Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Uien met meer zink voor beter voedingspatroon

De Polytechnich University of Madrid heeft de effecten van bemesting met zink op in kassen geteelde uiengewassen onderzocht. De uien bleken na oogsten viermaal zoveel zink te bevatten als normale uien en zijn daarmee een goede bron van het mineraal. 

Een tekort aan zink is een veelvoorkomend probleem in het eetpatroon van mensen uit ontwikkelde landen, met name Europa. Zink is een essentieel mineraal, dat nodig is voor de activiteit van enzymen met metabolische, immunologische, klinische en biochemische functies. Het niet goed functioneren van deze enzymen kan veel lichamelijke problemen opleveren.

Het tekort aan zink kan worden opgelost door voeding te telen met een hoger natuurlijk zinkgehalte. Het via bemesting toevoegen van mineralen aan de bodem waarin de gewassen geteeld worden is een van de manieren om dit te doen. Via deze agronomische bio-versterking wordt het gewas voedzamer zonder dat de genetische samenstelling ervan verandert.

Tijdens de studie onderzochten de wetenschappers 8 biologische zinkverbindingen. Naast prestaties en zinkgehalte in de plant werden ook carotenoďden en het chlorofylgehalte bestudeerd. Daarnaast deden de onderzoekers metingen naar de concentraties zink die na de oogst in de bodem achterbleven en bekeken ze de invloed van bodemparameters zoals PH-waarde en redox-potentieel.

Toevoeging van biologische zinkverbindingen verbeterde zowel de opbrengst als de zinkconcentratie in planten. Afhankelijk van het bodemtype en de gebruikte verbinding was het zinkgehalte viermaal zo hoog als in planten waar geen zink aan toegevoegd werd. 

Het onderzoek is gepubliceerd in "Scientia Horticulturae".

Bron: agenciasinc.es

Publicatiedatum: 25-9-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Avocadopit heeft kankerremmende eigenschappen
18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 Roemenië: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met déze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord ‘lekker’ wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dé foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava