Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FAO pootaardappelen voor Oost-Oekraïne

Russisch onbegrip voor gedogen illegale re-export EU

Sergey Dankvert, hoofd van de Russische fytosanitaire dienst in Rusland, sprak in Russische media zijn onbegrip uit over de vervalste certificaten voor re-export die volgens hem door de Europese douane worden gedoogd. De inspecties van bedrijven in Hongarije, Griekenland en Cyprus zijn afgerond. De fytosanitaire dienst wijst er op dat er momenteel geen onderhandelingen lopen met de EU over de sancties en dat er geen tijdsplan is waarop de sancties worden opgeheven. De haven van Hamburg heeft de tweede plek op de ranglijst grootste havens van Noord-Europa moeten afstaan aan Antwerpen. Door de boycot komen er minder containers in de haven binnen. De FAO deelde in Oost-Oekraïne pootaardappelen uit aan telers. De Wereldbank investeert 12 miljoen dollar in de Moldavische landbouw om de sector concurrerender te maken. Vooral appel- en pruimentelers worden hard getroffen door Russische maatregelen die de handel belemmeren.

Russisch onbegrip voor gedogen illegale re-export EU
Sergey Dankvert, hoofd van de Russische fytosanitaire dienst in Rusland, sprak met de media over de impact van de boycot op Europa, de illegale re-export en het einde van de boycot. Volgens berekeningen van Rusland verloor Europa 3,5 miljard dollar door de boycot. "Mijn schatting is minimaal, ik heb de volumes uit 2013 vergeleken met de huidige volumes," legde Sergey uit. De importen uit Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Midden-Oosten en Afrika zijn in de afgelopen maanden juist gestegen. Specifieke landen die de export naar Rusland opvoerden zijn Maleisië, Thailand, Indonesië, Iran, Uruguay, Chili, Vietnam, Tunesië, Servië en Marokko.
Daarnaast sprak Sergey zijn onbegrip uit over de vervalste certificaten voor re-export die volgens hem door sommige douanes in de EU worden gedoogd. Rusland zou via de speciale gezant in Brussel de EU herhaaldelijk de procedures hebben voorgelegd. Desondanks worden nog altijd partijen onderschept. "We begrijpen niet hoe het kan dat zoiets gebeurt in een beschaafde regio als de Europese Unie," sprak hij zijn ongenoegen uit. Met betrekking tot de inspecties van bedrijven in Griekenland, Hongarije en Cyprus vorige maand zijn er geen ontwikkelingen. De fytosanitaire dienst wijst er op dat er momenteel geen onderhandelingen lopen met de EU over de sancties en dat er geen tijdsplan is waarop de sancties worden opgeheven.

Haven Hamburg verliest positie door boycot
De haven van Hamburg verliest haar tweede positie als grootste containerhaven van Noord-Europa. Sinds 2011 staat de haven op die positie. De handel met Rusland daalde met 35% in het eerste kwartaal, waarna de haven het doel van 10 miljoen containers liet varen. Hamburg is een belangrijke doorvoerhaven voor transport uit Azië richting de Baltische staten en Rusland. Naast de dalende doorvoer naar Rusland, heeft de haven ook last van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. De ranglijst van grootste havens in Noord-Europa wordt aangevoerd door Rotterdam, gevolgd door Antwerpen, die de tweede plek van Hamburg overnam.

FAO deelt pootaardappelen uit in Oost-Oekraïne
De FAO trekt 800.000 dollar uit om de landbouwsector in Oost-Oekraïne te ondersteunen. Door de gevechten in de regio zijn velden niet onderhouden, machines verbrand en vee gestolen of gedood. Met het aanbreken van het nieuwe seizoen heeft de sector hulp nodig om deze problemen het hoofd te bieden. Eerder deze maand deelde de FAO pootaardappelen uit in de regio's Loehansk en Donetsk aan kwetsbare gezinnen. De VN-organisatie deelde 100 ton vroege en late pootaardappelen uit. Het pootgoed is van Oekraïense origine.

Wereldbank: 12 miljoen dollar voor Moldavische landbouw
Op 19 mei heeft de Wereldbank een financiering van 12 miljoen dollar voor de Moldavische landbouw goedgekeurd. Het geld valt binnen een project om de sector in het land concurrerender te maken. Moldavië is in 2013 en 2014 getroffen door boycots van Rusland, een belangrijke handelspartner van het Oost-Europese land. Rusland scherpte onder andere de regels aan voor wijn, appelen en pruimen. Voor de maatregelen was Rusland goed voor 93% van de appelexport en 80% van de pruimenexport af. De 12 miljoen dollar gaat naar kleine appel- en pruimentelers en wijnhuizen met een areaal van minder dan 15 hectare. Het bedrag compenseert ongeveer de helft van het verschil tussen de normale verkoopprijs en de prijzen uit najaar 2014.

Meer groenten, minder bloemen in Russische tuin
Russen lijken meer uit te geven aan zaden voor groenten en fruit dan aan bloemen en planten voor in de tuin. Volgens Endrei Tumanov, voorzitter van de vereniging van 'Russische Tuiniers' zijn de verkopen van zaden met 50% gestegen. Dit is volgens hem een indicatie van de economische situatie in het land.

Geen akkoord Rusland-Bangladesh
Bangladesh en Rusland hebben nog altijd geen overeenstemming bereikt over de op te richten Joint Trade Commission (JTC), die de handel tussen de landen moet bevorderen. De intenties om deze organisatie op te richten werden in 2013 uitgesproken tijdens een bezoek aan Moskou van de president van Bangladesh. Binnen de organisatie zouden handelsconflicten, zoals ronde de aardappelboycot van Rusland eerder dit jaar, uitgepraat kunnen worden. Hoewel Rusland nog altijd zegt de intentie te hebben een JTC op te richten, wordt er geen haast gemaakt met de plannen.

Rusland bezoekt volgende week Egypte
De Russische minister van Handel en Industrie reist volgende week af naar Egypte. In zijn kielzog reizen 100 bedrijven mee die investeringsmogelijkheden zoeken. Ook zal een Russische delegatie landbouwproducten onderzoeken die bestemd zijn voor export naar Rusland.

Forse prijsstijgingen Oekraïne
De prijzen in Oekraïne voor verschillende groenten zijn fors gestegen in de eerste maanden van dit jaar. Oorzaak is volgens de Ukrainian Agribusiness Club (UCAB) het koude voorjaar dat de oogst van peen en bieten vertraagde. Peen kostte vorig jaar april 9,5 tot 11 grivna per kilo, dit jaar ligt de prijs tussen de 19 en 22 grivna (78 – 90 cent) per kilo. Bieten zijn bijna 1,5 keer duurder geworden en kosten nu 15,5 tot 22 grivna (63 – 90 cent) per kilo. Appelprijzen stegen van 22 tot 26 grivna per kilo naar minimaal 34 grivna (1,39 euro) per kilo. Volgens berichten in Oekraïense media zijn bananen en sinaasappelen in de supermarkt goedkoper dan appelen.
In Marioepol zouden de prijzen voor importaardbeien de afgelopen dagen met 30 grivna (1,28 euro) gedaald zijn. Handelaren vertelden lokale media dat de prijs vorige week nog op 120 grivna (5,15 euro) per kilo lag. Gisteren werden de aardbeien aangeboden voor 50 grivna (2,14 euro) per kilo. Volgens de handelaren zal de prijs zakken tot medio juni en rond de 20 tot 30 grivna (0,86 tot 1,28 euro) per kilo blijven hangen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.