Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Bulgarije 640.000 ton voeding jaarlijks verspild

Enorme hoeveelheden voedsel in Europa worden jaarlijks verspild. In Bulgarije gaat ruim 640.000 ton geschikte voeding naar het afval, gemiddeld 100 kilo per persoon. De reden is dat de vorm of kleur niet bevalt. In Europa loopt de totale hoeveelheid verspild voedsel op tot 90 miljoen ton. Deze hoeveelheid kan 3 miljoen vrachtwagens vullen.

Een documentaire van de Duitse journalist Valentin Thurn kaart dit aan: "Wat me het meest verraste, was de enorme hoeveelheid eetbare producten, die "weggaan", zelfs voor ze de markt bereiken. Bij voorbeeld tijdens het transport als een vracht tomaten een paar uur later aankomt vanwege drukte op de weg. De 40 ton tomaten worden dan waarschijnlijk "doorgedraaid", aldus Thurn.

Een derde van de geproduceerde voeding wordt niet in de supermarkt verkocht vanwege het uiterlijk. "We kunnen blijkbaar geen wortels aannemen met een dubbel uiteinde of aardappelen met afwijkende vormen. Klanten zelf weten niet langer wat de oorspronkelijke vorm van producten is", zegt Thurn.

Gelukkig gaat een derde ervan al naar de Bulgaarse voedselbank. Alle producten in de magazijnen ervan zijn niet langer commercieel beschikbaar, zelfs als ze veilig gegeten kunnen worden. In 2014 heeft de Bulgaarse voedselbank 264 ton producten "hergebruikt" voor 22.000 hulpbehoevende Bulgaren.

Publicatiedatum: 24-3-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
12-4-2018 Groenten en fruit kunnen risico op oogziekte bijna halveren
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees
5-4-2018 Negatief framen én benoemen van de norm: hogere fruitconsumptie
4-4-2018 Meer fruit, minder rimpels
4-4-2018 RLI: "Werk toe naar duurzame consumptiepatronen"