Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Voordelen van AGF-consumptie na twintig jaar nog zichtbaar

Wie op jonge leeftijd vaak fruit en groenten eet kan daar 20 jaar later nog steeds de voordelen van plukken. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. De onderzoekers ontdekten dat wie regelmatig fruit en groenten eet tijdens de jeugd, later minder last zal hebben van verkalking van de kransslagader en zodoende minder kans maakt op hartaandoeningen. De mate van aderverkalking kan worden gemeten met een CT-scan.

9 porties
Sinds 1985 werden de 2506 deelnemers aan het onderzoek gevolgd. Alle deelnemers hadden gedurende die jaren een normaal eetpatroon en verbruikten zo'n 2000 calorieën per dag. In totaal werden de deelnemers in drie groepen ingedeeld op basis van hun fruit- en groenteverbruik. Uit de groep die het meeste fruit en groente consumeerden, aten vrouwen gemiddeld negen porties per dag. Bij de mannen lag het gemiddelde op 7 porties per dag. Vrouwen die het minste fruit en groenten aten kwamen aan 3,3 porties per dag, mannen aan 2,6 porties.

Niet wachten
Volgens de resultaten hebben de mensen uit de groep met het hoogste fruit-en groenteverbruik 26 procent minder kans om 20 jaar later aderverkalking te ontwikkelen, in vergelijking met de mensen die op jonge leeftijd het minste fruit en groenten aten. Eerdere studies toonden al aan dat er een sterk verband bestaat tussen het eten van groenten en fruit en een verminderd risico op hartaandoeningen. Dit is de eerste studie die aantoont dat het eten van veel groenten en fruit op jonge leeftijd ook later een zichtbaar effect heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten.

"Mensen mogen niet wachten tot ze oud zijn om gezond te gaan eten", zegt hoofdauteur Michael D. Miedema, cardioloog aan het Minneapolis Heart Institute in Minnesota. "Onze studie toont aan dat wat je eet tijdens je jeugd, net zo belangrijk is dan wat je eet als je ouder bent."

Bron: IPS

Publicatiedatum: 30-10-2015

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Avocadopit heeft kankerremmende eigenschappen
18-1-2018 Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
17-1-2018 Vruchtensappen verzadigen minder dan hele stukken fruit
17-1-2018 Britten houden van bananen en zachtfruit
16-1-2018 Roemenië: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
16-1-2018 Franse professor legt uit: met déze voeding voorkom je een depressie
15-1-2018 Fit op kantoor
15-1-2018 Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
12-1-2018 19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
12-1-2018 Boerenkool is een trendgroente
11-1-2018 "Het woord ‘lekker’ wordt de komende jaren minder relevant"
11-1-2018 ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
11-1-2018 Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
11-1-2018 'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
9-1-2018 'Hersenvoedsel' en koolhydraat-alternatieven dé foodtrends voor 2018
9-1-2018 Iedereen vleesvrij: Een ramp voor de volksgezondheid
9-1-2018 Aankoopbeslissingen van millennials
9-1-2018 Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
8-1-2018 Gezonde reisproviand op de 'Tag des Deutschen Apfels'
5-1-2018 Handtekeningen gevraagd voor voedselonderwijs op Horecava