. Het zorgt ervoor dat ik niet indut en het geeft me energie".

Bron: Omnivent
Publicatiedatum: