Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Akkerbouwer Dirk Blijdorp:

"Ik heb nu veel meer zicht op het bewaarproces"

Akkerbouwer Dirk Blijdorp in Luttelgeest verving verschillende bewaarcomputers door één Vision Control bewaarcomputer van Tolsma. Hierdoor heeft hij nu veel beter zicht op de processen in zijn bewaarcellen. En door slim te bewaren, behoudt het product meer kwaliteit en zijn bewaarverliezen lager.



Dirk Blijdorp bewerkt in maatschap een areaal van zo'n 200 hectare. Sinds vorig najaar werkt hij bij de bewaring van pootaardappelen en sjalotten met de Vision Control bewaarcomputer. Deze vervangt de oude bewaarcomputers. De schakelkasten bleven in gebruik en de sensoren werden gedeeltelijk vervangen. De Vision Control brengt de bewaarplaatsen op het bedrijf schematisch in beeld. Op basis van de ingevoerde streefwaarden stuurt de computer de koeling, luikenbediening en ventilatoren aan.

Beter beeld op bewaarproces

Op het overzichtelijke scherm van de Vision Control is de R.V. binnen en buiten de box, de ruimtetemperatuur en de producttemperatuur af te lezen. Afhankelijk van de bewaaromstandigheden, het product en het ras stelt Blijdorp de streefwaarden per bewaarplaats geregeld bij. Tabellen en grafieken tonen het temperatuur- en R.V.-verloop van de partij, evenals het aantal draaiuren. Afwijkingen en schommelingen pikt de akkerbouwer er direct uit. "Ik heb nu veel meer inzicht in de processen. Doordat ze visueel worden weergegeven, zijn de waarden en gegevens eenvoudig uit te lezen", vertelt hij. Hij verwacht met de nieuwe bewaarcomputer het gewichtsverlies van de opgeslagen producten nog verder te minimaliseren.
Energiemanagement

Aanvullend op de Vision Control koos Blijdorp voor de module Energiemanagement. Daar waar hij de ventilatoren en de koeling vroeger handmatig in- en uitschakelde om pieken te voorkomen, regelt de Vision Control dat nu volledig automatisch. Blijdorp stelt de bovengrens van het stroomverbruik in en geeft de cellen prioriteiten. "Voor de energieleverancier is het hoogst afgenomen vermogen maatgevend. Zo kunnen we de pieken eruit halen en besparen op energiekosten."

Bron: Tolsma
Publicatiedatum: