Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FAO: boycot veroorzaakte verschuiving handelsstromen

“Boycot levert Rusland niet voldoende op”

Volgens de FAO is het belangrijkste gevolg van de gesloten Russische grens een herstructurering van de wereldwijde handelsstromen. Volgens een adviseur van de Griekse exporteurs zit de deur naar Rusland echt dicht en moet het land op zoek naar groei zonder deze markt. In Rusland klinken kritische geluiden. De boycot zou niet het gewenste effect hebben. Voor de meer patriottische Russen is er een nieuw product gelanceerd: toiletpapier met de tekst van de Westerse sancties. Azerbeidzjan en de Filipijnen willen de handelsrelatie met Rusland versterken. En een Rus die enkele maanden geleden zijn eigen munt introduceerde, gebaseerd op aardappelen, is veroordeeld.

FAO: boycot veroorzaakte verschuiving handelsstromen
De Russische boycot van producten uit het Westen heeft een verschuiving van handelsstromen te weeg gebracht, schrijft de FAO in de Agricultural Outlook 2015-2024. "De belangrijkste uitkomst van de boycot is een herstructurering van handelsstromen met een groter aandeel in de Russische import van landen, die niet getroffen worden door de boycot, vooral Zuid-Amerika," aldus het rapport. De exportstromen van de VS en Europa zijn verlegd naar meer Aziatische markten, die voorheen importeerden uit Zuid-Amerika.

Westerse sancties op Russisch wc-papier
Siberische zakenlieden brachten onlangs toiletpapier op de markt met daarop de tekst van de Westerse sancties. Op die manier kunnen vaderlandslievende Russen hun ongenoegen over de opgelegde sancties uiten. De rollen zijn niet goedkoop. Een pak met twee rollen kost zo'n 990 roebel (16 euro). Maar daarvoor krijg je dan wel de tekst van de sancties in een verpakking met een Westerse leider er op.

Griekse export moet groeien zonder Rusland
Nu Rusland de boycot met een jaar heeft verlengd, vervliegt de laatste hoop voor Griekse exporteurs dat de Russische markt weer open zal gaan. "We kunnen rustig stellen dat Griekenland van de Russische markt verdreven is," aldus George Polihronakis, adviseur van de Griekse exporteurs. Hij ziet mogelijkheden in andere markten. Daarnaast zou volgens de Griek de EU maatregelen moeten nemen om de producten uit de Unie te prefereren.

"Russische boycot levert niet voldoende op"
De Russische website Lenta.ru publiceerde een kritisch artikel over de boycot. Volgens de auteur levert de boycot niet voldoende op. Ten eerste is er het gevaar van inflatie. Ten tweede was de Russische landbouwsector onvoldoende voorbereid en kon niet op korte termijn voldoende product leveren tegen lage prijzen. De inflatiecijfers, die in de afgelopen maanden opliepen, kunnen snel gekeerd worden door de grenzen te openen, aldus het betoog. "Mensen geven minder uit omdat er minder product voor handen is." Voor telers geldt een ander probleem. Hoewel het areaal groenten gestegen is, is er onvoldoende koelopslag beschikbaar om de oogst te kunnen opslaan. Fruittelers hebben minder last van dat probleem doordat de markt grotendeels afhankelijk was van import is er ruimte op de markt.

Azerbeidzjan investeert in Russische landbouwcomplex
De minister van Landbouw van Azerbeidzjan zei in een interview dat het land gaat investeren in agrarische complexen in Moskou en St. Petersburg. Het land wil de export van niet-olieproducten bevorderen.

Filipijnen op handelsmissie naar Moskou
De Filipijnen willen de export naar Rusland vergroten. Het land ziet mogelijkheden door de sancties. In september moet een handelsdelegatie afreizen naar Moskou om de mogelijkheden verder te onderzoeken. De Aziatische eilandengroep zou verschillende producten naar Rusland kunnen exporteren, waaronder groenten en fruit.

Rechtbank: aardappelgeld niet toegestaan
De rechtbank in Moskou heeft een Russische aardappelteler veroordeeld. De man introduceerde enkele maanden geleden een eigen 'munt' genaamd kolions. De kolions werden gebruikt als geld in het dorp. Een kolion komt overeen met 10 kilo aardappelen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.