Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Uien met meer zink voor beter voedingspatroon

De Polytechnich University of Madrid heeft de effecten van bemesting met zink op in kassen geteelde uiengewassen onderzocht. De uien bleken na oogsten viermaal zoveel zink te bevatten als normale uien en zijn daarmee een goede bron van het mineraal. 

Een tekort aan zink is een veelvoorkomend probleem in het eetpatroon van mensen uit ontwikkelde landen, met name Europa. Zink is een essentieel mineraal, dat nodig is voor de activiteit van enzymen met metabolische, immunologische, klinische en biochemische functies. Het niet goed functioneren van deze enzymen kan veel lichamelijke problemen opleveren.

Het tekort aan zink kan worden opgelost door voeding te telen met een hoger natuurlijk zinkgehalte. Het via bemesting toevoegen van mineralen aan de bodem waarin de gewassen geteeld worden is een van de manieren om dit te doen. Via deze agronomische bio-versterking wordt het gewas voedzamer zonder dat de genetische samenstelling ervan verandert.

Tijdens de studie onderzochten de wetenschappers 8 biologische zinkverbindingen. Naast prestaties en zinkgehalte in de plant werden ook caroteno´den en het chlorofylgehalte bestudeerd. Daarnaast deden de onderzoekers metingen naar de concentraties zink die na de oogst in de bodem achterbleven en bekeken ze de invloed van bodemparameters zoals PH-waarde en redox-potentieel.

Toevoeging van biologische zinkverbindingen verbeterde zowel de opbrengst als de zinkconcentratie in planten. Afhankelijk van het bodemtype en de gebruikte verbinding was het zinkgehalte viermaal zo hoog als in planten waar geen zink aan toegevoegd werd. 

Het onderzoek is gepubliceerd in "Scientia Horticulturae".

Bron: agenciasinc.es

Publicatiedatum: 25-9-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Hulpje om druiven en cherrytomaten te snijden
18-7-2018 Steeds meer retailers maken de koppeling tussen kleur en groenten en fruit
17-7-2018 Finnen consumeren nog steeds meer vlees en melk dan groenten en fruit
16-7-2018 Franse Idyl levert bio-kruiden en dr. A. Vogel kruidenzout
13-7-2018 Listeria bacterie in diepgevroren groenten trekt de aandacht
12-7-2018 Canadese stad test geheim wapen tegen teken: knoflook
11-7-2018 Grapefruits: roze superfoodbommen
10-7-2018 BEHR maakt zich sterk voor gezonde voeding en beweging
9-7-2018 'Vervang koekjes door fruit tijdens vergadering"
9-7-2018 Sneeuwlaag in Hex River meer dan welkom
4-7-2018 Opening van twee nieuwe fietsroutes in Venlo
29-6-2018 Ierse doktoren beweren verloop Alzheimer te kunnen vertragen
28-6-2018 Check je groenten, check je fruit
28-6-2018 Kersen verminderen oxidatieve stress en ontstekingen
26-6-2018 Poolse voetbalfans krijgen advies fruit te eten in plaats van junkfood
25-6-2018 Zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse?
22-6-2018 Waarom eten mensen Řberhaupt groenten?
21-6-2018 Steeds meer basisscholen hebben een groenten- en fruitbeleid
20-6-2018 Lidl start met Nationale Groenten- en Fruitdag
20-6-2018 Asperges verminderen klachten fibromyalgie