Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Voordelen van AGF-consumptie na twintig jaar nog zichtbaar

Wie op jonge leeftijd vaak fruit en groenten eet kan daar 20 jaar later nog steeds de voordelen van plukken. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. De onderzoekers ontdekten dat wie regelmatig fruit en groenten eet tijdens de jeugd, later minder last zal hebben van verkalking van de kransslagader en zodoende minder kans maakt op hartaandoeningen. De mate van aderverkalking kan worden gemeten met een CT-scan.

9 porties
Sinds 1985 werden de 2506 deelnemers aan het onderzoek gevolgd. Alle deelnemers hadden gedurende die jaren een normaal eetpatroon en verbruikten zo'n 2000 calorieën per dag. In totaal werden de deelnemers in drie groepen ingedeeld op basis van hun fruit- en groenteverbruik. Uit de groep die het meeste fruit en groente consumeerden, aten vrouwen gemiddeld negen porties per dag. Bij de mannen lag het gemiddelde op 7 porties per dag. Vrouwen die het minste fruit en groenten aten kwamen aan 3,3 porties per dag, mannen aan 2,6 porties.

Niet wachten
Volgens de resultaten hebben de mensen uit de groep met het hoogste fruit-en groenteverbruik 26 procent minder kans om 20 jaar later aderverkalking te ontwikkelen, in vergelijking met de mensen die op jonge leeftijd het minste fruit en groenten aten. Eerdere studies toonden al aan dat er een sterk verband bestaat tussen het eten van groenten en fruit en een verminderd risico op hartaandoeningen. Dit is de eerste studie die aantoont dat het eten van veel groenten en fruit op jonge leeftijd ook later een zichtbaar effect heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten.

"Mensen mogen niet wachten tot ze oud zijn om gezond te gaan eten", zegt hoofdauteur Michael D. Miedema, cardioloog aan het Minneapolis Heart Institute in Minnesota. "Onze studie toont aan dat wat je eet tijdens je jeugd, net zo belangrijk is dan wat je eet als je ouder bent."

Bron: IPS

Publicatiedatum: 30-10-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-4-2018 In België meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
18-4-2018 Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
17-4-2018 Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
17-4-2018 Granaatappel werkt ontstekingsremmend
13-4-2018 Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
13-4-2018 Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
13-4-2018 ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
12-4-2018 Groenten en fruit kunnen risico op oogziekte bijna halveren
11-4-2018 "Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
11-4-2018 Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
11-4-2018 Donderslaghoofdpijn na eten heetste peper ter wereld
10-4-2018 De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
9-4-2018 Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
6-4-2018 Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
6-4-2018 AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
5-4-2018 Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
5-4-2018 In 2050 eet men meer groenten en minder vlees
5-4-2018 Negatief framen én benoemen van de norm: hogere fruitconsumptie
4-4-2018 Meer fruit, minder rimpels
4-4-2018 RLI: "Werk toe naar duurzame consumptiepatronen"