Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Waarom Lavrov aardappelen en tomaten aan Kerry gaf

5900 ton onderschepte AGF in 2015

De Russische economie is in het eerste kwartaal gekrompen. Prijzen voor kool, uien en peen zijn fors gestegen. Tijdens een ontmoeting tussen Rusland en de VS vorige week overhandigde Lavrov aardappelen en tomaten aan zijn Amerikaanse collega John Kerry. Verschillende landen, waaronder Oezbekistan, Jordanië en Azerbeidzjan onderhandelen over exportvoorwaarden. Nederlandse telers maken weinig aanspraak op het compensatiefonds van de EU. Hardfruittelers gebruikten nog niet de helft van het budget. Rusland maakte bekend dat er sinds begin dit jaar 5900 ton AGF is onderschept waarvan de certificaten niet in orde waren. Volgens Rusland werden 3,5 keer meer onderscheppingen gedaan in de laatste maanden dan in de eerste maanden sinds de boycot.

Russische economie kromp in eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van dit jaar is de Russische economie met 1,9 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder. De krimp lag in lijn van de verwachtingen van de regering en economen. Lichtpuntjes zijn de stabilisatie van de roebel en het herstel van de olieprijs. Verschillende ramingen voorspelden een krimp van enkele procenten, dat blijkt nu te pessimistisch.

Nederlandse telers maken weinig gebruik van noodfonds
Vooral appel- en perentelers uit Nederland blijken weinig gebruik te maken van de compensaties die de EU beschikbaar stelde, dat meldt BNR. Er werd rond de 2 miljoen euro aan de telers uitgekeerd, wat nog niet de helft van het beschikbare budget omvat. Belangrijkste reden is de lage compensatie die geboden wordt: ongeveer 15 procent van de kostprijs. Marktprijzen liggen boven deze compensatie.

5900 ton onderschepte AGF in 2015
De Russische fytosanitaire waakhond heeft cijfers gepubliceerd over het aantal onderscheppingen van illegale import sinds begin van dit jaar. De autoriteit stopte 5900 ton 'smokkelwaar' dat via Wit-Rusland het land werd binnengebracht. Er werden 302 valse certificaten aangetroffen. In 129 gevallen ging het om certificaten uit Turkije. 78 certificaten claimden dat de producten uit Marokko kwamen. Andere landen waarvan frauduleuze documenten werden aangetroffen zijn Macedonië (32), Tunesië (28), Servië (22), Bosnië-Herzegovina (8) en Brazilië (5). Tussen 20 februari en 15 maart werden 122 onderscheppingen. Volgens Rusland werden 3,5 keer meer onderscheppingen gedaan in de laatste maanden dan in de eerste maanden sinds de boycot.

Rusland onderschept Egyptische aardappelen
Vorige week trof de Russische douane in 439 ton aardappelen uit Egypte larven van de sweet potato butterfly aan. Dit insect is een serieuze bedreiging voor groenten, met name aardappelen, tomaten, aubergines en paprika's, en ontwikkeld tijdens opslag. Het is volgens de Russische autoriteiten niet de eerste keer dat er aardappelen uit Egypte worden gestopt. In totaal werd 2200 ton aardappelen geweigerd vanwege ziektes.

Waarom Lavrov aardappelen en tomaten aan Kerry gaf
Vorige week ontmoetten de Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergei Lavrov, en zijn Amerikaanse collega John Kerry elkaar in Sochi. De gesprekken leverden geen concrete afspraken op over de conflicten in Oekraïne, Jemen en Syrië, hoewel beide landen aangeven te willen samenwerken aan een oplossing. Wel gaf Lavrov een mand met tomaten en aardappelen aan Kerry. Een opmerkelijke gift, die teruggrijpt op een gift van Kerry aan Lavrov in Parijs in 2014. Toen ontmoetten de ministers elkaar om te praten over het Syrische conflict en overhandigde Kerry twee grote zoete aardappelen uit Idaho aan zijn Russische collega. Volgens Kerry zonder symbolische waarde, maar gewoon omdat hij wist dat Lavrov tijdens een vakantie in Idaho de grote aardappelen had gezien.

