Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chayenne Wiskerke reageert op uien-artikel in Primeur:

"Dit is een uienjaar met kansen"

Afgelopen weekend viel het vakblad Primeur bij de abonnees op de deurmat. William Nannes (Beestermboer) en Teun Paarlberg (G. Sevenhuysen) gaven in het artikel 'Voorzichtig optimisme bij nieuw uienseizoen' hun visie op het nieuwe seizoen. Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions klom in de pen om haar reactie te geven, omdat in haar optiek zaken onjuist en negatief zijn weergegeven:

Aandachtspunt is wel dat het genoemde interview begin augustus al werd afgenomen



Het seizoen is matig van start gegaan. Dit werd mede veroorzaakt door de té grote hoeveelheid oude uien, die niet tijdig genoeg verhandeld zijn. Er werd op het einde van het seizoen continue gezocht naar een laatste piek. Het nog stevige aanbod vanaf de teler en de zware posities van de sorteerbedrijven op het einde van het seizoen zaten een vlotte start voor de plantuien in de weg.



Nu heeft de markt zijn balans weer gevonden. Het mag wel gezegd worden dat de kansen op dit moment voor Nederland groot zijn. Er is geen land ter wereld die op dit moment groot volume nieuwe oogst uien beschikbaar heeft. Door de hevige klimatologische variabiliteit zijn zelfs grote landen op dit moment erg kort in hun eigen voorraad. In de tekst staat geschreven dat Brazilië pas in december weer gaat importeren. Dit is onjuist. Op dit moment is de vraag vanuit Brazilië dusdanig groot dat wij als Nederland niet aan hun vraag kunnen voldoen. Sterker nog, de landen erom heen (Argentinië, Uruguay, Paraguay) hebben, net zoals Brazilië, last gehad van extreme weersomstandigheden. De lokale ongestructureerde teelt kan het nationale consumptievolume voorlopig niet gedekt krijgen. Deze sterke vraag vanuit Zuid-Amerika zijn aanvragen die wij normaal gesproken niet krijgen. Er wordt gesproken over een fenomeen, die ééns in de zoveel jaar voorkomt oftewel een structurele wereldwijde onbalans. Deze vraag zal morgen niet acuut voor ons wegvallen. Ik ben samen met mijn vader verantwoordelijk voor onze gehele verkoop. Samen zetten we een significant volume af en hebben direct contact met onze afnemers in meer dan 90 landen. De wereldwijde vraag die wij nu ondervinden, is dusdanig groot en krijgen wij vandaag de dag niet gedekt.



Naar mijn weten is dit een periode waarin wij als agrarisch Nederland een slag kunnen slaan. Afgelopen jaren zijn mager geweest: de cashflows zijn laag, investeringen staan stil en de ontwikkeling bij de telers hebben in het verleden betere tijden gekend. Wij hebben als exportland een unieke positie. Ons kwalitatief product, beschikbare volume en snelle bereikbaarheid tot de klant maakt dat wij onze uien overal ter wereld kunnen afzetten. Landen die maar een korte en bepaalde periode zonder product zitten, kunnen binnen notime door ons bereikt worden om in te spelen op het tekort. India is hier een goed voorbeeld van. Dit land is groot en heeft meerdere oogsten per jaar. Toch zijn er nu voor het tweede jaar op rij korte periodes van 4-6 weken waarin het land tekorten ondervindt. Ook hierin kan door onze exporthandel handig op ingespeeld worden. In korte tijd groot volume uien wegzetten: dat is júist onze specialiteit!



Dan Afrika. Dit is een land met enorme potentie voor eigen teelt. En ook al is de ontwikkeling snel, de bevolkingsgroei en de koopkracht stijgt vele malen sneller. Hierdoor blijft het continent afhankelijk van import. Een belangrijke factor die hier een rol bij speelt is water. Dit is de bottleneck voor Afrika. Overheden en wereldorganisaties gaan concentreren op teelten die laag in waterverbruik zijn, het zogeheten 'Water Footprint of Food'. Argumenten hiervoor zijn de klimaat verandering, de groeiende bevolking en het stijgend waterverbruik per hoofd van de bevolking, voornamelijk vanwege de urbanisatietrend. Uienteelten eisen relatief hoog waterverbruik en dus maakt het voor kustliggende landen meer economisch aantrekkelijk om uien te importeren in plaats van zelf te telen. Mauritanië is een van deze landen. Zij heeft in het nieuwe seizoen al 720 ton uien afgenomen. Normaal gesproken is dit een gebied wat goed is voor ruim 5% (seizoen 2014: 45.000 ton) van onze export. Er wordt onjuist beweerd dat dit gebied op dit moment niets afneemt. Wij stappen zojuist uit het vliegtuig en de eerste aankomsten van de nieuwe uien zijn positief, Mauritanië gaat ook dit seizoen gewoon haar deel uitmaken van onze Nederlandse export.

Kortom, dit is een jaar met kansen. Het is onze verantwoordelijkheid deze ook maximaal te benutten. Concurrerende landen zoals Spanje maar ook Marokko of China komen steeds dichterbij. Hun technologische ontwikkeling, kwaliteit van het product en infrastructuur verbeteren snel, maar logistiek en klimatologisch gezien hebben deze landen nog steeds een danige achterstand op Nederland. Natuurlijk; ook wij kennen onze problemen; ruimtegebrek en bodemkwaliteit spelen een grote rol. Maar met verstandig agrarisch management van de teler in samenhang met het juiste begeleiding van de afnemer liggen de kansen voor agrarisch en uientelend Nederland dit jaar binnen handbereik.

Voor meer informatie:
Chayenne Wiskerke
Wiskerke Onions
Tel: 0113 382210
Chayenne@wiskerke-onions.nl
www.wiskerke-onions.nl


Publicatiedatum: