Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Uien met meer zink voor beter voedingspatroon

De Polytechnich University of Madrid heeft de effecten van bemesting met zink op in kassen geteelde uiengewassen onderzocht. De uien bleken na oogsten viermaal zoveel zink te bevatten als normale uien en zijn daarmee een goede bron van het mineraal. 

Een tekort aan zink is een veelvoorkomend probleem in het eetpatroon van mensen uit ontwikkelde landen, met name Europa. Zink is een essentieel mineraal, dat nodig is voor de activiteit van enzymen met metabolische, immunologische, klinische en biochemische functies. Het niet goed functioneren van deze enzymen kan veel lichamelijke problemen opleveren.

Het tekort aan zink kan worden opgelost door voeding te telen met een hoger natuurlijk zinkgehalte. Het via bemesting toevoegen van mineralen aan de bodem waarin de gewassen geteeld worden is een van de manieren om dit te doen. Via deze agronomische bio-versterking wordt het gewas voedzamer zonder dat de genetische samenstelling ervan verandert.

Tijdens de studie onderzochten de wetenschappers 8 biologische zinkverbindingen. Naast prestaties en zinkgehalte in de plant werden ook carotenoïden en het chlorofylgehalte bestudeerd. Daarnaast deden de onderzoekers metingen naar de concentraties zink die na de oogst in de bodem achterbleven en bekeken ze de invloed van bodemparameters zoals PH-waarde en redox-potentieel.

Toevoeging van biologische zinkverbindingen verbeterde zowel de opbrengst als de zinkconcentratie in planten. Afhankelijk van het bodemtype en de gebruikte verbinding was het zinkgehalte viermaal zo hoog als in planten waar geen zink aan toegevoegd werd. 

Het onderzoek is gepubliceerd in "Scientia Horticulturae".

Bron: agenciasinc.es

Publicatiedatum: 25-9-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
12-4-2018 Groenten en fruit kunnen risico op oogziekte bijna halveren
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees
5-4-2018 Negatief framen én benoemen van de norm: hogere fruitconsumptie
4-4-2018 Meer fruit, minder rimpels
4-4-2018 RLI: "Werk toe naar duurzame consumptiepatronen"