Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




'Brits onderzoek toont hogere concentraties antioxidanten aan'

Zijn biologische groenten en fruit gezonder?

Deze week werd in het British Journal of Nutrition een nieuw onderzoek gepubliceerd over het effect van biologische teeltmethoden op de voedingswaarde van groenten en fruit.  De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen een eerder gepubliceerd onderzoek uit 2014 dat concludeerde dat biologische gewassen, variërend van wortelen tot blauwe bessen, aanzienlijke hogere concentraties antioxidanten bevatten.

Zo zijn biologisch geteelde gewassen rijker aan anthocyanen en flavonoïden dan gewassen die op de conventionele manier geteeld worden. Het is aangetoond dat de inname van dergelijke voedingscomponenten celbeschadiging tegengaat, waardoor de kans op tal van aandoeningen vermindert.

Een ander verschil tussen biologische en conventionele gewassen is de wijze waarop de planten stikstof opnemen. Bij biologische teeltmethoden, die uitgaan van wisselbouw en compostering, is er vaak minder stikstof aanwezig.

Hierdoor groeien biologisch geteelde gewassen gewoonlijk langzamer waardoor zij meer secundaire metabolieten produceren, die een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van de mens.

Een in 2008 in Californië uitgevoerd onderzoek naar tomaten toonde aan dat biologische tomaten tweemaal zoveel heilzame flavonoïden bevatten dan conventionele tomaten. 

Een Britse studie uit 2014 toonde eveneens aan dat op biologische groenten en fruit minder residuen aangetroffen worden en dat zij lagere concentraties cadmium bevatten, een metaal dat van nature in de bodem voorkomt.

Volgens onderzoeker professor Carlo Leifert van de Landbouw Universiteit in Newcastle wijzen de bevindingen van het onderzoek uit dat het consumeren van biologische AGF gezondheidsvoordelen biedt. "Afgaand op alle onderzoeken naar biogewassen, -vlees en -zuivel, kan men concluderen dat het overstappen op een biologische voeding de dagelijkse inname van antioxidanten en omega 3-vetzuren aanzienlijk verhoogt."

Er zijn echter nog veel sceptici. Een aantal jaar geleden publiceerden onderzoekers van Stanford University een studie waaruit bleek dat het niet duidelijk aantoonbaar was of biologische AGF een hogere voedingswaarde had. 

In de onlangs gepubliceerde studie is deze bevinding deels terug te vinden. Hoewel er in biologische gewassen hogere concentraties antioxidanten zijn vastgesteld, blijken zij niet meer vitaminen te bevatten.


Bron: npr.org


Publicatiedatum: 23-2-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zweedse landbouwraad wil meer bio
17-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland
17-5-2018 Aandeel biolandbouw en -bedrijven groeit in Vlaanderen
15-5-2018 Onverwacht grote belangstelling voor bio-druiventeelt Zuid-Afrika
15-5-2018 Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
15-5-2018 Verkoop biologische groenten en fruit in de lift in Denemarken
9-5-2018 Bio c’Bon pakt het groots aan in Japan
9-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
8-5-2018 Udea bouwt nieuw pand op Foodpark Veghel
8-5-2018 Zal bio dezelfde fout maken als de reguliere sector?
7-5-2018 Onderzoeksresultaten biologische aardbeienrassen 2017
4-5-2018 Bio-asperges oogsten op zonne-energie
4-5-2018 "Momenteel weinig aanvoer bio-tomaten en -paprika's"
2-5-2018 Polen stelt strengere wetgeving in rondom biologische voeding
1-5-2018 Alnatura start 'Alnatura Express' met opening nieuw filiaal in Leipzig
30-4-2018 Nederlandse ondernemers verkennen Belgische bio-markt
30-4-2018 Denemarken: paddenstoelenteelt met koffiedrab
26-4-2018 Grootste Amerikaanse bio-fruitboomkweker krijgt forse boete
26-4-2018 Biologische teelt minder productief dan gangbare landbouw