Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Bulgarije 640.000 ton voeding jaarlijks verspild

Enorme hoeveelheden voedsel in Europa worden jaarlijks verspild. In Bulgarije gaat ruim 640.000 ton geschikte voeding naar het afval, gemiddeld 100 kilo per persoon. De reden is dat de vorm of kleur niet bevalt. In Europa loopt de totale hoeveelheid verspild voedsel op tot 90 miljoen ton. Deze hoeveelheid kan 3 miljoen vrachtwagens vullen.

Een documentaire van de Duitse journalist Valentin Thurn kaart dit aan: "Wat me het meest verraste, was de enorme hoeveelheid eetbare producten, die "weggaan", zelfs voor ze de markt bereiken. Bij voorbeeld tijdens het transport als een vracht tomaten een paar uur later aankomt vanwege drukte op de weg. De 40 ton tomaten worden dan waarschijnlijk "doorgedraaid", aldus Thurn.

Een derde van de geproduceerde voeding wordt niet in de supermarkt verkocht vanwege het uiterlijk. "We kunnen blijkbaar geen wortels aannemen met een dubbel uiteinde of aardappelen met afwijkende vormen. Klanten zelf weten niet langer wat de oorspronkelijke vorm van producten is", zegt Thurn.

Gelukkig gaat een derde ervan al naar de Bulgaarse voedselbank. Alle producten in de magazijnen ervan zijn niet langer commercieel beschikbaar, zelfs als ze veilig gegeten kunnen worden. In 2014 heeft de Bulgaarse voedselbank 264 ton producten "hergebruikt" voor 22.000 hulpbehoevende Bulgaren.

Publicatiedatum: 24-3-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Avocadopit heeft kankerremmende eigenschappen
18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 Roemenië: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met déze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord ‘lekker’ wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dé foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava