Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen einde boycot na Grieks bezoek Moskou

Gister bezocht de Griekse premier Tsipras het Kremlin. De EU kon alleen tandenknarsend toekijken hoe de Griekse premier afreisde naar Moskou. Op de agenda stond onder andere de gedeeltelijke opheffing van de boycot. Hoewel de verwachtingen hoog gespannen waren, zeker nadat gemeld werd dat een minister zei dat er protocollen waren opgesteld om de boycot op te heffen, keerde Tsipras met (bijna) lege handen terug naar Athene.



Zowel Rusland als Griekenland benadrukt dat er geen financiƫle steun is gevraagd door Athene. Griekenland ruziet met de EU over de leningen, maar heeft op korte termijn ook kapitaal nodig. "Griekenland heeft ons niet om hulp gevraagd," aldus Poetin. "Ik vind het ook opmerkelijk dat er twijfels waren hierover. Het is toch niet zo dat Griekenland aan handen en voeten gebonden is en dat hun soevereiniteit zo beperkt is dat ze geen eigen buitenlands beleid kunnen voeren? Ik geloof daar niets van en het bezoek van de Griekse premier bewijst het tegendeel." Op zijn beurt benadrukte Tsipras dat Griekenland niet als een bedelaar andere landen om steun vraagt.

Wat de boycot betreft was Poetin duidelijk: het is onmogelijk om een uitzondering te maken voor een enkel EU-lid. Daarnaast zei de Russische president dat de boycot de enige manier was om te reageren op de Europese sancties en betoogde Tsipras nogmaals dat de sancties nergens toe leiden.

Wel werden er algemene afspraken gemaakt over meer economische samenwerking, onder andere op energie gebied. Concrete afspraken werden niet gemaakt.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.