Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marcel Mulder, Miedema:

"Optische aardappelsorteerder selecteert op lengte, hoogte, diepte en kwaliteit"

Tholen - Tijdens de PMA in Atlanta presenteerde Miedema onlangs haar Smart Grader aan de Amerikaanse markt. Deze optische sorteerder kan zowel op lengte, hoogte, diepte als kwaliteit sorteren. "Met infraroodtechniek scannen we tot een millimeter onder de schil. Daarmee kunnen we ritnaalden, groeischeuren, rot, schurft en verkleuring volledig automatisch scheiden", vertelt Marcel Mulder.

Naast de bekende rood-zwarte lijn voor ongewassen aardappelen is Miedema via automatiseerder Ellips ook met een grijze lijn de verwerkende industrie opgegaan voor gewassen aardappelen. "Normaal is er veel personeel nodig om de goede en slechte aardappelen te selecteren. Dat doen wij in één gang", vertelt Marcel. De Smart Grader geeft na sortering een samenvatting van alle maat- en kwaliteitscriteria. Per sorteeruitgang is data beschikbaar over volume, grootte, defecten en gewicht.


Erwin Bakker van Ellips met Marcel Mulder en Jos Broeders van Miedema.

Op de Noord-Amerikaanse markt bestaat er veel interesse van telers van zoete aardappelen en ook Britse importeurs van zoete aardappelen hebben al interesse getoond. "De sorteerder detecteert ook schilschade, wat voor de zoete aardappelen erg belangrijk is", vertelt Marcel. De machine heeft twee banen, waarbij de ene baan voor bijvoorbeeld zoete aardappelen kan worden ingezet en de tweede voor pootgoed, delicatesse- of tafelaardappelen. De eerste baan heeft een capaciteit van 1,5 ton per uur en bij de tweede ligt dat ongeveer een ton lager.

Hoewel Miedema in eerste instantie had verwacht dat de grootste interesse zou komen van de grotere pootgoedtelers, toont volgens Marcel juist het middensegment opvallend veel interesse. "Zeg maar de telers met een areaal tussen de 30 en 50 hectare. Zij willen mee in de schaalvergroting, maar willen het wel alleen blijven doen. De Smart Grader is voor hen een flexibele oplossing, waarbij ze met één muisklik de instellingen en maatsorteringen kunnen wijzigen."

Voor meer informatie:
Marcel Mulder
Manager Smart Solutions
Tel: 0517 239 800
www.miedema.com


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018