Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kijk mee met Russische inspectie in kassen

Russische retail pleit voor einde boycot

Rusland vernietigde vorige week een partij Servische pruimen, die niet aan de fytosanitaire eisen voldeed. Daarnaast plaatste de inspectie een video online van een inspectie bij een kasteler. De Russische retail pleit voor een einde van de boycot. Dat is beter voor de economie. Het aantal Russen dat volgens de officiële cijfers onder de armoede grens leeft, is gestegen naar bijna 22 miljoen. Armenië en Libanon willen de handel met Rusland vergroten. Armenië denkt een goede kans te maken met pootgoed.

EU verlengt 'zwarte lijst' Rusland
De 'zwarte lijst' met Russen waarvan de tegoeden in Europa bevroren zijn, is verlengd met zes maanden. Op de lijst staan 149 individuen en 37 organisaties. Deze sancties duren tot 15 maart 2016, waarna de EU een nieuwe overweging moet maken. De lijst is samengesteld naar aanleiding van de Russische inmenging in het Oekraïens conflict.

Rusland vernietigt Servische pruimen
De Russische fytosanitaire dienst onderschepte in Tomsk, Centraal-Rusland, onlangs een partij pruimen uit Servië. Volgens de inspectie werd Grapholita Molesta op de partij aangetroffen. De vlieg valt onder de quarantaine maatregelen van Rusland. In overeenstemming met de geldende regels is de partij van 19,707 ton vernietigd.

Kijk mee met Russische inspectie kassen
De Russische fytosanitaire dienst zette een video online waarin het bedrijf van een teler geïnspecteerd wordt. Hoewel de video in het Russisch is en de vertaalde ondertiteling beperkt meer duidelijkheid verschaft, geven de beelden wel een inkijkje bij een Russische teler in het district Novosibirsk, in Centraal-Rusland.



Russische retail pleit voor einde boycot
Boris Titov, bestuurder bij een Russische organisatie voor ondernemers, pleitte onlangs in de media voor afschaffing van de boycot. Ook als Europa de sancties aanhoudt, is het volgens de Rus beter de boycot op te heffen. "Hoe minder sancties, hoe beter dat is voor de economie van ons land," zei hij tegen nieuwssite Tass. Uitbreiding en aanvulling van de sancties vindt hij "ongewenst". Daarnaast betoogt hij dat de sancties willekeurig opgeheven kunnen worden en er geen sprake van hoeft te zijn dat alle maatregelen in een keer geannuleerd moeten worden.

Meer Armeens pootgoed voor Rusland
Armenië kan tot 10.000 ton pootgoed naar Rusland exporteren, beweert Hrachya Berberyan, hoofd van een Armeense landbouworganisatie. De eerste lading pootgoed zou in november geëxporteerd kunnen worden. Het volume zou uiteindelijk stijgen naar zo'n 10.000 ton in 2016. Volgens de Armeniër is de kwaliteit van het pootgoed vergelijkbaar met Europese pootaardappelen, maar is de prijs veel lager. Waar in zijn berekening 900-1000 euro per ton betaald wordt door Rusland voor Nederlands pootgoed, zou Armenië voor 500 euro per ton kunnen exporteren.

Libanese producten voor Moskou
Tijdens een overleg tussen een vertegenwoordiger van deelrepubliek Moskou en een afgevaardigde van de Russian-Arab Business Council werd gesproken over meer export vanuit Libanon naar de regio. De import uit Libanon bestaat al grotendeels uit groenten, vers en gedroogd fruit, maar het land wil graag meer exporteren. Ook conserven en noten zouden aan de lijst toegevoegd kunnen worden.

Meer Russen in armoede
Bijna een zevende van de Russische bevolking leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit de officiële data die Rusland vorige week bekend maakte. Dat komt overeen met bijna 22 miljoen mensen. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal mensen onder de armoede grens met 14,8% naar 21,7 miljoen mensen. Deze Russen leven van minder dan 10.017 roebel (147 dollar) per maand. Waarschijnlijk leven veel meer Russen in armoede, andere onderzoeken leggen de minimum grens op 22.700 roebel (334 dollar) per maand.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.