Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
maat en volume Duitse uien valt tegen

Duitsland: aardappel- en uienmarkt trekken aan

In de afgelopen weken hebben veel uienvelden in heel Duitsland onder de aanhoudende droogte geleden. "Er is tot nu toe veel te weinig regen gevallen", zegt Andrea Schneider van het 'Fachverband Deutsche Speisezwiebel '. "Aanvankelijk was er in het voorjaar sprake van te koele temperaturen en nu komt daar in veel regio's ook nog de aanhoudende droogte bij. Dit resulteert erin dat we dit seizoen een kleinere oogst bijeen zullen brengen."



"Zelfs de producenten die hun akkers beregenen hebben te kampen met het weer", legt de deskundige uit. "Beregenen houdt de planten slechts in leven, het draagt niet bij aan het genereren van een grotere oogst", vervolgt Andrea.

Benedengemiddelde oogst
Andrea rekent erop dat de uienoogst in heel Duitsland benedengemiddeld uit zal vallen. "Niet alleen de hoeveelheid uien zal kleiner uitvallen, maar ook de grootte van de uien. De grootte laat deels te wensen over", aldus Andrea. "Deze tendens is heel duidelijk te wijten aan het weer." Een positief neveneffect van de droogte is dat de uien zich momenteel extreem gezond presenteren, aldus de deskundige. Door de droogte vormen schimmelziektes dit seizoen geen probleem.

De prijsspiraal vertoont een positieve tendens
Wat betreft de vraag vanuit de consumenten ziet het Fachverband een lichte stijging. "In de afgelopen weken was de vraag op de markt iets rustiger", beschrijft Andrea Schneider de situatie. "Maar nu lijkt de markt toch weer wat aan te trekken." Andrea vindt dat een dergelijke schaarste bovendien niet perse een negatieve uitwerking op de markt en op de prijzen hoeft te hebben. "De kleinere hoeveelheden op de markt hebben de neerwaarts gaande prijsspiraal van de afgelopen weken iets afgeremd. Inmiddels zijn er zelfs kleine tendensen in de andere richting te herkennen. Welke kant de prijzen uiteindelijk op zullen gaan, zal in de komende weken blijken", aldus Andrea.


Andrea Schneider
Fachverband Deutsche Speisezwiebel e. V.
Weberstraße 9, 55130 Mainz, Germany
Tel: +49 6131 620562
Fax: +49 6131 62059123
andrea.schneider@bwv-rlp.de
www.deutsche-zwiebel.de