Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Harrij Schmeitz tijdens TECHnovation:

“Merken bieden kwaliteitsgarantie bij online versaankopen”

Tholen - "We moeten leren van online initiatieven als Uber, Airbnb en Alibaba," betoogde JanPaul Landman CIO van FloraHolland gisteren tijdens TECHnovation. Tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Tuinbouw Digitaal, stonden ICT oplossingen voor zowel de sierteelt- als de AGF-sector centraal. In verschillende korte presentaties werden ontwikkelingen geschetst en onderzoeken gepresenteerd.


Harrij Schmeitz (Frug I Com) en JanPaul Landman (FloraHolland).

Wat Uber, Airbnb en Alibaba bijzonder maakt is dat deze bedrijven geen eigen bezit hebben. Uber heeft geen taxi's in bezit, Airbnb bezit geen vastgoed en Alibaba heeft geen voorraden. Toch zijn dit stuk voor stuk grote spelers, legt JanPaul uit. In combinatie met de verwachting dat tussen 2012 en 2017 het aantal online verkopen met 65% zal stijgen, liggen er kansen voor de sector op ICT gebied.


Remco van Dam vertelde over het onderzoek Fresh online Pack. Elvi van Wijk presenteerde de resultaten van haar onderzoek naar de Veggipedia-app.

Online kwaliteitsgarantie
Toch blijft de online aankoop van versproducten achter. Uit een Duits onderzoek blijkt dat de belangrijkste redenen om verse producten niet online te bestellen de kwaliteit en garantie zijn.


Martijn Schipper (Redstar), Toine Koolen (Agrifirm Plant) en Patricia Hoogervorst (NFO).

Remco van Dam presenteerde het nog lopend onderzoek Fresh online Pack naar de online versmarkt en de wensen van de consument. Op garantiegebied steken verschillende vragen de kop op, want wie is verantwoordelijk voor de garantie? De teler, handelaar of het postbedrijf? En hoe zit het met retourzendingen?


Henk Zwinkels (Floricode) en Robert Ossevoort (Wageningen UR)


Cor Verdouw (WUR) en Maarten den Uijl (Agriplace).

"Uiteindelijk zal de consument merken kiezen," betoogt Harrij Schmeitz tijdens de groepsdiscussie. "Merken kunnen kwaliteitsgarantie geven." Een merk kan op productniveau zijn, maar ook de naam van een webwinkel kan gezien worden als merk.


Rimmer Osinga (The Greenery) en Raphaël Hoogvliets (Bureau YAP).

Consumenten apps
In de communicatie naar de consument onderzocht Elvi van Wijk de effectiviteit van de Veggipedia app. De app wordt vooral gewaardeerd door consumenten door de eenvoudige vormgeving en de objectiviteit van de informatie. Ook blijkt uit het onderzoek dat apps met recepten vaker gedownload worden en dat informatie door bedrijven of telers gezien wordt als reclame. Van de verschillende digitale initiatieven die werden voorgelegd aan het panel, scoorden Veggipedia en LoveMySalad goed.

Big Data voor kwaliteit en voorspellingen
De focus van het onderzoek waar Henry Boerrigter van de WUR aan meewerkt ligt meer op productkwaliteit. Uitgaande dat de kwaliteit van een product na de oogst op 100% staat, daalt de kwaliteit na verloop van tijd tot een ondergrens gepasseerd wordt. Hoe snel de daling is en wanneer de ondergrens bereikt wordt is afhankelijk van onder andere variëteit en techniek. Op basis van de gegevens kan een systeem van First Expired First Out opgezet worden. Daarnaast maakt software het mogelijk om op basis van algemene gegevens tijdens de teelt, zoals luchtvochtigheid en temperatuur, een risicoanalyse te maken van de kans op schimmelvorming op een product.


Andreas Hofland (Cooperation in Controlled GRowing) en Erik Pekkeriet (WUR).


Don Willems (Wageningen UR), Robert Robbemond (WUR) en Nico Bondt (LEI).

En wanneer het gaat over ICT en dataverzameling kan de term Big Data niet ontbreken. Wilco van den Berg van het GroentenFruit Huis en Tim Verwaart van het LEI presenteerden de voorgang van BIG t&u project. Binnen dit project wordt enerzijds openbare data verzameld en samengevoegd, anderzijds worden berichten op social media gevolgd. De effectiviteit van de BigBangBroccoli-campagne kan bijvoorbeeld gemeten worden aan het aantal tweets over broccoli.


Wilco van den Berg van het GroentenFruit Huis en Tim Verwaart van het LEI presenteerden de voorgang  van BIG t&u project.

De echte waarde van Big Data ligt echter in de voorspellende kracht. "In 2015 willen we meer 'achter de voordeur' kijken bij de consument en onderzoeken of we op basis van bijvoorbeeld receptensites iets kunnen achterhalen over eetmoment en bereiding," vertelt Wilco.


Johan den Engelse (Frug I Com) en Henk Zwinkels (Floricode).

Tot slot vertelden Johan den Engelse over eLab, een digitale standaard om labgegevens uit te wisselen. Henk Zwinkels sloot de dag af met het standaard label voor de sierteelt, met alleen de basisinformatie in een standaard vormgeving. Verzender, ontvanger, SSCC en barcode.


En natuurlijk was er een afsluitende borrel.

Publicatiedatum: 15-4-2015
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 "Zorgeloos op vakantie en alles onder controle"
20-7-2018 Grip op je value chain van teler tot consument
19-7-2018 Shifter: Vast, flex en uitzendkracht in hetzelfde planningssysteem
19-7-2018 Britten ontwikkelen robot voor pluk zachtfruit
18-7-2018 "Nieuw instrument om rijpheid avocado's te meten"
18-7-2018 Creëer kunstmatige intelligentie met ... een aardappel
18-7-2018 Demodag IT Totaaloplossingen op 6 september
17-7-2018 Studenten bouwen appelplukrobots in wedstrijd
16-7-2018 Alibaba bestelt 3.000 ton Thais durianfruit voor volgend jaar
13-7-2018 Harvest House kiest voor Xcellent als IT-partner
12-7-2018 Nieuw systeem om houdbaarheid te berekenen
12-7-2018 "Eerlijk afrekenen is de uitdaging van iedere telersvereniging"
11-7-2018 SyncForce en PS in foodservice sluiten strategische partnerovereenkomst
10-7-2018 Dropcopter komt met bestuivingsresultaten
3-7-2018 Hi-tech appelinpakrobot geïntroduceerd
2-7-2018 Chinees tech-bedrijf richt zich op de overzeese markt
22-6-2018 Hoe meer gegevens je verzamelt, des te accurater je oogstraming
21-6-2018 Oekraïne: App beoogt sector te voorzien van live prijsvorming
19-6-2018 Fujitsu Tech introduceert biometrie in fruitteelt
15-6-2018 Agritech startup Nieuw-Zeeland floreert