Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BRICS-conferentie: Rusland niet geïsoleerd

Poolse appelen en Belgische peren onderschept

De Europese sancties pakken negatief uit voor Rusland. Hoewel lang niet alle investeringen in Rusland onder de sancties vallen, blijkt dat Europese bedrijven geen enkel risico willen lopen. Anders is dat op energiegebied, waar Gazprom in combinatie met drie Europese bedrijven een deal sloot over een pijplijn door de Baltische zee. In Rusland komen deze week de leiders van de BRICS bijeen. De opkomende economieën spreken over verdere samenwerking en zoeken naar antwoorden op het neoliberale 'dreiging' uit het Westen. De Amerikaanse perenexport zag een belangrijke markt wegvallen toen Rusland de grenzen sloot. De Amerikanen houden rekening met stevige concurrentie van Europese landen, die zoeken naar nieuwe markten. Rusland onderschepte verschillende partijen met illegaal geïmporteerde producten, onder andere appelen uit Polen en peren uit België. Bulgarije hoopt dat er snel een einde gemaakt kan worden aan de sancties, het land wordt hard getroffen door de handelsbelemmeringen.

Europese sancties pijnlijk voor Rusland
De Europese sancties tegen individuen hebben op Rusland als geheel weinig effect. Dat Russische bedrijven de toegang ontzegd werd tot Europees kapitaal heeft grotere gevolgen, betoogt Chris Weafer in de Moscow Times. Hoewel op de oorspronkelijke lijst een handvol staatsbanken en energiebedrijven vermeld staan, was het effect dat Europese investeerders alle risico's in Rusland vermeden. Een bijkomend effect van de verkilde relatie met het Westen is dat Rusland op zoek gegaan is naar meer diversificatie van de handel. Dat uit zich in betere relaties met bijvoorbeeld China, Afrika en Latijns-Amerika.

Gazprom sluit deal met Europese bedrijven
Energiebedrijf Gazprom tekende een deal met Shell, EON en OMV, drie Europese energiebedrijven, om de capaciteit van de Nord Stream pijplijn te vergroten. De pijplijn loopt van Rusland naar Duitsland via de Baltische zee. Met de deal verstevigt Gazprom haar positie in Europa. Het Russische bedrijf is onder andere in Oost-Europa een dominante speler op de energiemarkt. Maar voor Rusland speelt nog een andere factor mee: Oekraïne. Veel gas dat Europa afneemt, wordt getransporteerd via Oekraïne. Dat verloopt niet altijd vlekkeloos. Regelmatig wordt er opnieuw onderhandeld met Oekraïne en dreigt Rusland de gaskraan dicht te draaien. Met een grotere capaciteit voor de Nord Stream en de plannen voor de Turkish Stream wordt Oekraïne minder belangrijk als doorvoerland.

BRICS-conferentie: Rusland niet geïsoleerd
Deze week is Rusland gastheer van een BRICS-conferentie. Op de agenda staan onderwerpen als verdere economische samenwerking in verschillende sectoren en stappen om het wereldwijde monetair systeem aan te pakken. Er wordt gezocht naar BRICS-alternatieven voor het IMF en de Wereldbank. Ook debatteren de leiders over de "dreiging" van het neoliberalisme. Hoewel enkele van de BRICS minder snel groeien dan voorheen, is de gezamenlijke omvang van de economieën bijna gelijk aan die van de VS. Deze economische grootmachten voelen zich gepasseerd door het Westen op het wereldtoneel. Daarnaast toont de conferentie dat Rusland niet volledig geïsoleerd is door de economische strijd met het Westen.

Boycot remt Amerikaanse export peren
Vorig jaar is de export van Amerikaanse peren gedaald. Daarvoor zijn drie oorzaken aan te wijzen: in de eerste plaats de gesloten grenzen van Rusland, waardoor het land de derde belangrijkste afzetmarkt verloor. De export vertraagde ook door havenstakingen en de hoge koers van de dollar.
In mei kwam de export uit op 5,7 miljoen dozen, een daling van 13 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De Russische markt was in het seizoen 2013/2014 goed voor een afzet van bijna 500.000 dozen. Jeff Corea van het Pear Bureau Northwest, verwacht dat de Europese landen agressiever zullen inzetten op nieuwe markten, zoals het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Azië. Dat zei hij in een interview met Goodfruit. Onder andere de Nederlandse en Belgische conference peer die in China gepromoot wordt, is hier een voorbeeld van. De belangrijkste afzetmarkten voor Amerika zijn Mexico en Canada. Na het wegvallen van de Russische markt nemen de Verenigde Arabische Emiraten de derde positie over. Het Pear Bureau beschikt over 5,7 miljoen dollar voor exportmarketing voor het seizoen 2015/2016.

India en EEU onderhandelen over handelsakkoord
Tijdens de BRICS-conferentie is er ook ruimte voor andere onderhandelingen. Zo sprak president Poetin met de Indiase premier Modi over een handelsakkoord met de EEU, de Euraziatische Economische Unie. De laatste maanden werkt Poetin hard aan uitbreiding van de EEU en sluiten van handelsakkoorden. Naast dit onderwerp spraken de leiders over samenwerking op gebied van kernenergie, militaire technologie en gps.

45 ton product gestopt
De Russische consumentenorganisatie Rospotrebnadzor heeft tussen 8 augustus en 1 juli 45 ton importproducten van de markt genomen. Het gaat om producten uit verschillende segmenten, waaronder 3,9 ton fruit en 0,8 ton groenten. Daarnaast werd er voor 145 miljoen roebel (2,5 miljoen dollar) aan boetes uitgeschreven aan bedrijven die de regels overtreden.

Poolse appelen en Belgische peren onderschept
De douane in de regio Perm heeft op een markt 1650 kilo appelen en peren uit Polen en België onderschept. De beambten vonden het fruit tijdens een inspectie op een groothandelsmarkt. De Poolse appelen werden ingevoerd via Wit-Rusland en de Belgische peren via Litouwen.

Bulgarije hoopt op snel einde sanctie-oorlog
De Bulgaarse premier hoopt dat er zo spoedig mogelijk een einde gemaakt kan worden aan de economische strijd tussen Europa en Rusland. Bulgarije steunde de sancties als lid van de NAVO en de EU, maar het land verliest ook veel door de tegensancties. Een groot deel van het toerisme, landbouw en handel van het Oost-Europese land is gelinkt aan Rusland. "Als gevolg worden we vals beschuldigd," aldus de Bulgaarse premier Borissov. "We hadden geen intentie de relatie tussen Bulgarije en Rusland te verkillen. Ik hoop dat de grote bazen snel alles zullen oplossen en de sancties zullen beëindigen."

Moldavische appelen via Oekraïne naar Rusland
De export van appelen naar Oekraïne is het afgelopen seizoen aanzienlijk gestegen: 6500 ton appelen. In de voorgaande vier seizoenen was de export nihil. In 2010/2011 kwam de export bijvoorbeeld uit op 29 ton. De gestegen export is volgens Fruit-Inform te linken aan de boycot. Moldavische appelexporteurs zochten naar nieuwe markten en wegen om de boycot te omzeilen. Oekraïne was een goed doorvoerland voor de appelen naar Rusland.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.