Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse foodsector groeit

Het gaat goed met de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De economie trekt aan, de koopkracht neemt toe en het vertrouwen van ondernemers en consumenten groeit. Dit goede begin van 2015 zorgt ervoor dat de industrie kan blijven investeren in de toekomst. Dat zegt Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), in de vandaag verschenen Monitor Levensmiddelenindustrie 2015.

"De goede marktpositie en het innovatieve vermogen stellen de industrie in staat te blijven investeren in betere voedingsmiddelen en een verdergaande verduurzaming van de productieketens. Dat is voor de hele Nederlandse economie goed nieuws," aldus Den Ouden.

Duurzame ondersteuning van de Nederlandse economie
Met een productieaandeel van 22 procent in de totale industriële productie is de voedings- en genotsmiddelenindustrie de grootste industriële sector in Nederland. De output van 63,9 miljard euro in de sector leidt tot 38,3 miljard euro aan productie in andere sectoren in Nederland.

De blik van de industrie is toekomstgericht, zo blijkt uit de cijfers. Met 'research & development'-uitgaven van bijna 400 miljoen euro in 2014 is de Nederlandse levensmiddelenindustrie Europees koploper op het gebied van investeringen in kennis en innovatie. Samen met een bovengemiddelde groei in investeringen in materiële vaste activa als machines, in vergelijking met landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen, kan de Nederlandse levensmiddelenindustrie zich hierdoor blijvend inzetten voor een duurzame ondersteuning van de Nederlandse economie.

Aandachtspunten

Naast dit soort goede resultaten zijn er ook verschillende aandachtspunten voor de sector. Blijvende prijsdruk in verschillende deelsectoren, zoals de vleesverwerkende industrie en de groenteketen, blijft een punt van zorg. Ook hebben de gevolgen van de Russische boycot en de sterke Amerikaanse dollar hun sporen in de sector achtergelaten.

Over de Monitor Levensmiddelenindustrie 2015
De Monitor Levensmiddelenindustrie geeft jaarlijks inzicht in de cijfers en tendensen binnen de voedings- en genotsmiddelenindustrie. De Monitor wordt dit jaar voor de zesde keer door de FNLI gepresenteerd tijdens de FNLI Jaarbijeenkomst op 15 oktober.

Bron: FNLI
Publicatiedatum: