Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Vandeweghe, markthandelaar:

"Er komen steeds meer jonge mensen naar de markt"

Tholen - AGF-handelaar Dirk Vandeweghe uit Moerbeke-Waas staat samen met zijn zoon Stieven op de markt. Elke week kopen ze hun producten voor zes verschillende markten in bij het importcentrum in Brussel en de veilingen in Roeselare en Mechelen. Hun verkoopwagen is ruim 25 meter lang en daar staan ze in met gemiddeld tien man personeel. "Per markt hebben we verschillende klanten", vertellen de heren. "Daarom passen wij ons gamma ook per locatie aan. Toch kunnen we zeggen dat we over het algemeen focussen op kwaliteit. Het moet goed zijn, maar niet te duur."



Verschillende markten
Vandeweghe nam het bedrijf over van zijn vader en Stieven is al de derde generatie. Ze staan elke zaterdag op de markt in Stekene. "Opvallend is dat daar juist veel jonge mensen staan die meer willen besteden, dus daar kunnen we ook wat andere producten aanbieden. Op de markt die we op zondag doen, is meer dan de helft van de bezoekers vreemdeling, dus dan gaat het echt om grote volumes en lagere prijzen. Op die dag is het echt snelle handel." Hij geeft aan dat het per seizoen afhangt op welke producten winst kan worden gemaakt. "In de zomer kun je aan kersen en aardbeien meestal goed verdienen. Dat is top natuurlijk, maar het hangt ook af van de prijs en kwaliteit."



Steeds meer jonge mensen

Stieven geeft aan dat de concurrentie op de markt wel meevalt. "Als je het goed bekijkt, zijn de grootwarenhuizen onze grootste concurrenten. Ze kunnen wel niet aan dezelfde kwaliteit en prijs tippen, maar mensen die niet veel tijd hebben, kopen alles in één keer in de supermarkt. Ook groenten en fruit helaas." Hij ziet als ontwikkeling dat er steeds meer jonge mensen naar de markt komen. "Natuurlijk is dit het meeste op zaterdag en zondag. Doordeweeks is dat minder, dan zijn ze meestal aan het werk."



Geen geduld meer
Vader en zoon vinden het werk leuk om te doen, omdat ze veel soorten mensen spreken. "Op de markt is het bijna altijd gezellig en elke dag is anders." Dirk vindt het wel jammer dat mensen moeilijker zijn geworden. "Velen hebben steeds minder geduld. Bijna niemand wil meer wachten, maar meteen worden geholpen." Het bedrijf groeit elk jaar. "Om nog efficiënter en sneller te kunnen werken, hebben we eigenlijk nog een grotere frigo nodig. Hierin zullen we mogelijk de komende jaren in investeren."



Op zaterdag staat Dirk Vandeweghe in Stekene en Wachtebeke, op zondag in Gent, maandag Zelzate, dinsdag Lochristi en woensdag Lokeren.

Voor meer informatie:
Dirk Vandeweghe
Terweststraat 103
9180 Moerbeke
Tel/Fax: 093467798