Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Proefboerderij Rusthoeve, DLV Plant en Impuls Zeeland werken samen

Start haalbaarheid kleinschalige bioraffinage Zeeland

Proefboerderij Rusthoeve, Impuls Zeeland en DLV Plant ontwikkelen nieuwe activiteiten op het gebied van Biobased Economy. Mede dankzij de vele activiteiten rondom het project 'Biobased Innovations Garden' is Proefboerderij Rusthoeve de hot-spot geworden als het gaat om biomassa productie en testen voor de Biobased Economy.

Een van de steeds terugkerende vragen was: welke mogelijkheden bieden de verschillende manieren van decentrale kleinschalige bioraffinage. Er zijn al vele verschillende technieken en methoden bekend: sommige experimenteel, anderen al in een verder gevorderd stadium. Maar welke past het beste bij de toekomstige vraag en bij de het? (toekomstige) biomassa aanbod?

Kleinschalige bioraffinage of het produceren van halffabricaten voor verdere raffinage is voor de primaire agrarische sector een kansrijke ontwikkeling. Door het (deels) raffineren van land en tuinbouw producten op of rond het erf ontstaan nieuwe interessante ketens en business proposities voor boer en tuinder. Ondanks de grote potentie is veel technologie nog in de R&D fase en/of is de markt onbekend dan wel onvoldoende ontwikkeld. De brug van labfase/demo schaal naar het primaire boerenbedrijf is er momenteel nog één te ver, ondanks dat zowel technologie als markt hier behoefte aan hebben.

Het kennis en innovatiecentrum Proefboerderij de Rusthoeve, toplocatie in de Biobased Delta, wil deze brug kunnen slaan. Dichtbij de boerenpraktijk en de plaats waar al vele jaren innovaties op het gebied van teelt en techniek proefondervindelijk getest worden.

De huidige boerenpraktijk is niet ingericht op (kleinschalige) bioraffinage. De Rusthoeve zou het podium kunnen bieden aan (MKB) bedrijven en onderzoeksinstellingen om technieken en biomassabronnen te kunnen testen op boerenpraktijkniveau. De Rusthoeve heeft de beschikking over vele soorten biomassa mede door de aanwezigheid van de Biobased Innovation Garden wat het voor MKB/onderzoeksinstellingen interessant maakt om technieken (tijdelijk) te vestigen bij de proefboerderij. De Rusthoeve kan ook voor de eigen
biomassa stromen bioraffinage toepassen wat de waarde van die stromen zal doen stijgen. Op het moment is er onvoldoende kennis van de beschikbare (op termijn) kansrijke raffinage technieken, die toepasbaar zijn voor de primaire producenten van de biomassa: boer en tuinder. Het onderzoek zal hier op richten zodat Rusthoeve de juiste faciliteiten kan realiseren en zich nog meer kan positioneren als hotspot voor bioraffinage in de regio.

Meer informatie:
DLV Plant
Cor van Oers
T: 06-53427246

Nelis van der Bok
T: 06-53216327

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018