Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Goedkoop duurkoop bij kistenbewaring

De keuze tussen een roostervloer, bovengrondse kanalen of kistenbewaring wordt te vaak gemaakt op basis van de investeringskosten. Kijk je naar de kosten en baten op lange termijn, dan is een goedkope bewaarplaats niet altijd de beste keus, zo schrijft DLV Advies. Een bovengronds systeem is per vierkante meter goedkoper dan een volledige roostervloer of kistenbewaring. Qua jaarkosten kan de volgorde weleens anders zijn. Daarnaast moet je in de  afweging ook de bewaarkwaliteit en  het gebruiksgemak meenemen.

Investeringskosten
Als je bij de investeringskosten alleen naar de prijs per vierkante meter kijkt, is een roostervloer vaak het duurst. Vooral door de ventilatiekelder. Het gaat echter om het gehele gebouw, inclusief de inrichting. Een belangrijke factor is de opslageffectiviteit. Die hangt af van de indeling. Hoeveel paden blijven er over? Hoeveel ruimte nemen de drukkamer en de buitengevels in? Dan blijkt een roostervloer het meest effectief. Ook een kistenbewaring kan heel effectief zijn. Daarvoor is wel een stapelhoogte van zes kisten nodig. Bij een bovengronds systeem nemen de bovengrondse kanalen ruimte in en beperken die de opslaglengte tot 15 à 20 meter. Hierdoor moet de bewaarplaats 5 à 10 procent groter zijn. Het prijsverschil wordt ook sterk beïnvloed door de noodzaak van heien. Als er een grondverbetering nodig is, hoef je bij een roostervloer veel minder zand aan te voeren. Voor een bewaring van 1.000 m2 scheelt dat zomaar 15.000 euro aan grondwerk. Dan zijn de investeringskosten redelijk gelijk. Als de bewaarplaats geheid moet worden, is bij een bovengronds systeem een vloer van prefab betonplaten veel goedkoper dan een geheide volledige roostervloer.

Jaarkosten
Het investeringsbedrag varieert van enkele tientjes per vierkante meter tot meer dan 100 euro. Het verschil in jaarkosten is echter veel kleiner. Bovengrondse kanalen gaan tien tot vijftien jaar mee. In die periode moet je de kanalen ook nog regelmatig repareren. Ook bij prefab betonplaten zijn de jaarkosten hoger. De platen moeten weleens opnieuw worden gelegd. Ze zakken namelijk ongelijk doordat de ondergrond nooit egaal is. Door deze verschillen in jaarkosten komt het regelmatig voor dat een bovengronds systeem maar enkele procenten goedkoper is dan een ondergronds systeem. Bij een kistenbewaring moet je rekening houden met hoge jaarkosten van de kisten. Door het gebruik slijten ze. Hoe snel hangt af van de stapelhoogte, vochtigheid en hoe je de kisten kantelt. Als je die kosten meetelt, is een kistenbewaring vaak de duurste oplossing.

Gebruiksgemak
Bij de jaarkosten ontbreekt vaak de post arbeid. Toch is dat een belangrijk aandachtspunt, zeker op grote bedrijven met een lage arbeidsbezetting. Dan moet je goed kijken naar gebruiksgemak. Op dat vlak scoort een roostervloer hoog. Tijdens het inschuren hoef je geen kanalen neer te zetten en is  één man bij de inschuurlijn ruimschoots  voldoende. Bij een bovengronds systeem is dat krapjes. Bij een kistenbewaring moet je rekening houden met een lagere oogstsnelheid en/of een man meer in de schuur.

Beter bewaarresultaat
Ook het bewaarresultaat is om te zetten in een financieel voordeel. Een vermindering van het bewaarverlies met 1 procent, wat al snel te bereiken is, scheelt 1 euro per ton. Op de jaarkosten van 20 euro per ton scheelt dat dus 5 procent.

Bron: DLV Advies

Publicatiedatum: 26-2-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden