"Uienras Barito is echt een blijvertje"
"SV3557ND is een vroeg ras met een sterke huid voor de lange bewaring. Deze ui komt kort na Barito, een bekende vroege ui van Seminis. Rockito (SV3700ND) is sinds kort beschikbaar. De naam doet vermoeden dat het om een heel stevige ui gaat, zowel in de schil als de vrucht. Het middenvroege ras is volgens Lennert dan ook geschikt voor de zeer lange bewaring. Ook heeft Rockito een sterke spruitrust en kan deze ook op wat zwaardere grond geteeld worden. "Er is veel vraag naar deze uien en ze zijn inmiddels zelfs al uitverkocht".
Kwaliteit en ziekteresistentie
"De nieuwe rassen combineren opbrengst en kwaliteit. Zeker met het oog op de handel zijn wij ons ervan doordrongen dat we nog meer moeten focussen op kwaliteit. Een groot deel van de uien is immers bestemd voor export." Lennert merkt op dat er bij de ontwikkeling van nieuwe rassen daarnaast meer aandacht is voor ziekteresistentie. "Meeldauw- en fusarium vormen wereldwijd een probleem in de uienteelt. Bij de veredeling wordt gewerkt aan rassen met resistentie voor deze schimmels en ook bijvoorbeeld Pinkroot. Kwaliteitsaspecten zoals hardheid, huidkwaliteit en spruitrust staan voorop, maar we verwachten dat we hier in de toekomst zeker rassen gaan krijgen met resistentie tegen schimmelziekten."
Smaak
Naast Barito, een ras dat het volgens hem al zeker 15 jaar goed doet, is ook Bennito een betrouwbare allrounder. "Barito is echt een blijvertje. Er zijn maar weinig andere uien van dit type Rijnsburger." Op de vraag of smaak iets is waarmee men zich kunnen onderscheiden antwoordt Lennert dat dit misschien voor de toekomst nog wel kansen biedt. "Consumenten zijn bewuster met voeding bezig en willen weten wat ze eten. Bij wortelen of tomaten bijvoorbeeld wordt hier al veel meer naar gekeken. De ui is wat dat betreft toch een bulkproduct. Voor de binnenlandse markt zijn er misschien wel mogelijkheden. Er zijn immers wel verschillende typen." (CS)
lennertvan.arenthals@monsanto.com