Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Mario Campolargo, EC tijdens Tweede EU Fresh Info:

“The internet of things is overal”

Tholen - "De SS Rotterdam bracht mensen vroeger naar een nieuwe wereld," zegt Harrij Schmeitz bij de opening van het tweede EU Fresh Info. Met het forum hoopt de organisatie de sector naar een nieuwe wereld te leiden: Horticulture 4.0. Met een tweedaags, propvol programma worden de laatste ins- en outs- op het gebied van automatisering en ICT-toepassingen besproken en toegelicht.


Harrij Schmeitz (links) opende de EU Fresh Info samen met Ed Tracey (IFPS), Hans van Luijk (FrugiCOm) en Pieter Maarleveld (GS1 Europe).


Mario Campolargo (Europese Commissie): "De internet of things is overal."

Het was zo'n zeven jaar geleden dat er begonnen werd met een zoektocht naar een productclassificatie. Kijkend naar bijvoorbeeld steenfruit zijn er veel soorten en rassen. Een standaard was noodzakelijk om duidelijkheid te scheppen. Het resultaat was een Global Product Classification (GPC), een normering naast de PLU.  Ed Tracey van IFPS licht tijdens de opening toe: "GPC is een classificering voor de handel, dus tussen verkoper en koper. PLU is een codering voor de retail." Samen met GS1 en FrugiCom werkt IFPS aan verder standaardisering van normen.


Arie Lagerwerf van Alfa Pro IT vraagt zich nog altijd af waarom de AGF-sector niet overstapt op 'bol.com-structuur' die in de sierteelt al jaren wordt gebruikt.


Eline Dams van Cegeka. Het bedrijf nam onlangs Edan Business Solutions over. Afgezien van een ander visitekaartje en meer collega's is er niets veranderd.


v.l.n.r. Werner Kastelein, Rick Rebergen en Paul van der Es van RPO.


v.l.n.r. Mark Dimmers, Marlie van Meer en Joris Kolff van Schouw Informatisering.

Human capital noodzaak
De komst van het internet en 'internet of things' resulteert in nieuwe businessmodellen. "Internet of things is overal om ons heen," vertelt Mario Campolargo van de Europese Commissie. "Als je routeplanner in het verkeer automatisch de route herberekent op basis van verkeersinformatie of als je een vlucht volgt via internet, is dat internet of things."


Marco de Wilde van Goldfish.


Angelique Stigter van Indicium maakt even tijd voor een foto.

De Europese Commissie ziet kansen voor ICT toepassingen en zet in op nieuwe toepassingen op basis van open data en open platforms. Daarvoor is het AIOTI (Alliance for Internet Of Things Innovation) opgesteld en worden miljoenen euro's geïnvesteerd om in verschillende sectoren toepassingen te ontwikkelen. "De openheid van het platform is belangrijk," vertelt Mario. "Om gebruik te kunnen maken van de data is human capital nodig." Deze combinatie van een digitaal platform met de omgeving creëert een nieuw ecosysteem, waarin nieuwe modellen worden ontwikkeld.


Marco Nous en Wim L. J. Ceelen van Logident. "De technische toepassingen zijn er. Het is nu tijd voor een sociale innovatieslag."Martijn van Es van AgriPlace, een online platform om eenvoudig inzicht te krijgen in certificeringsinformatie.

Data delen
Belangrijk is dat de data gedeeld wordt tussen verschillende partijen, een oproep die vaker klonk. De relevante en nuttige informatie is niet uitsluitend binnen een bedrijf of sector te vinden. Ook andere sectoren hebben relevante informatie. Als voorbeeld noemt Mario de Nederlandse start-up Connecterra. Het bedrijf ontwikkelde een toepassing waarmee de gezondheid van melkvee kon worden gevolgd aan de hand van data over onder andere beweging en graasgedrag van een individuele koe.


Jurriaan Pasma van Descartes.


Ftrace bouwt apps waarmee consumenten producten kunnen traceren. De dienst wordt beheerd door GS1 Duitsland.

In totaal telde het programma tien lezingen over uiteenlopende thema's. Datadelen om containers te volgen, robots die precisie-bemesting toepassen in Australië, de inspanningen van AH op dit gebied en de oprichter van het Chinese Fruitday.com, de grootste onlineretailer van China. Tussen de lezingen was er korte tijd om te netwerken. De dag werd afgesloten met een 'running diner' in de Markthal. Vandaag (2-12-2015) staat een vol programma met workshops op het programma, alles met een open deur want "we weten dat het programma vol is en dat het onmogelijk is om alles bij te wonen. Dus loop rond en pik hier en daar wat mee," aldus Harrij.

Publicatiedatum: 2-12-2015
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

17-1-2018 “Machinaal verpakken van blauwe bessen beter voor kwaliteit”
16-1-2018 Aantal betalingen via iDEAL stijgt met een derde in 2017
16-1-2018 Nieuw irrigatiesysteem 'Metis'
15-1-2018 Software om lokale voedselketen te stimuleren
15-1-2018 Zo komen Chinezen aan hun likes....
11-1-2018 Mediane introduceert mobiele app
10-1-2018 Satellieten helpen Zuid-Afrikaanse telers water efficiënt te benutten
10-1-2018 Wie wordt de disruptive in de AGF-sector?
8-1-2018 Explosieve groei aantal bedrijven bij GS1 door online verkopen
4-1-2018 Cegeka voorziet Lamb Weston/Meijer van digitale werkplek
2-1-2018 Zespotige robots detecteren rijp fruit
2-1-2018 Maak van je auto een rijdend kantoor
22-12-2017 Oplossing voor drie veel voorkomende IT-vraagstukken uit de foodbranche
22-12-2017 Toekomstmuziek: met je smartphone meten hoe vers voedsel is
20-12-2017 "Belang cybersecurity werd afgelopen jaar duidelijk"
20-12-2017 The Greenery zet Ctac iPaaS-platform in voor vernieuwing telerapplicaties
19-12-2017 "Onze software maakt Excel overbodig bij verwerken van AGF-data"
18-12-2017 Pickingcentra zonder personeel de toekomst?
15-12-2017 "Onze volledige personeelsregistratie zit in het systeem"
13-12-2017 Consumentenbond: koop geen Samsung Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016