Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijf tips voor zakendoen in Vietnam

Sinds enkele jaren zit de economie van Vietnam in de lift. Met een bevolking van 91 miljoen inwoners, die bovendien relatief jong is (70 procent is jonger dan 30 jaar) is het een ontzettend interessante markt. Nederland is één van de grootste investeerders en handelspartners binnen de EU. Met de komst van een Vrijhandelsakkoord zijn er goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Hoog tijd om dit land beter te leren kennen. Tau van Ngo (NWC Vietnam Consulting) geeft tips:

1. Neem de tijd
In Vietnam gaat de besluitvorming niet zo snel als in Nederland. Vooral bij het ondertekenen van papierwerk is geduld nodig. Mocht je dus een contract gaan ondertekenen met een zakelijk contact, kijk dan niet gek op als het proces enkele weken tot soms maanden in beslag kan nemen. Als je zaken wilt gaan doen, is het belangrijk om te werken aan een goede band met je zakenpartner. Je kunt dus verwachten een heleboel biertjes te gaan drinken met je zakenpartners.

2. Vind een competente vertaler
Hoewel men in Vietnam grotendeels Engels kan verstaan, is spreken vaak lastig. Neem daarom een goede vertaler in de arm, zodat er geen verwarrende situaties ontstaan. Spreek van tevoren af met de tolk en zorg ervoor dat hij of zij een goed beeld heeft van je organisatie. Mocht je documenten willen overhandigen, zorg dan dat deze stukken ook in het Vietnamees zijn vertaald.

3. Wissel visitekaartjes uit aan het begin van de ontmoeting
Het is een vast gebruik in Vietnam om bij een eerste ontmoeting visitekaartjes uit te wisselen. Gebruik altijd twee handen om de visitekaartjes aan te bieden en te ontvangen. Om extra respect te tonen, kun je ook licht je hoofd naar voren buigen. Besteed vervolgens ongeveer een minuut aan het bekijken van het visitekaartje en spreek de naam en titels hard op uit ter bevestiging. Neem altijd voldoende visitekaartjes en ander promotiemateriaal mee, want het kan zo zijn dat er meer mensen meekomen naar de afspraak dan je van tevoren had verwacht.

4. Vermijd conflicten
Bij begroeting is het niet gebruikelijk om een knuffel of een zoen te geven. Voorkom ongemakkelijke situaties. In Vietnam begroet men elkaar met het schudden van een hand. Het is ook aan te raden geen gevoelige onderwerpen als oorlog, religie of politieke kwesties te bespreken.

5. Kom op tijd
In Vietnam is 10.00 uur een afspraak echt 10.00 uur. Men vat het op als een belediging als je later binnen komt lopen.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: