Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boycot verlengd met een jaar

Poetin neemt geen halve maatregelen

Gisteren leek het er op dat Rusland de boycot met een half jaar zou verlengen, eenzelfde termijn als de verlenging van de Europese sancties. Gisteravond tekende president Poetin een decreet waarin de verlening van de boycot wordt vastgelegd. Opvallend, de boycot wordt niet verlengd met een half jaar, maar met een jaar. De termijn start op 6 augustus 2015, wat betekent dat de grenzen nog tot 6 augustus 2016 gesloten zullen blijven.



"De regering stuurde me een brief met de vraag om de maatregelen die we genomen hebben tegen de acties van enkele partners uit verschillende landen te verlengen. Vandaag (24-6, red.) heb ik, in overeenstemming met de brief, een decreet ondertekend dat de verlenging van bepaalde economische maatregelen regelt om de veiligheid van Rusland te waarborgen," aldus president Poetin.

De lijst met geboycotte producten is nog niet uitgebreid. Het Ministerie van Landbouw werkt nog aan een definitieve lijst. Naast lactose vrije zuivel en chocolade duiken er meer berichten op dat bloemen aan de lijst zullen worden toegevoegd. Het kabinet van de premier laat weten dat de lijst niet drastisch wordt aangepast, alleen voor producten die nodig zijn om de zelfvoorziening naar een hoger plan te tillen worden uitzonderingen gemaakt.
Overigens meldt FruitNews dat de minister van Landbouw Alexander Tkachev gezegd heeft dat er uitzonderingen mogelijk zijn voor producten, die niet in Rusland geteeld kunnen worden. Hij noemde specifiek citrus en dadels.

Valentina Matviyenko, woordvoerder van de Federation Council, zei in een interview met TASS dat er met de verlengde boycot ook rekening gehouden moet worden met Europese landen waarmee Rusland goede relaties heeft. Hongarije, Cyprus en Griekenland worden specifiek genoemd. "Zulke landen moeten we steunen."

De Minister van Landbouw bedankt zelfs het Westen voor de sancties, waardoor Rusland een betere kijk op de binnenlandse landbouwsector heeft ontwikkeld. "We zijn dankbaar naar onze Europese en Amerikaanse collega's die ons met een frisse blik naar de landbouw hebben doen kijken, ons dwongen om reserves te vinden en ons potentieel te ontdekken," zei de minister tegen TASS. "Als het westen denkt dat de sancties ons enkele jaren terug heeft gezet, zitten ze er helemaal naast."

Rusland herziet minimum bedrag eerste levensbehoeften
De Russische regering herziet het bedrag dat minimaal nodig is om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Stijgende voedselprijzen hebben deze ondergrens met 17,3% laten stijgen. De herziene bodemgrens ligt op 9662 roebel (159 euro). Volgens het statistisch bureau zijn de stijgende prijzen van onder andere kool (+93,8%), aardappelen (+36,3%), peen (+49,1%) en uien (+51,8%) mede verantwoordelijk voor de stijging.

Drie Moldavische conservenfabrikanten starten export
Drie conservenfabrikanten uit Moldaviƫ zullen op korte termijn de export naar Rusland oppakken, meldt het Moldavische Ministerie van Landbouw. Het gaat om de bedrijven: Alfa-Nistru, Natur Bravo en Iliada-Plus. Volgens het bericht zouden de drie fabrikanten monsters van de groenten- en fruitconserven naar Rusland hebben gestuurd. Deze week bezoekt een Russische delegatie nog zes conservenfabrikanten in het zuiden en noorden van het land, waaronder de drie eerder genoemde bedrijven.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.