Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Van bio-aandeel 50% kunnen we alleen maar dromen"

Finnen en Noren willen intensiever samenwerken met 'bio-buurlanden'

Tholen - Op de Nordic Organic Food Fair werd een IFOAM EU Panel gehouden. Vertegenwoordigers uit Scandinavië gingen met IFOAM EU-directeur Marco Schlüter in gesprek. Ze bespraken wat er moet gebeuren om de Scandinavische biologische sector te verbeteren en uit te breiden. Noorwegen en Finland zien wel iets in intensievere samenwerking met de grote 'bio-buurlanden' Zweden en Denemarken.

Tot het panel behoorden naast Marco Schlüter ook Per Kølster namens Organic Denmark, Charlotte Bladh André die aan de leiding staat bij Organic Sweden, Johan Ceije van KRAV Sweden, Marja-Riitta Kottila van Pro Luomo Finland en Maiken Pollestad Sele van Oikos-Organic Norway.


Het IFOAM EU panel op 2 november in Malmö. Van links naar rechts Marco Schlüter, Maiken Pollestad Sele, Johan Ceije, Marja-Riitta Kottila, Charlotte Bladh André en Per Kølster.

Maiken Pollestad Sele gaf onder meer aan dat het voor Noorwegen erg belangrijk is om de Zweden en Denen te hebben om naar op te kijken als het gaat om het succes van de biologische markt. "We maken ons wel zorgen om de gevolgen van de huidige politieke situatie in Denemarken. De Zweedse markt groeit nog goed door en verslaat ons wel duidelijk." IFOAM EU heeft zich ten doen gesteld dat in 2030 het aandeel van de biologische landbouw 50% moet zijn. De vertegenwoordigster van Oikos-Organic Norway noemde dit te ambitieus: "Van zo'n aandeel kunnen we alleen maar dromen, maar wij doen ons best om hieraan bij te dragen."

Ze betreurt het gebrek aan omschakelingssteun in Noorwegen. "Misschien is het mogelijk dat we elkaar daar als Scandinavische landen meer in kunnen gaan steunen. Onze sectoren bevinden zich weliswaar op verschillende niveaus, maar ik ben er van overtuigd dat we elkaar zeker kunnen helpen.

Marja-Riitta Kottila gaf vervolgens aan dat de situatie in Finland vergelijkbaar is met Noorwegen. "Het is goed om de succesverhalen van onze buurlanden Denemarken en Zweden te horen. Hopelijk spoort het Finland en Noorwegen aan om nog verder te investeren in biologisch." Ook zij noemt het 50%-doel een droom. "Voor onze 'public catering' hebben we voor 2020 een bio-aandeel van 20% als doel gesteld. Dat is al een hele uitdaging, aangezien dit aandeel nu nog maar op 5% ligt."

Het marktaandeel van biologisch ligt in Finland nog maar op 2%. Wel zetten de supermarkten zich volgens Marja-Riitta steeds meer in voor biologisch: "De retail is inmiddels wel toegewijd aan biologisch. Het is ook mooi dat een product van een Fins bedrijf op deze beurs verkozen is tot 'Beste Food Product. Dat is erg bemoedigend." (Suominen's Milk-Little Ice Cream Company won de Natural&Organic Award voor 'Best New Organic Food Product' voor hun biologische 'dropijs'.)

Ook zij ziet wel wat in meer samenwerking tussen de Scandinavische landen. "Een groeiende biologische sector is immers van gemeenschappelijk belang. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. Zo zijn er de nodige gelijkenissen in het klimaat. Daar kunnen we bijvoorbeeld meer mee doen." Ze had ook nog een verzoek voor IFOAM EU: "Ik vind het lastig om te bepalen hoe we om moeten gaan met 'bijna bio'-bedrijven. Het zou fijn zijn als IFOAM EU hier een standpunt in kan bepalen."

Marco Schlüter reageerde nog op de '50%-doelstelling': "Deze doelstelling is een richtlijn. We willen de bio-branche wat optimistischer naar de toekomst laten kijken. Want: willen we op dit niveau blijven of een drijvende kracht worden binnen Europa?"

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org

Publicatiedatum: 27-11-2015
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-2-2018 Europese biologische markt blijft groeien
21-2-2018 Handelsverdrag Peru-EU geeft impuls aan export 'superfoods'
20-2-2018 Duitse steden veranderen in biologische voedselparken
19-2-2018 BioOrto, respect voor de natuur
19-2-2018 Wederom blijkt: bio wereldwijd booming
19-2-2018 Norma: ook in 2018 de beste Duitse bio-handelaar
19-2-2018 Milieu-activist verwerpt biolandbouw
19-2-2018 Duitsland: bio-omzet passeert grens van 10 miljard euro
16-2-2018 Nieuwe oogst Zuid-Afrikaanse biologische pompoenen
16-2-2018 Europese markten klaar voor Italiaanse bio-slasoorten
15-2-2018 "Sweet Sapphire valt extra op in het schap"
13-2-2018 Nicolette Klijn nieuwe directeur van Skal Biocontrole
13-2-2018 Steeds meer Noord-Amerikaanse bioperen
6-2-2018 Een joekel van een pastinaak
5-2-2018 Aldi biedt meer bioproducten
2-2-2018 Biologische wortelen uit biologisch afbreekbare zakken
31-1-2018 ''Biologische AGF hoeft niet per se gebreken te hebben''
26-1-2018 Is 100 procent bio wenselijk?
25-1-2018 "Kracht van bioproducten is dat het geen massaproducten zijn"
25-1-2018 "Jullie hebben met biologisch iets prachtigs in handen"