Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen over ethyleen in kassen

Ethyleen is een kleurloos en geurloos gas dat bestaat uit twee koolstof- en vier waterstofatomen (C2H4). Het is een natuurlijk planthormoon dat fungeert als een chemisch signaal dat verschillende aspecten in plantgroei en ontwikkeling regelt. In de meeste planten is het betrokken bij de bloemveroudering, rijpen van de vrucht en ontkiemen van de zaden.

Ethyleen kan ook in de kas voorkomen als gasverontreiniging. Concentraties hoger dan 0,1 ppm kan schade aan planten veroorzaken tijdens de productie, verwerking, transport en opslag. Symptomen van ethyleenschade kunnen zijn: bladchlorosis of necrose, hangende bladeren, poinsettia schutbladeren, snelle veroudering, verwelkte bloemen, misvormde bladeren, vroegtijdig vallen van de bladeren en bloemen en groeistoornissen. Planten variƫren in reactie op ethyleen. Reactie van een installatie hangt af van de concentratie van ethyleen, de duur van de blootstelling, gevoeligheid van de plantensoorten en het stadium van de plantenlevenscyclus. Kastemperatuur speelt ook een rol. Hogere temperaturen hebben een grotere invloed op de plant

De meest voorkomende bron van overtollige ethyleen in een kas is van verwarmingstoestellen, die niet goed functioneren. Andere bronnen van ethyleen kunnen zijn: uitlaatgassen van verbrandingsmotoren (apparatuur aangedreven door propaan), lekkende gasleidingen of verontreinigde brandstof, sigarettenrook en rottend plantmateriaal. Meestal wanneer er een verhoogd gehalte aan ethyleen is, kunnen er ook verhoogde gehaltes van koolmonoxide zijn, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen.

Publicatiedatum: