Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantuien rooien op gortdroge Brabantse Wal

Rinus van Wezel filmde op 7 juli het rooien van plantuien op een zandgrond perceel op de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom.



Rinus: "Het was superdroog en tijdens het rooien ontstonden grote stofwolken. Het rooien werd met 2 trekkers, voorzien van ieder een loofklapper en een rooier, uitgevoerd door loonbedrijf Snepvangers uit Ossendrecht."

De uien blijven na het rooien een paar dagen drogen op het veld en worden daarna geladen en getransporteerd om verder te worden bewerkt. Het product wordt opgeslagen in kisten en gedroogd. Het resterende loof wordt er afgestroopt (gestaart) en daarna zijn de uien gebruiksgereed ofwel in eigen land ofwel in het buitenland.

"Bekijk het filmpje dat we maakten van de werkzaamheden en bedenk dat we toen nog niet alle informatie hadden zoals we die tot slot kregen van de koper van de uien "John Vogelaar" uit Heiningen. Hij heeft de uien gekocht op basis van een kiloprijs gedroogd en handelsgereed. Daarvoor heeft hij prijs betaald en hij hoopt dat hij er op zijn beurt door zijn prijs wat op kan gaan verdienen. Gezien zijn jarenlange ervaring in de handel zal hem dat ook wel lukken, denkt hij."

Publicatiedatum: