Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koen Sticker, CFO Univeg:

“Lagere rating door andere methodologie Moody’s”

Tholen - Eind augustus maakte Univeg, sinds juni officieel onderdeel van Greenyard Foods Group, de halfjaarcijfers bekend. Waar het bedrijf zelf positief is over de resultaten, kwam de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's tot een licht negatief advies. "Die conclusie van Moody's is volledig gebaseerd op een andere methodologie van de kredietbeoordelaar," licht Koen Sticker, CFO Greenyard Foods toe.

Over de eerste zes maanden van 2015 kwam de omzet van Univeg uit op 1,7 miljard euro, een stijging ten opzichte van de 1,69 miljard euro die over het eerste halfjaar van 2014 werd omgezet. De brutowinst viel echter lager uit, op 99,8 miljoen (tegen 106,8 miljoen in 2014). Het nettoresultaat voor Univeg kwam aan het einde van het halfjaar in het rood terecht en eindigde op een verlies van ongeveer een miljoen euro. Een jaar eerder kon het bedrijf nog 333.000 euro bijschrijven aan het einde van de eerste zes maanden. "Dat het resultaat negatief is klopt, maar dat wordt veroorzaakt door eenmalige kosten in verband met de fusie met Greenyard Foods," vervolgt Koen. "De cashflow, REBITDA en schuldenlast van Univeg zijn sterk verbeterd en geven een beter beeld van de prestaties."

Moody's bezorgd
Moody's maakt zich vooral zorgen om de hoogte van de schuldenlast van Univeg, dat schrijft GFactueel op haar website. Daarom werd in juni de beoordeling al van stabiel naar negatief bijgesteld. "Moody's heeft de methodologie verandert, waardoor de beoordeling lager uitkomt," vertelt Koen. "Aan de onderliggende financiƫle positie van Univeg is niets verandert." De CFO wijst er op dat in de halfjaarcijfers duidelijk naar voren komt dat de omzet is gestegen en de schuldenlast is verlaagd. "Dat Moody's de rating verlaagd, geldt overigens voor meer bedrijven," vertelt Koen.

De netto schuld van Univeg stond op 30 juni op 193 miljoen euro. Daarmee is de schuld al aanzienlijk gedaald ten opzichte van de 236,5 miljoen euro die Univeg op 30 juni 2014 in het krijt stond.

Klik hier om de halfjaarcijfers van Univeg te bekijken.