Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogstrobots krijgen steeds meer nieuwe taken

Een 14-armige, geautomatiseerde oogstrobot die onlangs gedemonstreerd werd in een aardbeienbedrijf in de VS illustreert goed waarom de machine noodzakelijk is. Een van de meest urgente problemen van de huidige sector is een tekort aan werknemers.

De huidige oogstrobot kan kleuren onderscheiden, ziet het verschil tussen rijp en onrijp en plukt de vruchten zonder de planten te beschadigen. Taken die voorheen waren voorbehouden aan relatief laagbetaalde arbeidskrachten. Maar technologische ontwikkelingen maken het mogelijk voor robots om dit werk over te nemen. Het krimpend aanbod van beschikbare fruitplukkers maakt de techniek bovendien financieel aantrekkelijk. Seizoenarbeiders uit bijvoorbeeld Mexico worden steeds schaarser.

"De kosten van een oogstrobot zijn minder belangrijk geworden," zegt Juan Bravo, uitvinder van oogstmachine Agrobot. "De kosten van een veld dat niet geoogst wordt, zijn namelijk vele malen hoger. De Agrobot kost ongeveer $ 100.000 en Bravo heeft een tweede, groter prototype in ontwikkeling. Andere machines worden bovendien steeds veelzijdiger: naast het oogsten kunnen ze ook planten, plukken en vervoeren.

"De enige manier om het arbeiderstekort te compenseren, is om de technologie te blijven boosten," zegt Soren Bjorn, unit head bij Driscoll Strawberry Associates Inc. Driscoll is een van de partijen die de Agrobot heeft gefinancierd.
Publicatiedatum: