Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Polen en Oman praten over handelsakkoord

Ambassadeur Rusland: geen gevaar boycot Servisch fruit

Russen lijken hun toevlucht te nemen in andere valuta dan de roebel, daarnaast hebben Russen vorig jaar voor 34 miljard dollar aan kapitaal bij Russische banken weggehaald. Polen ziet veel mogelijkheden in Oman, de Golfstaat heeft vertrouwen in Poolse producten. De Oekraïense appelimport, vooral uit Polen en Moldavië, is fors gestegen, verwacht wordt dat deze volumes via re-export in Rusland terecht komen. Rusland weerde twee partijen Israëlische paprika's, in totaal hield Rusland dit jaar al vier partijen uit Israël tegen. Servië hangt geen boycot boven het hoofd, de Russische ambassadeur in Servië zegt daar van overtuigd te zijn. En de biologische sector in Rusland groeit, ondanks de boycot.

Russen kiezen voor vreemde valuta
Na de forse devaluatie van de roebel vorig jaar is het aantal spaarrekeningen in Rusland in vreemde valuta gestegen van 19,4% naar 35,7%. In de jaren '90 maakten de Russen eenzelfde situatie van forse deflatie door. Banken, in geldnood, bieden rentes tot 8%, maar het zijn vooral Russische bedrijven zoeken hun toevlucht in dollars. Van al het kapitaal van Russische bedrijven is ruim 40% omgezet naar dollars. Daar bovenop blijkt dat de Russen vorig jaar voor 34 miljard dollar van hun Russische rekeningen wegsluisden, wat niet alleen het wantrouwen jegens de roebel illustreert, maar ook tegen de banken. De Russische overheid garandeert een tegoed tot 700.000 roebel (11.000 euro).

Polen en Oman praten over handelsakkoord
Vorige week bezocht Alim Bin Masoud, minister van Handel en Industrie van Oman, Polen. Tijdens het bezoek werd onder andere gesproken over een handelsakkoord voor agrarische producten. De Bin Masoud werd ontvangen door de Poolse vicepremier Tadeusz Nalewajk en de minister van Economische Zaken Janusz Piechociński.
De Poolse vicepremier is tevreden over de ontmoeting en de mogelijkheden voor de Poolse export. Volgens hem voldoen de Poolse producten aan de hoogste standaard van de EU en zullen consumenten in Oman de producten waarderen. Volgens zijn collega uit Oman hebben Poolse producten een goede reputatie in Oman. Om de voedselvoorziening veilig te stellen zoekt het land op het Arabisch schiereiland naar partners die grote volumes kunnen exporteren. Oman heeft onder andere interesse in appelen, zuivel, vlees en granen uit Polen.

Oekraïense appelimport fors gestegen
In de eerste helft van het seizoen 2014/15 is de Oekraïense appelimport fors gestegen. Waar in dezelfde periode vorig jaar de import uitkwam op 2.500 ton, eindigde de teller dit seizoen op 15.000 ton. Moldavië en Polen zijn samen goed voor 90% van de import, dat meldt Fruit-Inform. Volgens analisten zou een groot deel van de export doorgevoerd worden naar Rusland. Voor oktober vorig jaar werden de appelen als Oekraïens product geëxporteerd, later veranderde dit naar appelen van de Krim. De binnenlandse consumptie van importappelen is juist gedaald door de devaluatie van de Oekraïense munt.

Rusland weert Israëlische paprika's
De Russische fytosanitaire dienst heeft twee partijen paprika's uit Israël geweerd. Volgens de inspectie zouden de ladingen, van 2 en 5 ton, besmet zijn met Californische trips. In de afgelopen maanden hebben de Russische autoriteiten al vier partijen uit Israël, in totaal 74 ton, uit Israël geweerd.

Ambassadeur Rusland: geen gevaar boycot Servisch fruit
Ondanks de beschuldigingen dat Servië appelen uit Polen zou exporteren naar Rusland, heeft de Russische ambassadeur in Servië er alle vertrouwen in dat dit niet zal resulteren in een boycot. De landen zouden een eerder deze maand een nieuw systeem in gebruik genomen hebben, waarmee scans van de rapporten en papieren van elke lading naar Rusland gestuurd worden. Daardoor weten de Russische autoriteiten welke producten onderweg zijn en waar die vandaan komen, al voordat het product in Rusland aankomt. Servië blijft er bij dat er geen sprake is van overtredingen, maar dat strengere controles en certificaten geïntroduceerd zullen worden.

Russische bio-sector groeit dankzij boycot
De biologische sector in Rusland was voor de boycot sterk afhankelijk van de import. Rond de 95% van de producten werd geïmporteerd, vooral uit Duitsland, Italië, Frankrijk, VS en Canada. Nu de grenzen gesloten zijn, groeit de Russische bio-sector. De totale biologische markt in Rusland heeft een waarde van ongeveer 135 miljoen euro. In de afgelopen drie jaar heeft de bio-sector in onstuimige groei doorgemaakt van 20%. Toch overstijgt de vraag nog altijd het aanbod. Russische analisten verwachten dat het bio-segment kan groeien ondanks de boycot, omdat men verwacht dat consumenten die kozen voor importproducten, nu zullen kiezen voor binnenlandse bio-producten.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.