Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Poetin wil minder handel in dollars

Russen spenderen niet minder aan importproduct

Hoewel er minder volume geÔmporteerd wordt, spenderen Russen gemiddeld eenzelfde bedrag importproducten. De importsubstitutie lijkt daarmee nog niet van de grond te komen. Bijna de helft van de Russen is pessimistisch over de economische vooruitzichten voor het land. De stemming in Rusland is daarmee verslechterd. De Europese Commissie en Rusland spraken over de aanpak van smokkel tussen de landen. Rusland stelt onder andere voor informatie uit te wisselen. Poetin wil af van de dollar in de handel, het plan is niet nieuw, maar moet de Russische economie vooruit helpen. ArmeniŽ exporteerde meer, net als MoldaviŽ, dat sinds enkele maanden weer mag exporteren naar Rusland.

Rusland spendeert niet minder aan import
Russisch onderzoek werpt nieuw licht op de importsubstitutie waar het Kremlin zo op inzet en wat mede de basis vormt voor de boycot, die lijkt maar moeilijk van de grond te komen. Het onderzoek verdeelt de import naar commodity en waarde. Importsubstitutie van waarde betekent dat er minder uitgegeven wordt aan import en meer aan binnenlandse productie. Voor commodity betekent dit dat de import niet vervangen wordt als er minder geÔmporteerd wordt, maar gelijktijdig ook de markt krimpt.

Volgens de statistieken daalde de import tussen januari en augustus met 27 procent en daalde de consumptie in die maanden met tien procent. In het kielzog van stijgende voedselprijzen zagen de onderzoekers dat de importproducten vervangen werden voor binnenlands product.

Ook het aandeel van de import in de retail daalde significant, maar in waarde oversteeg de import in augustus de invoerwaarde van een jaar eerder. Dat suggereert dat huishoudens eenzelfde bedrag uitgeven aan importproducten, maar wel kleinere aantallen aanschaffen. Dus in zekere zin kan de conclusie getrokken worden dat de importsubstitutie niet werkt.Russen pessimistisch over toekomst
Bijna de helft van de Russen (48%) denkt dat de moeilijkste economische tijd nog niet is aangebroken. Dit percentage is 8% hoger dan in juni, en 17% hoger dan in mei van dit jaar. Het zijn de resultaten van een enquÍte, gehouden in september, die werd gepubliceerd door het Russische Onderzoekscentrum voor de Publieke Opinie (VTsIOM).
Het aantal respondenten dat gelooft dat de moeilijke economische tijden al achter hen ligt, nam af van mei tot september van 33% tot 19%. Tegelijkertijd daalde het percentage van mensen die denken dat Rusland ze juist op dit moment ervaart, van 28% in mei tot 23% in september.

Rusland en EC praten over smokkel
Rusland en de Europese Commissie bespraken onlangs de smokkel van groenten en fruit. Het was de eerste keer dat alle betrokken commissarissen en Rusland hierover spraken. Er werd onder andere gesproken over samenwerking en transparantie in de handel van dierlijke en plantaardige producten. Rusland zou een voorstel gedaan hebben om een informatiesysteem op te zetten die de douane-instanties van beide partijen met elkaar verbind. Het systeem moet de inklaring van landbouwproducten bij de grens met Rusland verbeteren en smokkel tegen gaan.

Poetin wil minder handel in dollars
De Russische president wil dat de roebel vaker gebruikt gaat worden in de handel van met name olie. Op die manier wil Poetin zich ontworstelen aan de afhankelijkheid van de Amerikaanse munt. Het idee is niet nieuw en werd in het verleden al vaker geopperd. Handel in roebels pakt gunstig uit voor de Russische economie en de waarde van de munt, beide kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.

Appelteelt in voormalige Sovjet-Unie gestegen
De appelteelt in de CIS-landen (voormalige Sovjetrepublieken) is in de afgelopen jaren gestegen, dat meldt Fruit-Inform. Rusland blijft koploper en is ook de grootste groeier volgens de officiŽle statistieken. In de afgelopen vijf jaar zou de productie met 45 procent gestegen zijn. Voor andere landen vielen de groeicijfers lager uit: Oekraine +25%, Oezbekistan +35% en de kleinste groeier Azerbeidzjan +15%. Dit jaar zullen de landen gezamenlijk naar schatting 5,5 miljoen ton appelen oogsten, een stijging van 60 procent over vijf jaar.