Koolprijzen stijgen de pan uit
De koolprijzen in Rusland zijn fors gestegen, volgens een officiële cijfers staat de prijsstijging op 97,59 procent sinds juli vorig jaar. Waar in juli 2014 voor een kilo kool 20,73 roebel (0,42 dollar) neergeteld moest worden, brengt een kool nu per kilo 40,96 roebel (0,83 dollar) op. Volgens berichten in Russische media zou in enkele supermarkten de prijs zelfs 400 procent gestegen zijn. Kool is een belangrijk ingrediënt in de Russische keuken en werd hoofdzakelijk geïmporteerd uit de EU. In 2013 ging 75 procent van de Europese wittekoolexport naar Rusland.
Ook voor andere groenten laten een stijging in de prijzen zien. Uitschieters zijn naast kool, uien en peen. De wortelprijs steeg sinds oktober met 78 procent. Uien zijn 85 procent duurder geworden.

Azerbeidzjan en Rusland onderhandelen over exporttarieven
Sinds begin van de maand onderhandelen Azerbeidzjan en Rusland over de tarieven die betaald moeten worden voor export van groenten en fruit naar Rusland. Als de onderhandelingen succesvol zijn, kan dat de kosten voor exporteurs halveren. Onder het akkoord zou een inspectie van het ene land automatisch overgenomen worden door het andere land. De afspraken zouden onder andere gelden voor groenten, fruit en noten.

Israëlische export Rusland stijgt
Uit cijfers die de Russische minister van Landbouw Andrey Volkov bekendmaakte blijkt dat Israël meer exporteerde naar Rusland. Volgens de minister kwam de import uit Israël vorig jaar uit op 444 miljoen dollar, 2,6 procent meer dan in 2013. Deze positieve trend zet in de eerste maanden van dit jaar door. Rusland verwacht een groei van 2 tot 3 procent. De stabilisatie van de roebel is een belangrijke factor in de toenemende handel.

Oezbekistan investeert in handelshuis in Rusland
Het Oezbeekse bedrijf Fergana Fruit Invest heeft plannen om te investeren in een handelshuis in de Russische regio Perm. De dochteronderneming is al aangemeld bij de Kamer van Koophandel. De regio neemt al veel AGF uit Oezbekistan af. Daarnaast stimuleert de Oezbeekse regering bedrijven, die over de grens willen ondernemen met rentevrije leningen.

Jordanië werkt aan relatie met Rusland
De Jordaanse Minister van Landbouw bezocht afgelopen zondag Moskou om opnieuw te praten over de exportmogelijkheden. Het land in het Midden-Oosten wil graag de export naar Rusland vergroten en daarvoor de douanebepalingen versoepelen. Rusland heeft interesse in onder andere groenten en fruit uit Jordanië.

Terugkeer van Carrefour in Rusland?
Volgens berichten zou de internationale retailketen Carrefour terugkeren op de Russische markt. Het in de Arabische Emiraten geregistreerde Majid Al Futtaim Retail LLC, dat in 1995 Carrefour in het Midden-Oosten introduceerde, zou al een ontmoeting hebben gehad met de regering van de deelrepubliek Tartarstan. Met deze stap zou de supermarkt na vijf jaar afwezigheid weer terugkeren op de Russische markt

Oekraïense kersentelers verwachten problemen
Naar verwachting begint deze week het kersenseizoen in Oekraïne. Telers zijn bezorgd over het komende seizoen. Rusland was een grote markt voor de kersen, maar het is onduidelijk of die markt nog open is voor het fruit en de export naar de Krim zal dit niet compenseren. Daarnaast zijn de logistieke kosten gestegen, waardoor de telers bang zijn dat de kersen uit de markt geprijsd worden. Analisten zijn optimistischer. Ze wijzen op de het grote belang van de import voor Rusland door een tekort aan binnenlandse teelt. Daarnaast kunnen Oekraïense telers een concurrentie voordeel halen uit de lage koers van de munt. Daarmee zullen de kersen goedkoper zijn dan de concurrentie uit Turkije en Europa.

Appelprijzen Oekraïne bereiken record
De gemiddelde appelprijs in Oekraïne over het seizoen 2014/15 komt op het hoogste punt in de afgelopen vijf jaar. De gemiddelde prijs tussen juni 2014 en mei 2015 kwam uit boven de 8 grivna (34 cent) per kilo. In het voorgaande seizoen lag de prijs op 5 grivna per kilo. Vijf jaar geleden stond de prijs op 6,5 grivna per kilo. In het begin van het seizoen was het de grote vraag van exporteurs die de prijs deed stijgen. Aan het begin van het voorjaar ontstond er een tekort, waardoor de importappelen een belangrijk deel van de markt innamen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.