Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




'Brits onderzoek toont hogere concentraties antioxidanten aan'

Zijn biologische groenten en fruit gezonder?

Deze week werd in het British Journal of Nutrition een nieuw onderzoek gepubliceerd over het effect van biologische teeltmethoden op de voedingswaarde van groenten en fruit.  De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen een eerder gepubliceerd onderzoek uit 2014 dat concludeerde dat biologische gewassen, variŽrend van wortelen tot blauwe bessen, aanzienlijke hogere concentraties antioxidanten bevatten.

Zo zijn biologisch geteelde gewassen rijker aan anthocyanen en flavonoÔden dan gewassen die op de conventionele manier geteeld worden. Het is aangetoond dat de inname van dergelijke voedingscomponenten celbeschadiging tegengaat, waardoor de kans op tal van aandoeningen vermindert.

Een ander verschil tussen biologische en conventionele gewassen is de wijze waarop de planten stikstof opnemen. Bij biologische teeltmethoden, die uitgaan van wisselbouw en compostering, is er vaak minder stikstof aanwezig.

Hierdoor groeien biologisch geteelde gewassen gewoonlijk langzamer waardoor zij meer secundaire metabolieten produceren, die een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van de mens.

Een in 2008 in CaliforniŽ uitgevoerd onderzoek naar tomaten toonde aan dat biologische tomaten tweemaal zoveel heilzame flavonoÔden bevatten dan conventionele tomaten. 

Een Britse studie uit 2014 toonde eveneens aan dat op biologische groenten en fruit minder residuen aangetroffen worden en dat zij lagere concentraties cadmium bevatten, een metaal dat van nature in de bodem voorkomt.

Volgens onderzoeker professor Carlo Leifert van de Landbouw Universiteit in Newcastle wijzen de bevindingen van het onderzoek uit dat het consumeren van biologische AGF gezondheidsvoordelen biedt. "Afgaand op alle onderzoeken naar biogewassen, -vlees en -zuivel, kan men concluderen dat het overstappen op een biologische voeding de dagelijkse inname van antioxidanten en omega 3-vetzuren aanzienlijk verhoogt."

Er zijn echter nog veel sceptici. Een aantal jaar geleden publiceerden onderzoekers van Stanford University een studie waaruit bleek dat het niet duidelijk aantoonbaar was of biologische AGF een hogere voedingswaarde had. 

In de onlangs gepubliceerde studie is deze bevinding deels terug te vinden. Hoewel er in biologische gewassen hogere concentraties antioxidanten zijn vastgesteld, blijken zij niet meer vitaminen te bevatten.


Bron: npr.org


Publicatiedatum: 23-2-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

24-11-2017 "Ecologisch de wereld voeden vraagt om drastische maatregelen"
23-11-2017 Peru: bio-bananensector Piura geeft goed voorbeeld
23-11-2017 "Bio-producten tegen voordelige inkoopprijzen aanbieden"
22-11-2017 "Spanje kiest vaker bio"
20-11-2017 "Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen"
17-11-2017 In Duitsland 15 procent fruitareaal biologisch
17-11-2017 "Hamburg.Bio vertegenwoordigt ook de biologische aanbieders"
16-11-2017 Amerikaanse vraag naar biologische appelen en peren groeit sterk
16-11-2017 Sipo speelt in op trend met biologische spinazie
16-11-2017 Meer dan $1 mld omzet aan bio-AGF in VS
15-11-2017 Grootse biowinkel Midden-Europa geopend in Polen
13-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bioproducten groeit jaarlijks 10%"
10-11-2017 Vraag naar biologische avocado's groeit
8-11-2017 Vereniging hamburg.bio opgericht
8-11-2017 "Deense bio belangenvereniging belemmert vrije concurrentie"
8-11-2017 Massale fraude met biologische groenten en fruit op SiciliŽ
7-11-2017 Franse start-up haakt in op trend lactogefermenteerde groenten
7-11-2017 "Hogere kiwiprijzen door minder aanvoer"
7-11-2017 Verbroedering door 'Geen BTW op Bio'-campagne
3-11-2017 Franse biologische sector hoopt op financiŽle steun Macron