Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Landbouwhervormingen in Zuid-Afrika

Witzenberg, waartoe ook Ceres, de Koue Bokkeveld, Wolseley, Tulbagh, Breede River North en de Ceres Karoo behoren, implementeert een grondig landbouwhervormingsinitiatief. 

Het Witzenberg Partnership komt voort uit een overeenkomst tussen de gemeente Witzenberg, de inwoners van Witzenberg en de plaatselijke telers.
De overeenkomst moet de economie stimuleren, banen creëren en de sociale harmonie bevorderen.
Een van de doelen van de overeenkomst is het aantrekken van succesvolle zwarte telers om actief deel te nemen aan de gemeenschap. Daarnaast moet het initiatief overgenomen worden door andere gemeenschappen. Het centrum van Witzenberg moet commercieel ontwikkeld worden en de focus komt te liggen op mentorschap en training programma's.

De implementatie vindt plaats volgens de principes van het National Development Plan en het gemeentelijke Intergrated Development Plan.
Twee PALS projecten waren 2012 succesvol uitgevoerd op boerderijen in het Ceres district. De Witzenberg Partnership wil ongeveer 50 nieuwe projecten starten met zwarte telers, die potentie hebben om succesvol te worden.

De boerderijen waar de projecten zijn gelanceerd, liggen in de omgeving van Witzenberg en beslaan samen meer dan 12.000 hectare. De grond bestaat voor ongeveer 4.200 hectare uit groenten en fruit.

Het doel is om 20% van de plantages op te nemen in het Nationale Development Plan. Streven is het creëren van 12.000 nieuwe banen in 4.000 hectare van het land in de omgeving van Witzenberg

De PALS projecten worden uitgevoerd op zowel huidige boerderijen als nieuwbouwboerderijen, die niet beschikken over extra waterreserves voor irrigatie.

Andere projecten, die de economie moeten stimuleren, zijn het bouwen van verpakkingshuizen, koelcellen en het aanleggen van spoorlijnen. Het toerisme wordt gestimuleerd en er wordt een strategie toegepast om huidige zwarte telers meer succesvol te maken. Daarnaast wordt er gestart de implementatie van samenwerkingscollectieven.

De focus ligt op het creëren van kansen door economische groei, maar ook door training, mentorschapprogramma's en competentieontwikkeling.

Het Witzenberg initiatief is een geïntegreerd ontwikkelingsplan voor nieuwe landhervormingsprojecten, een goed trainingscollege, huisvestingsprojecten, gemeenschapsprojecten, onderwijsprojecten en het streven naar goede huizen, faciliteiten, werk relaties en een gezond milieu.

De Witzenberger telers zijn bereid om aanvankelijk zonder staatssteun de projecten uit te voeren, hun deelname is de beste garantie voor succes. De overheid is gevraagd om een rol te spelen in het uitbreiden van irrigatieschema's, het toestemming verlenen voor wateropslag en het versnellen van het proces door hogere lonen uit te betalen.

Het Witzerberg Partnership is een regionaal initiatief dat rekening houdt met de unieke kenmerken van de omgeving en de agriculturele irrigatie. Professor Nick Vink van het Departement van Agricultural Economics aan de Stellenbosch Universiteit bewijst in een door hem geschreven document dat het plan overeenkomt met de principes van het National Development Plan. Er is ook een DVD beschikbaar met informatie over het plan.

Voor meer informatie:
Gerrit van Vuuren
Joubert van Vuuren Ing.
Tel: +27 23 3123 152
Fax: +27 23 3123 083
Email: gerrit@jvanvuuren.co.za
www.jvanvuuren.co.za

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018