Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
KU Leuven beschikt over testterrein voor drones

In het Vlaams-Brabantse Lubbeek werd het eerste universitaire testterrein voor drones in BelgiŽ geopend. De zeven onderzoeksgroepen van de KU Leuven die met dronetechnologie bezig zijn, beschikken vanaf nu over een eigen afgesloten luchtruim waar ze hun research kunnen uittesten. Daarvoor werd een akkoord gesloten met het ministerie van Defensie en een plaatselijke modelbouwclub. De KU Leuven is intens bezig met onderzoek naar drones. Er wordt studiewerk verricht naar transport van pakketjes, inspectie van fruitboomgaarden en andere monitoring in de landbouw, het 3D in kaart brengen van gebouwen en ook datacommunicatie."De kleine, onbemande luchtvaartuigen worden door zeven onderzoeksgroepen ontwikkeld zowel naar platform als naar applicaties", zegt professor Joris De Schutter, hoogleraar aan de faculteit ingenieurswetenschappen. Al die nieuwe technologie moet grondig en veilig uitgetest worden. Daarom gingen de onderzoekers op zoek naar een testterrein in de regio Leuven. Dat vonden ze op het terrein van de plaatselijke modelbouwclub 'The Flying Moths' in Lubbeek, op een open vlakte aan de rand van een maÔsveld. Dat terrein beschikt al over de nodige vergunningen, waardoor de onderzoekers meteen aan de slag kunnen. De eerste testvluchten vonden recentelijk plaats. Vanaf volgende maand kunnen onderzoekers er terecht om projecten uit te testen en te optimaliseren.

De tweede generatie drones wordt vooral ontworpen om pakketjes te kunnen leveren, bijvoorbeeld het transport van geneesmiddelen tussen ziekenhuizen. "De nieuwe toestellen vliegen verder, langer en sneller. Ze hebben een compacte vleugel en kunnen verticaal opstijgen en landen. Het lijkt steeds meer op een combinatie van een drone en een vliegtuig", stellen de onderzoekers. Het terrein in Lubbeek ligt binnen het gecontroleerd luchtruim van de militaire basis Beauvechain. "De overeenkomst met Defensie bepaalt dat we bij activiteit op de basis maar mogen vliegen tot 40 meter hoogte. In het weekend is dat 120 meter", zegt professor De Schutter.

Het lang verwachte definitieve Koninklijk Besluit over de gebruiksvoorwaarden van civiele drones van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zit op schema. "De tekst is zopas bezorgd aan de Europese Commissie", zegt een woordvoerster van het kabinet. "Die heeft drie maanden tijd om zich erover uit te spreken. We verwachten het advies begin december. Dan kan het KB nog voor het einde van dit jaar gepubliceerd worden." Eerder was het voorstel over het privťgebruik en de commerciŽle uitbating van drones al overgemaakt aan de Raad van State. "De tekst wordt aangepast met de bemerkingen van de Raad van State", stelt het kabinet-Galant. De Privacycommissie gaf ook al groen licht.

Het testterrein wordt exclusief gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar KU Leuven reikt wel de hand naar de Vlaamse industrie voor projectsamenwerking. Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka juicht het initiatief toe. "Hoe meer onderzoek hoe beter. Onder meer naar reikwijdte en batterijen", zegt Kristof Lowyck, expert innovatie van Voka Halle-Vilvoorde. "Security, inspectie, cartografie en media zijn de belangrijkste toepassingen voor het bedrijfsleven. Het KB moet duidelijkheid verschaffen over wat mag en wat niet. Pakjes vervoeren hoort daar in de huidige tekst niet bij. Een hoogte van 120 meter zal allicht niet haalbaar zijn, maar 90 meter zit er zeker in."

Bron: VILT

Publicatiedatum: 11-9-2015

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden