Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telers delen kennis in de Noordoostpolder

Uien drogen op 32 graden?

Afgelopen maandag bezochten een 40-tal telers de akkerbouwbedrijven van mts. Den Bakker-Timmermans te Marknesse en akkerbouwbedrijf Pelleboer in Tollebeek. Beide bedrijven telen moederbollen voor De Groot en Slot.

De twee bedrijven hebben met succes de uien gedroogd op 32 graden. Doel van deze bezoeken was om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen over het drogen van uien op 32 graden. Dit wordt gedaan om de besmetting van de gevaarlijke koprotschimmel tegen te gaan. De uien worden eerst gedroogd op 20 graden en daarna doorgestookt naar de gewenste 32 graden. Deze temperatuur wordt ongeveer vijf dagen vastgehouden om vervolgens terug te gaan naar de gewenste bewaartemperatuur. Door 25% meer gas te verstoken, blijkt dit de meest efficiënte manier om deze temperatuur te bereiken, aldus de ervaringen van de aanwezige telers.



Een enthousiaste Roel den Bakker vertelt zijn verhaal en de daarbij horende positieve gedachte. "Het flink knijpen van de luiken is een vereiste om deze temperatuur te bereiken. Dat is wel even schrikken als je dan in de bewaring komt. Het lijkt wel een sauna en alles is nat. Echt tegen je gevoel in maar een dag later is alles weer droog en ben je er doorheen. Vervolgens is het vrij gemakkelijk om de uien het gehele jaar scherp te houden." aldus Den Bakker. 

Familie Pelleboer heeft ook goede ervaringen bij het drogen op 32 graden, maar heeft ook een positief kritische blik naar omstandigheden, die wellicht anders zijn dan afgelopen jaar. De snelheid van drogen is belangrijker dan de temperatuur, zo schetsen Erik en Henk Pelleboer. "De halzen zo snel mogelijk drogen is voor ons de basis om koprot tegen te gaan. Het is een soort wedloop." aldus Henk. Erik gaf aan dat het grote voordeel van drogen op 32 graden is dat je altijd de mogelijkheid hebt om te drogen onafhankelijk van de buitentemperatuur. "Afgelopen jaar is het goed gegaan, maar wat als de uien met een veel lagere temperatuur binnenkomen?" vroeg Erik zich af.

Het was een interessante bijeenkomst met veel vragen en discussie over het drogen van de uien.

Bron: De Groot en Slot
Publicatiedatum: