Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




'Brits onderzoek toont hogere concentraties antioxidanten aan'

Zijn biologische groenten en fruit gezonder?

Deze week werd in het British Journal of Nutrition een nieuw onderzoek gepubliceerd over het effect van biologische teeltmethoden op de voedingswaarde van groenten en fruit.  De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen een eerder gepubliceerd onderzoek uit 2014 dat concludeerde dat biologische gewassen, variŰrend van wortelen tot blauwe bessen, aanzienlijke hogere concentraties antioxidanten bevatten.

Zo zijn biologisch geteelde gewassen rijker aan anthocyanen en flavono´den dan gewassen die op de conventionele manier geteeld worden. Het is aangetoond dat de inname van dergelijke voedingscomponenten celbeschadiging tegengaat, waardoor de kans op tal van aandoeningen vermindert.

Een ander verschil tussen biologische en conventionele gewassen is de wijze waarop de planten stikstof opnemen. Bij biologische teeltmethoden, die uitgaan van wisselbouw en compostering, is er vaak minder stikstof aanwezig.

Hierdoor groeien biologisch geteelde gewassen gewoonlijk langzamer waardoor zij meer secundaire metabolieten produceren, die een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van de mens.

Een in 2008 in CaliforniŰ uitgevoerd onderzoek naar tomaten toonde aan dat biologische tomaten tweemaal zoveel heilzame flavono´den bevatten dan conventionele tomaten. 

Een Britse studie uit 2014 toonde eveneens aan dat op biologische groenten en fruit minder residuen aangetroffen worden en dat zij lagere concentraties cadmium bevatten, een metaal dat van nature in de bodem voorkomt.

Volgens onderzoeker professor Carlo Leifert van de Landbouw Universiteit in Newcastle wijzen de bevindingen van het onderzoek uit dat het consumeren van biologische AGF gezondheidsvoordelen biedt. "Afgaand op alle onderzoeken naar biogewassen, -vlees en -zuivel, kan men concluderen dat het overstappen op een biologische voeding de dagelijkse inname van antioxidanten en omega 3-vetzuren aanzienlijk verhoogt."

Er zijn echter nog veel sceptici. Een aantal jaar geleden publiceerden onderzoekers van Stanford University een studie waaruit bleek dat het niet duidelijk aantoonbaar was of biologische AGF een hogere voedingswaarde had. 

In de onlangs gepubliceerde studie is deze bevinding deels terug te vinden. Hoewel er in biologische gewassen hogere concentraties antioxidanten zijn vastgesteld, blijken zij niet meer vitaminen te bevatten.


Bron: npr.org


Publicatiedatum: 23-2-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Tomatenfestival Zuid-Korea
20-7-2018 Spaanse CASI verdubbelt bio-areaal
20-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
19-7-2018 Helft rode bieten is bio, ook bio-aardappelen in opkomst
19-7-2018 Bio-artisjokken in KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten
19-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
16-7-2018 Frankrijk: de voortgang van de biomarkt
13-7-2018 Panalpina Adelantex bio gecertificeerd
12-7-2018 Odin foodcoop en BioNoord gaan samenwerken
11-7-2018 Bio tijdens de Gentse feesten
11-7-2018 Inputlijst bio-landbouw vernieuwd: 39 nieuwe producten op de lijst
10-7-2018 Bio-aardappelsector ondertekent samenwerkingsconvenant
6-7-2018 Oekra´ense biologische tuinbouw heeft groot potentieel
6-7-2018 Onderzoek naar kopergebruik in bio-aardappelteelt van start
6-7-2018 The Greenhouse van Roggebotstaete geopend door Green Organics
5-7-2018 Is biofruit in de VS wel echt biologisch ?
5-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
4-7-2018 Goede seizoenstart 'groene industriegroenten' bij nieuwkomer Bio Freshi