Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Mario Campolargo, EC tijdens Tweede EU Fresh Info:

“The internet of things is overal”

Tholen - "De SS Rotterdam bracht mensen vroeger naar een nieuwe wereld," zegt Harrij Schmeitz bij de opening van het tweede EU Fresh Info. Met het forum hoopt de organisatie de sector naar een nieuwe wereld te leiden: Horticulture 4.0. Met een tweedaags, propvol programma worden de laatste ins- en outs- op het gebied van automatisering en ICT-toepassingen besproken en toegelicht.


Harrij Schmeitz (links) opende de EU Fresh Info samen met Ed Tracey (IFPS), Hans van Luijk (FrugiCOm) en Pieter Maarleveld (GS1 Europe).


Mario Campolargo (Europese Commissie): "De internet of things is overal."

Het was zo'n zeven jaar geleden dat er begonnen werd met een zoektocht naar een productclassificatie. Kijkend naar bijvoorbeeld steenfruit zijn er veel soorten en rassen. Een standaard was noodzakelijk om duidelijkheid te scheppen. Het resultaat was een Global Product Classification (GPC), een normering naast de PLU.  Ed Tracey van IFPS licht tijdens de opening toe: "GPC is een classificering voor de handel, dus tussen verkoper en koper. PLU is een codering voor de retail." Samen met GS1 en FrugiCom werkt IFPS aan verder standaardisering van normen.


Arie Lagerwerf van Alfa Pro IT vraagt zich nog altijd af waarom de AGF-sector niet overstapt op 'bol.com-structuur' die in de sierteelt al jaren wordt gebruikt.


Eline Dams van Cegeka. Het bedrijf nam onlangs Edan Business Solutions over. Afgezien van een ander visitekaartje en meer collega's is er niets veranderd.


v.l.n.r. Werner Kastelein, Rick Rebergen en Paul van der Es van RPO.


v.l.n.r. Mark Dimmers, Marlie van Meer en Joris Kolff van Schouw Informatisering.

Human capital noodzaak
De komst van het internet en 'internet of things' resulteert in nieuwe businessmodellen. "Internet of things is overal om ons heen," vertelt Mario Campolargo van de Europese Commissie. "Als je routeplanner in het verkeer automatisch de route herberekent op basis van verkeersinformatie of als je een vlucht volgt via internet, is dat internet of things."


Marco de Wilde van Goldfish.


Angelique Stigter van Indicium maakt even tijd voor een foto.

De Europese Commissie ziet kansen voor ICT toepassingen en zet in op nieuwe toepassingen op basis van open data en open platforms. Daarvoor is het AIOTI (Alliance for Internet Of Things Innovation) opgesteld en worden miljoenen euro's geïnvesteerd om in verschillende sectoren toepassingen te ontwikkelen. "De openheid van het platform is belangrijk," vertelt Mario. "Om gebruik te kunnen maken van de data is human capital nodig." Deze combinatie van een digitaal platform met de omgeving creëert een nieuw ecosysteem, waarin nieuwe modellen worden ontwikkeld.


Marco Nous en Wim L. J. Ceelen van Logident. "De technische toepassingen zijn er. Het is nu tijd voor een sociale innovatieslag."Martijn van Es van AgriPlace, een online platform om eenvoudig inzicht te krijgen in certificeringsinformatie.

Data delen
Belangrijk is dat de data gedeeld wordt tussen verschillende partijen, een oproep die vaker klonk. De relevante en nuttige informatie is niet uitsluitend binnen een bedrijf of sector te vinden. Ook andere sectoren hebben relevante informatie. Als voorbeeld noemt Mario de Nederlandse start-up Connecterra. Het bedrijf ontwikkelde een toepassing waarmee de gezondheid van melkvee kon worden gevolgd aan de hand van data over onder andere beweging en graasgedrag van een individuele koe.


Jurriaan Pasma van Descartes.


Ftrace bouwt apps waarmee consumenten producten kunnen traceren. De dienst wordt beheerd door GS1 Duitsland.

In totaal telde het programma tien lezingen over uiteenlopende thema's. Datadelen om containers te volgen, robots die precisie-bemesting toepassen in Australië, de inspanningen van AH op dit gebied en de oprichter van het Chinese Fruitday.com, de grootste onlineretailer van China. Tussen de lezingen was er korte tijd om te netwerken. De dag werd afgesloten met een 'running diner' in de Markthal. Vandaag (2-12-2015) staat een vol programma met workshops op het programma, alles met een open deur want "we weten dat het programma vol is en dat het onmogelijk is om alles bij te wonen. Dus loop rond en pik hier en daar wat mee," aldus Harrij.

Publicatiedatum: 2-12-2015
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Corrigeren tijdens containertransport
24-4-2018 Japanse politie pakt AGF-handelaar op voor bitcoin fraudedeal
20-4-2018 Demonstraties van kwaliteitsmeters op CPMA Vancouver
18-4-2018 Benelux stapt over naar één datamodel
17-4-2018 Meer dataroof via vertrouwde mailadressen
16-4-2018 "Altijd halen we met onze klanten de eindstreep"
13-4-2018 Nieuwe colorimeter voor groenten en fruit
12-4-2018 "Datakwaliteit is een must-have in e-commerce"
11-4-2018 Hollander kiest voor nieuwe transportsoftware
11-4-2018 Blockchain-oplossing voor mangosector
10-4-2018 Na privacyschandaal nu Facebooktool online
10-4-2018 West-Afrika dagenlang offline door kapotte onderzeekabel
10-4-2018 Vernietig je laptop en telefoon na je reis
9-4-2018 Samenwerking De Groot Fresh Group en Schouw krijgt vervolg
6-4-2018 Nu overal een lekker bakje koffie
6-4-2018 Aankopen via smartphone in de lift
6-4-2018 'Workplace' van Facebook handig in tijden van avocadotekort
5-4-2018 Taalbarrières niet langer een probleem voor internationale handel
5-4-2018 Stimuleren gebruik GS1 standaarden in versketen
4-4-2018 Britse bananenrijper bundelt krachten met softwarebedrijf activeIT