Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Uientelers Zuidwest-Nederland bezoeken De Groot en Slot

Dinsdag 27 januari is er een groep uientelers uit Zuidwest-Nederland afgereisd naar de kop van Noord-Holland.Als eerste werden ze ontvangen in Broek op Langedijk bij De Groot en Slot om meer te weten te komen achter het geheim van de kwaliteit en opbrengst van de Hy-rassen! De groep van zo'n 15 personen kwam met name uit Tholen, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Henk de Groot heeft de groep meegenomen naar het verleden. Zaken zoals veredeling en productie werden uitgelegd. Daarbij hebben de telers geleerd wat het idee is achter de daglengte van een ui. Maar ook waarom we twee jaar mooi weer nodig hebben voor een goede zaadproductie. Vanuit het verleden is Henk naar het heden gegaan en heeft laten zien dat we qua efficiëntie ontzettend grote stappen hebben gemaakt zonder in te boeten op de kwaliteit van het zaad. Ook naar het eindproduct toe worden voortdurend verbeteringen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in onder andere de meeldauwresistente Hylander en Hysky, een ras met fusarium reductie bij fusarium gevoelige gronden. Dit is alleen mogelijk als we als veredelingsbedrijf input krijgen vanuit de markt, de telers en de verpakkers.

Vervolgens vertelde Jaap Jonker over de toegevoegde waarde van onze accountmanagers is in het veld. Doordat de accountmanagers in het veld komen bij vele telers en hier informatie delen van beide kanten zijn ze in staat om vragen te beantwoorden op het gebied van rassenkeuze, ziekten en plagen maar ook oogstmomenten en andere aspecten die belangrijk zijn voor de kwaliteit. De account managers hebben een laboratorium achter zich staan waar monsters heen kunnen voor onderzoek. Met de handige mobiele app, Uipp genaamd, kunnen telers zelf het probleem traceren. De Groot en Slot heeft een team dat dagelijks met uien bezig is, waardoor de marktinformatie en andere geluiden snel met elkaar gedeeld kunnen worden. Tijdens de presentatie blikte Jaap ook terug op het jaar 2014, zoals het symposium 'Uienteelt 2.0' waar zo'n 500 belangstellenden zijn geweest, de luchtballonvaart met de Grow Hy Fly Hy-actie en de rassen van De Groot en Slot die al een aantal jaar achter elkaar zijn verkozen tot mooiste bewaarui.

Na dit positieve verhaal kreeg de groep een rondleiding langs de productiehallen, waar een grote uitstalling van uienrassen stond. Daarna ging de groep door naar Bejo Zaden voor een rondleiding langs de schoning, verpakking en het lab!

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018