Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische politici stellen einde sancties voor

Grieken vragen om opheffen sancties: Rusland positief

Griekenland vroeg Rusland afgelopen weekend officieus om de boycot van bepaalde Griekse producten op te heffen. Rusland onderzoekt de mogelijkheden, bijvoorbeeld import van Grieks fruit als grondstof voor bewerkte producten. Vorige maand liet Poetin weten te willen samenwerken met bedrijven in Hongarije. Ook Cyprus wil zich inspannen om de relatie te herstellen. In Rusland wordt de boycot ter discussie gesteld. Na het verzoek van de Mededingingsautoriteit om de importtarieven tijdelijk te verlagen, dienden vijf politici in de Doema een voorstel in om de sancties af te schaffen. De politici kregen een berisping van hun partij. Russische supermarkten hebben de prijzen van twintig producten bevroren om de gevolgen van de inflatie te beperken. Braziliƫ zou de trend van prijsstijgingen kunnen keren als Rusland de import uit dit land opvoert, denkt Vincente Barrientos, Ibero-American Institute.

Rusland overweegt gedeeltelijk opheffen boycot
Afgelopen weekend vroeg de Griekse regering Rusland een deel van de boycot voor Griekse producten op te heffen. De Grieken vroegen Rusland de sancties op perziken, aardbeien, citrus en kiwi op te heffen. Het Kremlin reageerde dat Rusland, als lid van de Wereld Handels Organisatie (WTO), niet zomaar van een enkel EU-lidstaat de boycot mag opheffen. Daarentegen kan Rusland wel via joint ventures en import van producten voor de verwerkende industrie gedeeltelijk import toestaan. Vorige maand zei president Poetin tijdens een bezoek aan Hongarije dat het land wil samenwerken met Hongarije, ondanks de sancties.

Cyprus wil relatie met Rusland herstellen
De Cypriotische autoriteiten willen de banden tussen Europa en Rusland herstellen, zei Nikos Christodoulides, vertegenwoordiger van Cyprus, in een interview met Russische media. Hij hoopt "snel de relatie te kunnen herstellen op een actieve en wederzijds gunstige relatie." De Cypriotische economie is in belangrijke mate afhankelijk van Rusland. Door de boycot verloor Cyprus bijna 54% van de exportwaarde naar Rusland. Daarnaast leende Rusland in 2011 het eiland 2,5 miljard euro. Onlangs verlaagde Rusland de rente op de lening met 2%.

Russen stellen boycot ter discussie
Van de vijf Russische politici die een voorstel deden om een einde te maken aan de boycot zijn er drie door hun eigen partij op het matje geroepen. De politici wordt verweten de partijdiscipline te hebben geschonden. De twee politici die geen berisping kregen, zijn niet langer verbonden aan een politieke partij. Overigens is dit niet de eerste keer dat in de Doema de boycot ter discussie gesteld wordt. De Russische Mededingingsautoriteit stelde eerder voor om de importtarieven op aardappelen, tomaten, uien, komkommers, kool, bananen, citrus, druiven en appelen te verlagen tot de volgende oogst.

Russische supermarkten bevriezen prijzen
Enkele grote supermarktketens, waaronder Magnit, X5, Auchan, Lenta en Metro, hebben de prijzen van een twintigtal producten bevroren. Daarmee willen de supermarkten voorkomen dat de inflatie het armere deel van de bevolking hard raakt. De bevriezing geldt voor de komende twee maanden. Hoewel de bevriezing de marges van de supermarkten onder druk zet, hebben de supermarkten belang bij de maatregelen. Daarmee voorkomen ze dat de overheid maatregelen neemt, aldus analisten.

Moldavische appelprijs gedaald
De prijzen voor appelen op de Moldavische groothandelsmarkt Chisinau liggen tussen de 12 en 39 cent per kilo. Dat is 15-20% lager dan vorig jaar. Volgens Fruit-Inform lagen de prijzen vorig jaar tussen de 15 en 48 cent per kilo. De handelaren koppelen de lagere prijzen aan een gedaalde export.

Azerbeidzjan zelfvoorzienend en exporteur
Azerbeidzjan is voor 76-98% zelfvoorzienend voor de meeste producten. Daarnaast exporteerde het land vorig jaar voor 291 miljoen dollar, dat is 16,1% meer dan in 2013. Dit jaar wil het land de export naar Rusland verdubbelen en het aantal producten uitbreiden. Volgens Azerbeidzjan heeft het land een groot overschot, waardoor er veel groenten en fruit naar Rusland geƫxporteerd kan worden.

Rostov eist tweede plaats op
De regionale regering van Rostov denkt de tweede plek in te nemen als het gaat om productievolumes groenten en fruit. Onbetwiste eerste is de regio Krasnodar. Rostov zou vorig jaar een aardappeloogst van 397,2 miljoen ton hebben binnengehaald, een toename van 10%. De vollegrondsgroentenoogst steeg met 17,5% en het volume kasgroenten steeg met 40,9%. Volgens de regering van Rostov zal het volume dit jaar verder stijgen.

Ibero-American Institute: stijging Braziliaans product kan prijzen stabiliseren
Volgens de directeur van het Ibero-American Institute, Vincente Barrientos, kan een toename in de import van Braziliaans product de prijzen op de Russische AGF-markt stabiliseren. Meer Braziliaanse import zou de concurrentie op de Russische markt vergroten en daarmee de prijzen kan verlagen.

Litouwse supers weren lokaal product
De twee grootste supermarktketens van Litouwen, Rimi en Maxima, weigeren lokale groenten in de schappen te leggen. Volgens de supermarkten zijn de producten te duur. Binnenlandse productie wordt verdrongen door goedkopere import. Onder andere Polen, dat hard getroffen werd door de boycot, exporteert de producten naar onder andere Litouwen. Overigens namen de supermarkten Rimi en Supernetto de eerste Litouwse sla op in het assortiment.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.