Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Van bio-aandeel 50% kunnen we alleen maar dromen"

Finnen en Noren willen intensiever samenwerken met 'bio-buurlanden'

Tholen - Op de Nordic Organic Food Fair werd een IFOAM EU Panel gehouden. Vertegenwoordigers uit Scandinavië gingen met IFOAM EU-directeur Marco Schlüter in gesprek. Ze bespraken wat er moet gebeuren om de Scandinavische biologische sector te verbeteren en uit te breiden. Noorwegen en Finland zien wel iets in intensievere samenwerking met de grote 'bio-buurlanden' Zweden en Denemarken.

Tot het panel behoorden naast Marco Schlüter ook Per Kølster namens Organic Denmark, Charlotte Bladh André die aan de leiding staat bij Organic Sweden, Johan Ceije van KRAV Sweden, Marja-Riitta Kottila van Pro Luomo Finland en Maiken Pollestad Sele van Oikos-Organic Norway.


Het IFOAM EU panel op 2 november in Malmö. Van links naar rechts Marco Schlüter, Maiken Pollestad Sele, Johan Ceije, Marja-Riitta Kottila, Charlotte Bladh André en Per Kølster.

Maiken Pollestad Sele gaf onder meer aan dat het voor Noorwegen erg belangrijk is om de Zweden en Denen te hebben om naar op te kijken als het gaat om het succes van de biologische markt. "We maken ons wel zorgen om de gevolgen van de huidige politieke situatie in Denemarken. De Zweedse markt groeit nog goed door en verslaat ons wel duidelijk." IFOAM EU heeft zich ten doen gesteld dat in 2030 het aandeel van de biologische landbouw 50% moet zijn. De vertegenwoordigster van Oikos-Organic Norway noemde dit te ambitieus: "Van zo'n aandeel kunnen we alleen maar dromen, maar wij doen ons best om hieraan bij te dragen."

Ze betreurt het gebrek aan omschakelingssteun in Noorwegen. "Misschien is het mogelijk dat we elkaar daar als Scandinavische landen meer in kunnen gaan steunen. Onze sectoren bevinden zich weliswaar op verschillende niveaus, maar ik ben er van overtuigd dat we elkaar zeker kunnen helpen.

Marja-Riitta Kottila gaf vervolgens aan dat de situatie in Finland vergelijkbaar is met Noorwegen. "Het is goed om de succesverhalen van onze buurlanden Denemarken en Zweden te horen. Hopelijk spoort het Finland en Noorwegen aan om nog verder te investeren in biologisch." Ook zij noemt het 50%-doel een droom. "Voor onze 'public catering' hebben we voor 2020 een bio-aandeel van 20% als doel gesteld. Dat is al een hele uitdaging, aangezien dit aandeel nu nog maar op 5% ligt."

Het marktaandeel van biologisch ligt in Finland nog maar op 2%. Wel zetten de supermarkten zich volgens Marja-Riitta steeds meer in voor biologisch: "De retail is inmiddels wel toegewijd aan biologisch. Het is ook mooi dat een product van een Fins bedrijf op deze beurs verkozen is tot 'Beste Food Product. Dat is erg bemoedigend." (Suominen's Milk-Little Ice Cream Company won de Natural&Organic Award voor 'Best New Organic Food Product' voor hun biologische 'dropijs'.)

Ook zij ziet wel wat in meer samenwerking tussen de Scandinavische landen. "Een groeiende biologische sector is immers van gemeenschappelijk belang. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. Zo zijn er de nodige gelijkenissen in het klimaat. Daar kunnen we bijvoorbeeld meer mee doen." Ze had ook nog een verzoek voor IFOAM EU: "Ik vind het lastig om te bepalen hoe we om moeten gaan met 'bijna bio'-bedrijven. Het zou fijn zijn als IFOAM EU hier een standpunt in kan bepalen."

Marco Schlüter reageerde nog op de '50%-doelstelling': "Deze doelstelling is een richtlijn. We willen de bio-branche wat optimistischer naar de toekomst laten kijken. Want: willen we op dit niveau blijven of een drijvende kracht worden binnen Europa?"

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org

Publicatiedatum: 27-11-2015
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 Daisy Girl best verkochte bio-appelmerk in de VS
21-9-2017 Chinese Fuji appelen weer op de markt
20-9-2017 "Respect voor milieu voorwaarde voor succes op Noord-Europese markt"
20-9-2017 Poolse Bio Planet ziet omzet in augustus met 7% groeien
18-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
15-9-2017 Ook Aldi en Lidl achter convenant voor meer resistente bio-aardappelrassen
15-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comité Bio GroentenFruitHuis
12-9-2017 Meer dan 6.000 biologische producten bij Alnatura
11-9-2017 Duitsers geven meer geld uit aan bio
8-9-2017 Liquidseal nu ook te gebruiken op biologisch fruit
7-9-2017 Afzet biologische fruit in VS +12%
6-9-2017 "Bio-consument gaat af op onderbuikgevoelens"
6-9-2017 "Kwestie van er gelikt uitzien of gelikt willen worden"
6-9-2017 VS: AGF verkoop valt tegen - biologisch verdubbeld
4-9-2017 "In 30 jaar nog nooit een product geschrapt"
4-9-2017 Veilige bio-import uit derde wereldlanden met TRACES
1-9-2017 Bio steeds vaker de norm
1-9-2017 Zweedse importeur koopt alleen biologische gember in
1-9-2017 Frankrijk: "Buitensporige" marges op biologische groenten en fruit
31-8-2017 Bio-appel Natyra opvallend lang houdbaar