Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Honderden euro’s opbrengstverschil per hectare

Väderstad Tempo zaairesultaten

Sinds de introductie van Väderstad grondbewerkings- en zaaimachines op de Nederlandse en Vlaamse markt heeft importeur Homburg Holland veel geïnvesteerd in veldproeven en demonstraties van de Väderstad Tempo precisiezaaimachine. De verschillen met gangbare zaaimachines zijn groot. Het gevolg is dat steeds meer loonwerkers, akkerbouwers én veehouders kiezen voor Väderstad.



Op alle percelen registreerde Homburg Holland nauwkeurig de machinegegevens, zaai-afstand, het percentage missers en dubbele zaden, de rijsnelheid en de plantnauwkeurigheid. Dit resulteerde in grote verschillen, zoals uit onderstaande tabellen blijkt.



Meetresultaten
Areaal te zaaien: 350 ha.
Meeropbrengst door beter zaaien: EUR 66.036,-
Zaaicapaciteit TEMPO: 37,8 ha./dag
Zaaicapaciteit Merk X: 23,6 ha./dag
Capaciteitsverbetering: 60%



Meetresultaten
Areaal te zaaien: 250 ha.
Meeropbrengst door beter zaaien: EUR 41.990,-
Zaaicapaciteit TEMPO: 48,6 ha./dag
Zaaicapaciteit Merk X: 32,4 ha./dag
Capaciteitsverbetering: 50%



Conclusies
Bovenstaande grafieken zijn slechts een steekproef uit honderden metingen. Uit alle veldproefresultaten blijkt een groot verschil in missers en dubbele zaden tussen Väderstad Tempo en andere merken. In de wetenschap dat 1 procent dubbelen gelijk staat aan 0,4 procent opbrengstverlies en 1 procent missers aan 0,6 procent opbrengstverlies, lopen de verschillen bij loonwerkers met veel mais 'onder de zaaimachine' op tot tienduizenden euro's per jaar. Gerekend is met een opbrengst van 45 ton per hectare en een prijs van 50 euro per ton. Omgerekend per hectare is al snel sprake van een kleine 200 euro verschil in opbrengst.

Loonwerkers die met Väderstad Tempo zaaien kunnen dit opbrengstverschil aanwenden in de acquisitie onder akkerbouwers en veehouders, die uiteraard gevoelig zijn voor opbrengstverschillen. Bovendien kunnen loonwerkers, dankzij de hogere rijsnelheid met de Väderstad Tempo zaaimachine, 50 procent of meer areaal zaaien in vergelijking tot gangbare machines. Meer capaciteit betekent dat loonwerkers optimaal kunnen profiteren van gunstige zaaiomstandigheden, waarbij in een korte periode veel hectare moeten worden ingezaaid.

Väderstad Tempo actie
Gesterkt door deze onderscheidende praktijk-/onderzoekscijfers heeft Homburg Holland de aankoopcondities tot 1 september 2015 extra gunstig gemaakt. Kopers van een Väderstad Tempo zaaimachine profiteren hierbij van een aantrekkelijke voorverkoopkorting.

Meer informatie:
HOMBURG HOLLAND – Importeur Väderstad
Johannes de Boer, directeur
It Noarderfjild 21
9051 BM STIENS
T: +31 (0)58 257 1555
F: +31 (0)58 257 3535
info@homburg-holland.com
www.vaderstad-holland.nl

Publicatiedatum: