Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BLE marktbericht week 29: Nederlandse ijsbergsla voordeliger dan Duitse

Appelen
Nieuw-Zeeland domineerde de markt met Braeburn, Royal Gala, Pink Lady en Jazz. Daarna volgde Chili, die met name Cripps Pink, Granny Smith en Pink Lady leverde. Uit Zuid-Afrika stamden onder andere Braeburn en Cripps Pink, en Argentinië leverde met name Royal Gala. Aan de vraag kon ondanks een iets afgenomen aanbod worden voldaan. De prijzen bleven veelal op hetzelfde niveau als in de voorgaande week. Alleen in Hamburg werden Nieuw-Zeelandse Royal Gala appelen en Zuid-Afrikaanse Cripps Pink appelen duurder. Bij de appelen van de oude oogst domineerde Duitsland de markt met Jonagold en Elstar, gevolgd door Italië met Golden Delicious en Granny Smith. De vraag naar deze appelen was prima, maar de prijzen veranderden niet veel. De toevoer van appelen van de nieuwe oogst nam merkbaar toe. Naast de Duitse appelen Lodi en Astramel, die al reeds op de markt waren, kwamen nu ook de Duitse Sommerregent, Collina en Klarapfel op de markt. Franse Jerseymac appelen en Italiaanse Delcorf appelen completeerden het assortiment.

Sla
Bij ijsbergsla domineerde het Duitse aanbod de markt. De toevoer was meestal voldoende afgestemd op de afzetmogelijkheden. Hierdoor konden de prijzen op het bestaande niveau blijven. Alleen in München moest men de prijzen verlagen, aangezien er te weinig vraag was. De klanten gaven soms de voorkeur aan Nederlandse partijen, aangezien deze iets goedkoper werden verkocht dan de Duitse. Kropsla uit Duitsland domineerde tot nu toe de markt, maar kreeg het te stellen met de concurrentie uit België. Daarbij stak de Duitse kropsla niet altijd goed af qua conditie. Over het algemeen daalden de prijzen van kropsla vanwege het toenemende Duitse aanbod. Met name in Frankfurt konden ze echter stabiel worden gehouden. De prijzen van de Belgische partijen schommelden daarentegen vaak wel enorm. De marktsituatie van bonte sla is nauwelijks veranderd. Dankzij voldoende afname waren de prijzen hiervan overwegend constant, op een paar uitschieters naar boven na. De lage vraag naar veldsla werd hoofdzakelijk gedekt met Belgische import. Deze kostten ongeveer hetzelfde als in de voorgaande week.


Foto: Myrabella / Wikimedia Commons

Peren
Met de start van het Europese seizoen kwam er beweging in de handel. De belangstelling was echter erg zwak, aangezien de offertes uit Europa qua kwaliteit nog niet overtuigden.

Druiven
Het aantal variëteiten uit Italië en Spanje op de markt nam toe. Het aanbod van Marokkaanse en Egyptische partijen op de markt werd kleiner. Bij een goede kwaliteit kon men aan de bestaande prijzen vasthouden; af en toe was men echter gedwongen om prijzen te verlagen.

Aardbeien
Het aanbod nam af, maar dit had nauwelijks een uitwerking op de prijzen, aangezien de vraag parallel hieraan ook afnam. Het aanbod liep qua kwaliteit sterk uiteen: zowel qua kleur als qua conditie. Dit weerspiegelde zich in grote prijsverschillen.

Abrikozen
Het kleinere aanbod stabiliseerde de prijzen. Turkse suikerabrikozen overtuigden niet helemaal qua aroma, en dat beïnvloede hun verkoop negatief. Binnenlandse partijen die het aanbod completeerden werden daarentegen vlot verkocht.

Perziken en nectarines
Het meeste aanbod kwam uit Italië, die daarmee Spanje van de toppositie verdrong. De beschikbaarheid nam een klein beetje af, maar was voldoende om aan de continue, soms zelfs levendige vraag te voldoen. De prijzen ontwikkelden zich bij de groothandelaren zeer verschillend, afhankelijk van de vraag en het aanbod.

Kersen
Het aanbod aan kersen nam weliswaar af, maar desondanks overtrof deze de vraag, waardoor de prijzen daalden. Zo nu en dan was er sprake van kwaliteitsgebreken. Met name grote kersen vonden snel afnemers, maar zelfs hier kon men prijsverlagingen niet altijd vermijden.

Pruimen
Het binnenlandse aanbod aan verschillende rassen groeide snel. De algemene beschikbaarheid nam enorm toe en overtrof de vraag. Prijsverlagingen waren daarom maar moeilijk te vermijden, helemaal omdat sommige producten qua smaak te wensen over lieten.

Kiwi's
De toevoer van kiwi's was voldoende op de vraag afgestemd, waardoor de prijzen niet wezenlijk veranderden.

Citroenen
De prijzen bleven op het bestaande niveau. Alleen in Hamburg werden de geïmporteerde citroenen uit Uruguay goedkoper, aangezien deze hier concurrentie kregen van Zuid-Afrikaanse citroenen.

Bananen
Het aanbod was in evenwicht met de afzetmogelijkheden, waardoor de prijzen op het bestaande niveau bleven.

Bloemkool
Het hoogzomerse weer remde de verkoop af. De handelaren hadden het aanbod vaak aangepast aan de verminderde vraag. Hierdoor veranderde er weinig aan de prijzen.

Komkommers
Aanvankelijk was het aanbod te overzien, en dat zorgde voor stabiele prijzen. Maar vanaf woensdag nam het aantal leveringen weer toe, en bovendien liep de kwaliteit merkbaar uiteen. Dat zorgde voor prijsverlagingen.

Tomaten
Naar cherrytomaten is voldoende vraag. Af en toe konden de prijzen van de voorgaande week vast worden gehouden, maar soms was er ook sprake prijsdalingen aan het begin van week 29, waarna de prijzen later echter weer stabiel werden.

Paprika's
Nederlandse paprika's overheersten de markt, en zoals gebruikelijk schommelden de prijzen. De schommelingen waren met name afhankelijk van de versheid en beschikbaarheid van de paprika's. Maar natuurlijk was ook de omvang van de order van belang.

Uien
Consumptieuien kwamen uitsluitend uit Spanje op de markt. De prijzen bleven hier en daar constant, maar daalden ook hier en daar.

Publicatiedatum: