Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WDP wil na deals Univeg en The Greenery verder groeien in AGF-sector

"Er is nood aan nieuwe gebouwen in de AGF-sector"

Tholen - Vastgoedspecialist WDP werkt sinds dit jaar samen met The Greenery. Ze kochten de locaties Barendrecht en Breda van The Greenery voor 46 miljoen euro en investeren 26 miljoen euro in nieuwbouw van 60.000 m2 op beide vestigingen. In 2007 investeerde WDP 100 miljoen euro in een andere grote speler in de AGF-sector, namelijk Univeg. Het aandeel in de AGF-sector is momenteel zo'n 10% en WDP verwacht zijn diensten hier nog verder uit te breiden. Dit vertelt Joost Uwents, CEO WDP.

Univeg en The Greenery
WDP is een beursgenoteerd bedrijf, actief in meerdere sectoren en marktleider in de BeNeLux in de verhuur van opslagruimtes. "We bedienen eigenlijk alle branches die te maken krijgen met logistiek en opslag. De eerste grote stap in de foodlogistics was in 2007 toen we een deal met Univeg sloten. Het ging toen om alle panden van de groep, zowel in België als in Nederland. De helft van de investeringen ging om nieuwbouwprojecten." Hij geeft aan dat die deal toentertijd opmerkelijk was, hoewel perfect kaderend in de uitgetekende groeistrategie van Univeg. " Tijdens de bouw van de Univeg-panden kwam WDP ook in contact met The Greenery. "We zijn altijd in contact gebleven en sinds eind vorig jaar waren er weer serieuze gesprekken en onderhandelingen." Naast deze twee bedrijven heeft WDP nog meer contacten lopen in de AGF-sector.


Univeg Barendrecht

Specifieke logistiek

Joost benadrukt dat ze hun gebouwen klantspecifiek laten bouwen en inrichten. "Alles gaat in functie van de klant. Eén van de belangrijke punten waarmee we ons onderscheiden is dat we niet alleen logistieke gebouwen laten bouwen en verhuren, maar dat we kennis hebben van de sector. Foodlogistiek is echt heel specifiek. Er komen bijvoorbeeld gekoelde magazijnen of rijpcellen in met verschillende temperatuurzones. Daarbij moeten risico's kunnen worden ingeschat. Wij weten waar we over praten en wat de mogelijkheden en bedreigingen zijn."

De CEO verwacht een groei in de AGF-sector. "Deze sector moet meer en meer voldoen aan diverse gezondheidsregels en de bouweisen worden alsmaar strenger." De reden waarom bedrijven kiezen voor een vastgoedspecialist is volgens Joost van financiële aard. "Soms is de investering gewoon te groot, gekoelde magazijnen kosten soms het dubbele in vergelijking met een 'gewoon' magazijn. Daarom worden externe partners gezocht die kennis van zaken hebben."


The Greenery Barendrecht

Langetermijn

De periode van de overeenkomst verschilt per klant. "Bij mega-investeringen met volledige koelinstallaties gaat het toch wel snel richting de 15 tot 20 jaar. In die tussentijd tonen wij onze flexibiliteit. Tijdens de huurperiode blijven we meedenken met de klant voor eventuele vernieuwingen of uitbreidingen. We willen onze klanten ondersteunen in hun groei. WDP is geen leverancier van gebouwen waarbij bedrijven alleen maar huur aan ons betalen; we zijn vastgoedpartners die meedenken met de klant. Ook op het gebied van nieuwe technologieën. Wij kijken naar oplossingen om kosten te besparen, ook op een duurzame manier."

Concurrentie
De concurrentie in de vastgoedwereld is niet klein. "Er zijn veel partijen actief. Enerzijds zijn er de bouwbedrijven die willen bouwen. Aan de andere kant heb je de investeerders die veel interesse tonen voor logistiek in het algemeen. Wij hebben het voordeel dat we diep in de markt zitten en de sector kennen. Dat kan niet iedereen zeggen."

Ontwikkelingen in de AGF-sector
"De AGF-sector is een sector in beweging", vindt Joost. "We zien zeker evoluties op het gebied van vastgoed. De gebouwen worden beter, meer geautomatiseerd en de uitrustingsgraad stijgt. Daarnaast wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Het is een boeiende sector waarbij we weten dat hij zal blijven bestaan omdat iedereen groenten en fruit blijft eten. De sector vraagt echter continue opvolging, gezien steeds in evolutie, voornamelijk aan de productiekant." Ook de leegstand bij bepaalde agrofoodclusters worden opgemerkt door de CEO. Hij ziet Barendrecht als belangrijke 'hub' in de AGF-sector. "Daarom willen we daar ook investeren. Als er ooit een huurder wegvalt, zijn de gebouwen herbruikbaar voor anderen. Wij zijn voor de vernieuwing van gebouwen met een hoge uitrustingsgraad. Voor goede bedrijven willen we graag een partner zijn. Er zijn veel oude gebouwen in de AGF-sector en er is nood aan vernieuwing. Daar spelen we graag een rol in."

Voor meer informatie:
Joost Uwents
WDP Nederland NV
Hoge Mosten 2
NL-4822 NH Breda
T +31 765 236 650
www.wdp.eu
info-nederland@wdp.be