Armeense productie en export in plus
De Armeense groenten en fruitsector heeft een aanzienlijke groei gezien dit jaar, zowel in productie als in export, dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Landbouw.
De export kwam uit op 4600 ton tomaten en komkommers een jaar eerder was de uitvoer nog 370 ton. Daarnaast zou 9400 ton kool geŽxporteerd zijn tussen januari en oktober 2015. het totale volume kwam uit op 64.800 ton, vorig jaar was dat 38.550 ton, een stijging van 34 procent.

De uitvoer naar Rusland verdubbelde, mede dankzij de boycot. Rusland nam 61.000 ton groenten en fruit af, tegen 36.000 ton een jaar eerder. Rusland is verreweg de grootste afzetmarkt voor Armeense producten. Daarnaast exporteert het land veel naar GeorgiŽ, Kazachstan en Wit-Rusland.
Ook de goede oogst vergrote de exportmogelijkheden, doordat er meer volume beschikbaar was. Volgens statistieken is de landbouw de snelst groeiende sector binnen de Armeense economie. Tussen januari en september zou de landbouw al elf procent gestegen zijn.

Azerbeidzjan overweegt lidmaatschap EEU
Tegen Russische journalisten liet de staatssecretaris van Economie en Industrie van Azerbeidzjan weten dat het land een lidmaatschap van de Euraziatische Economische Unie niet per definitie afwijst. Wel zal het land overwegen wat de voordelen en nadelen van een lidmaatschap van een economische unie zijn. De EEU is de Oost-Europese tegenhanger van de EU en is begin dit jaar opgericht. Op dit moment zijn Rusland, ArmeniŽ, Wit-Rusland, Kazachstan en KirgiziŽ.

Rusland steunt telers TransnistriŽ
Vertegenwoordigers van de Russische regering beloofden de regering van de dwergstaat TransnistriŽ grote volumes groenten en ingeblikt fruit te importeren. TransnistriŽ is het oostelijk deel van MoldaviŽ dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard, maar door slechts een handvol landen wordt het staatje erkend. Russische handelaren willen nauw samenwerken met het land en investeren in de afgescheiden staat.

Moldavische export gestegen
Enkele maanden geleden opende Rusland de grenzen voor een aantal bedrijven uit de Moldavische provincie Gagauzia. Daarmee kwam een voorzichtig einde aan een boycot van het Oost-Europese land. Rusland sloot de grenzen toen MoldaviŽ meer toenadering zocht tot de EU, wat de economie van MoldaviŽ een zware klap toebracht. Nu de grenzen voor een aantal bedrijven weer open zijn, is de export logischerwijs gestegen. Er zou volgens de provinciale regering voor 24 miljoen dollar geŽxporteerd zijn, wat een stijging is van 75,8 procent tussen januari en juni. (met de kanttekening dat de handel door de boycot eerst stil lag).

Russische import stagneert
In de eerste negen maanden van dit jaar importeerde Rusland 38,2 procent minder uit niet-CIS-landen. De invoer van groenten en fruit daalde met respectievelijk 24,4 procent en 32,8 procent.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum: 29-10-2015
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 EU: Bayer mag Monsanto overnemen
21-3-2018 Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
20-3-2018 VK blijft tot eind 2020 in douane-unie en interne EU-markt
19-3-2018 Egyptische export stijgt en bereikt nieuwe bestemmingen
19-3-2018 'Aardbeienkoning' presidentskandidaat Russische verkiezingen
19-3-2018 Incoterms en de douaneaangifte
16-3-2018 Inzicht veranderend consumptiegedrag NL en VK
15-3-2018 Kabinet alert op gevolgen wijzigen handelverdrag EU-Mexico
15-3-2018 Copa en Cogeca blij met concept EU-richtlijnen handelsbetrekkingen EU-VK
15-3-2018 OM opgescheept met vliegtuig na fraude tuinders in Brabant en Limburg
15-3-2018 Fruitkraam Smash!
15-3-2018 Duitsland 4e in lijst meest protectionistische landen
14-3-2018 ... Geen zorgen?
14-3-2018 Groot onderzoek naar onderhandelingspositie agrarisch ondernemers
14-3-2018 Rusland was vorig jaar de op ťťn grootste bananenimporteur
13-3-2018 VS: Staalheffingen onrustwekkend voor teeltsector
13-3-2018 KLM verkoopt geen sigaretten meer in vliegtuig
13-3-2018 Ondernemer onnodig veel tijd kwijt aan facturatie
12-3-2018 Circular Food Award 2018 Inschrijving geopend
12-3-2018 Voorstel Europese Commissie wijzigen landbouwsteun