Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




minder tomaat en komkommers, meer paprika

Consument kocht eerste helft 2015 minder verse groenten

In de afgelopen jaren daalde in Nederland de consumptie van verse groenten en fruit. Er is nog geen ommekeer te zien. In de eerste helft van 2015 kochten Nederlandse huishoudens 3 procent minder verse groenten en bijna evenveel vers fruit als in 2014. De gemiddelde prijs die de consument voor een kilo verse groenten betaalde, lag 1 procent boven het niveau van 2014. De kiloprijs van vers fruit daalde met 2 procent. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van GfK cijfers.  Prijsacties en media-aandacht stimuleerden aankoop paprika, tomaat, appel en peer. Vlak na het ingaan van de Rusland boycot kochten Nederlandse huishoudens van sommige producten, waaronder paprika, tomaat, Conference peer en Elstar appel, tijdelijk meer.



Vooral de lage prijzen, prijsacties en de media-aandacht stimuleerden deze grotere aankoop. In de eerste helft van 2015 daalde de totale groente aankoop met 3 procent vergeleken met 2014. De consument kocht echter iets meer tomaat en paprika, terwijl 10 procent minder komkommer is gekocht. Het koude voorjaar is ongetwijfeld van invloed geweest op de Nederlandse consumptie van een saladeproduct als komkommer. De consument moest daarnaast 7 procent meer neertellen voor een komkommer dan verleden jaar.



Consument betaalde minder en kocht meer Elstar
De Nederlandse consument toonde meer interesse in Elstar appelen in de eerste helft van 2015. Het gekochte volume steeg met 7 procent, dit wel bij een prijs die bijna een kwart lager lag dan in 2014. De consumptie van Conference peer daalde licht met 1 procent na een sterke stijging in de periode augustus tot en met december 2014. In deze periode, dus na het instellen van de Russische boycot in augustus 2014, kocht de Nederlandse consument beduidend meer Conference dan een jaar terug (+47%).

Bron: GroentenFruit Huis


Publicatiedatum: 25-8-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 31 dagen groentechallenge
25-4-2018 Kroten groente van het jaar 2018
25-4-2018 Deense consumenten brengen voedselverspilling met 14.000 ton terug
24-4-2018 4.500 gezinnen wagen zich aan Seizoensgroenten-Challenge
20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees