Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
standaardisatie-traject ERC en Qreenno

AGF verwerkers tillen technisch uienland naar een hoger niveau

Afgelopen dinsdag kwamen Nederlandse AGF-verwerkers bij elkaar om technisch uienland naar een hoger niveau te tillen. Vanwege de enorme versnippering in de uitvoering van machines en onderdelen, is er door ERC en Qreenno een standaardisatie-traject opgezet. Het doel hiervan is om machines en de opstelling daarvan te standaardiseren en efficiŽnter te maken. De machine, die in de eerste sessie centraal stond, was de transportband. Iedereen kent dit product, werkt ermee en elke verwerker heeft er zo zijn eigen ideeŽn bij.De sessie is voortgekomen uit de constatering dat de uiensector langzaam maar zeker aan het veranderen is. Het doorgroeien van traditioneel 'boerenbedrijf' naar industrie is niet alleen een kwestie van het aanschaffen van meer en grotere machines. Een industrieel bedrijf vereist een integrale aanpak en een gecentraliseerde overkoepelende aansturing. Juist daarom zien ERC, Qreenno en de verwerkers het belang van standaardisatie binnen de AGF-sector. Door machines tot op het laatste detail te standaardiseren, kunnen complete fabrieken veel eenvoudiger aangestuurd worden, wat voor een hogere efficiŽntie zorgt. Daarnaast kunnen voorraden en servicekosten geminimaliseerd worden, waardoor de uiteindelijke kostprijs per kilogram gereduceerd wordt.

Aan het begin van de bijeenkomst is er door ERC een presentatie gegeven over de transportband van vroeger tot nu. Daarnaast heeft bandenleverancier Ammeraal Beltech inzicht gegeven in de voor- en nadelen van verschillende bandmaterialen en een update gegeven over de laatste ontwikkelingen. Het is van belang om juist nu al te acteren op wat er wellicht over een aantal jaren speelt. Wat zijn de product-eisen over vijf jaar? Welke producten worden dan (nog) verwerkt en op welke manier?

Elke verwerker heeft zo zijn eigen ideeŽn bij de perfecte transportband. De uitdaging is een cluster van goede ideeŽn maken en deze te combineren tot een volwaardig product. Door middel van een LEAN-sessie is geprobeerd zo veel mogelijk bruikbare ideeŽn op papier te krijgen. Dit hield in dat elke subcomponent van de transportband, bijvoorbeeld 'hoofdframe, een apart vel papier kreeg. Hier op mocht iedereen zetten wat de transportband nu zeker wel of absoluut niet mocht bevatten.

Door medewerking van gemotiveerde, technische mensen met veel ervaring in de uiensector is er praktische en bruikbare informatie naar boven gekomen. ERC en Qreenno zullen in samenwerking met de uienverwerkers een traject ingaan van prototyping en doorontwikkeling. De optimalisatie van de transportband is zeker niet het eindstation maar wordt meer gezien als beginpunt voor een standaardisatie van het complete machinepark binnen de AGF-sector.

Publicatiedatum: 4-12-2015

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-3-2018 ďDe Sparc Apollo X-Ray kan zelfs een kikker tussen de gesneden groenten detecterenĒ
23-3-2018 Nieuwe palletiseermachine ideaal voor krappe ruimtes
23-3-2018 "70% besparing op arbeidskosten in fabriek dankzij optische sortering"
21-3-2018 Deen heeft appelpers-primeur
19-3-2018 Rugpijn door dozen schuiven? Cobot en exoskelet komen te hulp
14-3-2018 Transparantie in het uitprijzen
14-3-2018 Operators getraind bij Boix Europe
12-3-2018 20 miljoen zakken door palletiseerder bij Wiskerke Onions
12-3-2018 Hoger beroepszaak om belastingplicht sapmachines
9-3-2018 Multihead gekoppeld aan nieuwe robottechnologie
8-3-2018 Alberts Smoothie Station wint award voor Best technology innovation
6-3-2018 Sleever met drie verpakkingen
27-2-2018 TOMRA neemt BBC Technologies volledig over
23-2-2018 Amerikaans appelpakstation installeert efficiŽntere verpakkingslijn
22-2-2018 Een sorteermachine voor elk product
20-2-2018 Verpakkingsmachine wint gouden Foodtec Award 2018
13-2-2018 Laser een van de schoonste manieren van coderen
12-2-2018 "Multifunctionele wegers met clippers zorgen voor uniformiteit in machinepark"
7-2-2018 Menno de Boer nieuwe projectmanager ILPRA Benelux
6-2-2018 Unitec levert grote kersensorteerlijn in Chili op