Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




'Brits onderzoek toont hogere concentraties antioxidanten aan'

Zijn biologische groenten en fruit gezonder?

Deze week werd in het British Journal of Nutrition een nieuw onderzoek gepubliceerd over het effect van biologische teeltmethoden op de voedingswaarde van groenten en fruit.  De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen een eerder gepubliceerd onderzoek uit 2014 dat concludeerde dat biologische gewassen, variërend van wortelen tot blauwe bessen, aanzienlijke hogere concentraties antioxidanten bevatten.

Zo zijn biologisch geteelde gewassen rijker aan anthocyanen en flavonoïden dan gewassen die op de conventionele manier geteeld worden. Het is aangetoond dat de inname van dergelijke voedingscomponenten celbeschadiging tegengaat, waardoor de kans op tal van aandoeningen vermindert.

Een ander verschil tussen biologische en conventionele gewassen is de wijze waarop de planten stikstof opnemen. Bij biologische teeltmethoden, die uitgaan van wisselbouw en compostering, is er vaak minder stikstof aanwezig.

Hierdoor groeien biologisch geteelde gewassen gewoonlijk langzamer waardoor zij meer secundaire metabolieten produceren, die een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van de mens.

Een in 2008 in Californië uitgevoerd onderzoek naar tomaten toonde aan dat biologische tomaten tweemaal zoveel heilzame flavonoïden bevatten dan conventionele tomaten. 

Een Britse studie uit 2014 toonde eveneens aan dat op biologische groenten en fruit minder residuen aangetroffen worden en dat zij lagere concentraties cadmium bevatten, een metaal dat van nature in de bodem voorkomt.

Volgens onderzoeker professor Carlo Leifert van de Landbouw Universiteit in Newcastle wijzen de bevindingen van het onderzoek uit dat het consumeren van biologische AGF gezondheidsvoordelen biedt. "Afgaand op alle onderzoeken naar biogewassen, -vlees en -zuivel, kan men concluderen dat het overstappen op een biologische voeding de dagelijkse inname van antioxidanten en omega 3-vetzuren aanzienlijk verhoogt."

Er zijn echter nog veel sceptici. Een aantal jaar geleden publiceerden onderzoekers van Stanford University een studie waaruit bleek dat het niet duidelijk aantoonbaar was of biologische AGF een hogere voedingswaarde had. 

In de onlangs gepubliceerde studie is deze bevinding deels terug te vinden. Hoewel er in biologische gewassen hogere concentraties antioxidanten zijn vastgesteld, blijken zij niet meer vitaminen te bevatten.


Bron: npr.org


Publicatiedatum: 23-2-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 Daisy Girl best verkochte bio-appelmerk in de VS
21-9-2017 Chinese Fuji appelen weer op de markt
20-9-2017 "Respect voor milieu voorwaarde voor succes op Noord-Europese markt"
20-9-2017 Poolse Bio Planet ziet omzet in augustus met 7% groeien
18-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
15-9-2017 Ook Aldi en Lidl achter convenant voor meer resistente bio-aardappelrassen
15-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comité Bio GroentenFruitHuis
12-9-2017 Meer dan 6.000 biologische producten bij Alnatura
11-9-2017 Duitsers geven meer geld uit aan bio
8-9-2017 Liquidseal nu ook te gebruiken op biologisch fruit
7-9-2017 Afzet biologische fruit in VS +12%
6-9-2017 "Bio-consument gaat af op onderbuikgevoelens"
6-9-2017 "Kwestie van er gelikt uitzien of gelikt willen worden"
6-9-2017 VS: AGF verkoop valt tegen - biologisch verdubbeld
4-9-2017 "In 30 jaar nog nooit een product geschrapt"
4-9-2017 Veilige bio-import uit derde wereldlanden met TRACES
1-9-2017 Bio steeds vaker de norm
1-9-2017 Zweedse importeur koopt alleen biologische gember in
1-9-2017 Frankrijk: "Buitensporige" marges op biologische groenten en fruit
31-8-2017 Bio-appel Natyra opvallend lang houdbaar