Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Demarken koploper in Europese biolandbouw

Internationale biotrends

Bionext onderzocht in opdracht van het Ministerie van Landbouw de internationale biotrends. Per land is onder andere gekeken naar de omzet van biologisch, keurmerken, kenmerken van consumenten, landbouwontwikkeling en culturele aspecten zoals de do's and don'ts in zakendoen. De informatie is in nauwe samenwerking met ambassades, brancheorganisaties en landbouwraden in Europa verkregen.

BelgiŽ: 'Vraag naar bioproducten in de lift en crisisbestendig'

Eind 2014 waren er 343 biologische productiebedrijven in Vlaanderen, een toename met 7% ten opzichte van 2013. Het areaal daalde licht naar 5.042 ha (incl. areaal in omschakeling). Toegang tot grond is voor de biologische landbouw een belemmering voor verdere groei, onder meer door de hoge grondprijzen in Vlaanderen. In 2014 steeg in WalloniŽ het aantal bioboeren naar 1.287 en steeg het areaal naar 61.651 ha (8,6% van de totale landbouwgrond). Het areaal in Brussel is nagenoeg nul.
Lees alle bevindingen in het trendrapport BelgiŽ

Canada: 'Grote importafhankelijkheid wakkert behoefte lokale productie aan'

Gezien het klimaat is Canada echter een belangrijke importeur van biologische producten, ongeveer 80% van alle biologische levensmiddelen die in Canada worden vermarkt zijn geÔmporteerd, vooral uit de VS, Mexico en Chili. De exportwaarde biologische producten bedroeg in 2014 64 miljard Amerikaanse dollar. De export en import worden gefaciliteerd door Canadese 'equivalency arrangements' met andere landen, zoals Japan, de EU, de VS, Costa Rica, Taiwan en Zwitserland. De waarde van de biologische voedingsmarkt is in Canada sinds 2006 verdrievoudigd en is momenteel de vierde ter wereld. Circa 20 miljoen mensen kopen er wekelijks biologische producten.
Lees alle bevindingen in het trendrapport Canada.

Denemarken: 'EU-koploper in biologisch'
Denemarken is een gidsland op het gebied van de biologische landbouw en voeding in de wereld. Het landbouwareaal behoort met ruim 7% tot de top drie van de EU. Het omzetaandeel ligt al boven de 8% en alles wijst erop dat biologische landbouw en voeding blijft doorgroeien in Denemarken. Het succes van biologisch in Denemarken toont wat er mogelijk is als de vier belangrijkste actoren, de consument, de teler, de handel en de overheid gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. De Deense consument is gericht op duurzaamheid en gezondheid en is bereid daar meer geld aan uit te geven. Het zijn in Denemarken vooral jongere mensen (en gezinnen) tot 40 jaar en de mensen met een hogere opleiding die oververtegenwoordigd zijn als biologische kopers.
Lees alle bevindingen in het trendrapport Denemarken.

Groot BrittanniŽ: 'Bewustere consument zorgt voor herstel biologische markt'
De biologische landbouw heeft in de UK een sterke groei aan het begin van dit millennium doorgemaakt en is vanaf 2008 door de crisis fors geslonken. De markt heeft zich gestabiliseerd en neemt sinds 2012 weer toe. Er is in 2014 een groei van 4% voor de biologische markt tegenover een daling van 1% van de gangbare voedingsindustrie. Verwacht wordt dat deze groei in 2015 en daarna wordt voortgezet. Toch profiteert de Engelse bio landbouw nauwelijks van de vraag naar biologisch. Hier liggen exportkansen voor biologische producten uit het buitenland. In de afgelopen jaren is in het Organic Market Report meermalen de zorg uitgesproken of de producenten wel aan de toenemende vraag kunnen blijven voldoen. Deze zorg is er nog steeds, maar de financiŽle ondersteuning die vanaf 2016 geboden wordt voor de biologische markt zal een boost geven aan het vertrouwen van de telers. Een keerpunt lijkt dichtbij.
Lees alle bevindingen in het trendrapport Groot-BrittanniŽ.

De VS: 'Nichemarkt zal uitbreiden naar mainstream'

De VS heeft de grootste wereldeconomie en is qua oppervlak en inwonersaantal het twee na grootste land ter wereld. De VS is 's werelds grootste biologische markt en biologische voeding is er enorm in de lift. De vraag naar biologisch producten is constant en niet slechts deel van een trend. Bio-producten zijn verschoven van 'een onderdeel van een levenswijze' van een kleine groep consumenten, naar een geregeld gebruik door de meerderheid van de Amerikanen. De verwachting is dat de populariteit van biologisch de komende vijf jaar in de Verenigde Staten zal blijven toenemen omdat huishoudens meer te besteden hebben (jaarlijks toename van 2,4%) en gezondheid een steeds belangrijkere rol speelt. Deze factoren creŽren een belangrijke kans voor de voedselindustrie om in te spelen op een niche markt die zal uitbreiden tot de mainstream consument.
Lees alle bevindingen in het trendrapport Verenigde Staten.

Bron: Bionext

Publicatiedatum: 12-2-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-2-2018 Europese biologische markt blijft groeien
21-2-2018 Handelsverdrag Peru-EU geeft impuls aan export 'superfoods'
20-2-2018 Duitse steden veranderen in biologische voedselparken
19-2-2018 BioOrto, respect voor de natuur
19-2-2018 Wederom blijkt: bio wereldwijd booming
19-2-2018 Norma: ook in 2018 de beste Duitse bio-handelaar
19-2-2018 Milieu-activist verwerpt biolandbouw
19-2-2018 Duitsland: bio-omzet passeert grens van 10 miljard euro
16-2-2018 Nieuwe oogst Zuid-Afrikaanse biologische pompoenen
16-2-2018 Europese markten klaar voor Italiaanse bio-slasoorten
15-2-2018 "Sweet Sapphire valt extra op in het schap"
13-2-2018 Nicolette Klijn nieuwe directeur van Skal Biocontrole
13-2-2018 Steeds meer Noord-Amerikaanse bioperen
6-2-2018 Een joekel van een pastinaak
5-2-2018 Aldi biedt meer bioproducten
2-2-2018 Biologische wortelen uit biologisch afbreekbare zakken
31-1-2018 ''Biologische AGF hoeft niet per se gebreken te hebben''
26-1-2018 Is 100 procent bio wenselijk?
25-1-2018 "Kracht van bioproducten is dat het geen massaproducten zijn"
25-1-2018 "Jullie hebben met biologisch iets prachtigs in handen"