Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

LTO en overheid starten campagne tegen criminaliteit AGF bedrijven

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland hebben op 20 mei het startsein gegeven voor een nieuw platform om boeren en tuinders te helpen bij een betere beveiliging van hun bedrijf. Ze deden dat op het veehouderijbedrijf van de familie De Wit in Hazerswoude. Er is actie nodig om de criminaliteit op het platteland en vooral inbraken en diefstal terug te dringen.

Onderzoek criminaliteit
Criminaliteit doet zich voor in alle agrarische sectoren en meestal op en rond het boerenerf. Bij het vorige maand uitgevoerde onderzoek werd diefstal van materialen en dieselolie vaak gemeld, evenals inbraken op het bedrijf. Grote sectoren als de melkveehouderij, akkerbouw en andere plantaardige sectoren zijn extra kwetsbaar omdat ze regelmatig op het land werken met machines en apparatuur.

Uit de reacties van leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB blijkt voorts, dat boeren en tuinders behoefte hebben aan begeleiding en advies over de te nemen maatregelen in de vorm van een veiligheidsscan. Boeren en tuinders geven aan gebruik te willen maken van de mogelijkheid tot een bedrijfsbezoek door een onafhankelijke deskundige, die risico's op een rij zet met de mogelijke beveiligingsmaatregelen om er wat aan te doen.

Beveiligingsplatform
Projectleider Johan Schuitemaker (LTO) heeft de resultaten van het onderzoek benut voor de opzet van een beveiligingsplatform. Doel ervan is informatie en advies voor boeren en tuinders om hen op maat te ondersteunen bij investeringen voor het beter beveiligen van hun bedrijf.

Ondernemers willen vooral technische mogelijkheden benutten om hun erf beter in de gaten te houden door bijvoorbeeld camerabewaking en inbraakbeveiliging. Voorts tonen ze belangstelling voor een opritverklikker, vervangen hang- en sluitwerk, beveiliging dieseltanks en -opslag en voertuigbeveiliging. Als preventieve maatregelen worden ook genoemd de aanschaf van een kluis en een pinautomaat (er worden steeds meer producten op agrarische bedrijven verkocht).

Als mogelijk bedreigend voor de veiligheid worden ook bezoekers gezien, die onbevoegd het bedrijf betreden en daar niets te zoeken hebben. Bezoekers zijn meestal niets kwaads van zin, maar zo'n 'bedrijfsbezoek' dient soms ook als middel om poolshoogte te nemen voor een latere inbraak of diefstal. Ook kunnen ongewenste bezoeken leiden tot problemen met hygiënemaatregelen en de afzet van producten. Beveiliging van het agrarische valt in de praktijk lastig te combineren met het meer openstellen van bedrijven, wat tegenwoordig kenmerkend is voor veel agrarische bedrijven.

Stimulering overheid
Door een nieuwe subsidieregeling van het ministerie van veiligheid en Justitie worden boeren en tuinders vanaf nu extra gestimuleerd om te investeren in producten zoals een opritverklikker, dieseltankalarm, voertuigbewaking, hang- en sluitwerk, een camera en een pinautomaat voor ondernemers met een boerderijwinkel. Als ze dat doen, krijgen ze de helft van hun investering terug.

Gezamenlijk gaven minister Van der Steur en LTO-voorzitter Maat bij veehouder Gijs en zoon Jan Dirk de Wit letterlijk en figuurlijk groen licht voor het nieuwe platform 'beveiligmijnboerenbedrijf.nu'. Minister Van der Steur noemde "de veiligheidsscan en de faciliteiten, die ondernemers worden aangereikt, een goede combinatie naar meer bewustwording en meer veiligheid in de land- en tuinbouwsector. Ik ondersteun dit initiatief daarom van harte", aldus de minister.

LTO-voorzitter Maat zei blij te zijn met de gezamenlijke poging om bedrijven weer iets veiliger te maken. Hij benadrukte dat de eerste verantwoordelijkheid om diefstal en inbraak zoveel mogelijk te voorkomen, ligt bij de ondernemers. "Het begint bij toezicht op je bedrijf tot en met het opbergen van spullen, machines en trekkers achter slot en grendel. De gelegenheid maakt de dief, dat is nooit anders geweest. Dus beveilig je bedrijf, nu."

Patrick van den Brink, directeur van het CCV, bood veehouder De Wit het resultaat aan van de onlangs uitgevoerde scan. Agrariërs kunnen zelf veel doen om de veiligheid van hun bedrijf op een hoger niveau te brengen, stelde hij. "Onze ervaring met het uitvoeren van scans heeft geleerd, dat ondernemers meer uit de scan halen dan zij in eerste instantie hadden verwacht. Het levert veel nieuwe inzichten op en daar kunnen ze mee aan de slag."

De resultaten van het onderzoek staan op de website van LTO.

Meer informatie:
LTO Nederland
Jack Luyten
T: +31 (0)70 338 27 00/+31 (0)6 53736017
E: jluiten@lto.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018