Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Oogstrobots krijgen steeds meer nieuwe taken

Een 14-armige, geautomatiseerde oogstrobot die onlangs gedemonstreerd werd in een aardbeienbedrijf in de VS illustreert goed waarom de machine noodzakelijk is. Een van de meest urgente problemen van de huidige sector is een tekort aan werknemers.

De huidige oogstrobot kan kleuren onderscheiden, ziet het verschil tussen rijp en onrijp en plukt de vruchten zonder de planten te beschadigen. Taken die voorheen waren voorbehouden aan relatief laagbetaalde arbeidskrachten. Maar technologische ontwikkelingen maken het mogelijk voor robots om dit werk over te nemen. Het krimpend aanbod van beschikbare fruitplukkers maakt de techniek bovendien financieel aantrekkelijk. Seizoenarbeiders uit bijvoorbeeld Mexico worden steeds schaarser.

"De kosten van een oogstrobot zijn minder belangrijk geworden," zegt Juan Bravo, uitvinder van oogstmachine Agrobot. "De kosten van een veld dat niet geoogst wordt, zijn namelijk vele malen hoger. De Agrobot kost ongeveer $ 100.000 en Bravo heeft een tweede, groter prototype in ontwikkeling. Andere machines worden bovendien steeds veelzijdiger: naast het oogsten kunnen ze ook planten, plukken en vervoeren.

"De enige manier om het arbeiderstekort te compenseren, is om de technologie te blijven boosten," zegt Soren Bjorn, unit head bij Driscoll Strawberry Associates Inc. Driscoll is een van de partijen die de Agrobot heeft gefinancierd.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018