Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkoopleider Jaap Jonker, De Groot & Slot:

Ziekteresistenties uienrassen van groot belang

Binnen De Groot en Slot wordt er bij de ontwikkeling van nieuwe uienrassen steeds meer gekeken naar resistentie in de breedste zin van het woord. Tien jaar geleden werd de Hylander geïntroduceerd, een meeldauwresistente ui. "Sinds kort hebben we ook een rode meeldauwresistente ui. Naast meeldauw kijken we vooral naar bodemschimmels zoals fusarium, pinkroot en witrot. Jaren geleden was hier vooral behoefte aan vanuit de biologische sector, maar tegenwoordig vraagt ook het conventionele segment naar deze uien", aldus Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot in de uienspecial van Primeur.



Er komt volgens hem steeds meer ziektedruk met name in de intensieve teeltgebieden. "Pinkroot kan in Nederland ook een probleem worden en we zijn al druk bezig om dit ook binnen veredeling in te kruisen. Voor witrot is helaas nog geen resistentie gevonden."

Communicatie naar consument
Bij de ontwikkeling van nieuwe rassen wordt ook gekeken naar de uiteindelijke bestemming van de ui. Daarvoor heeft De Groot en Slot regelmatig contact met de supermarktinkopers en pakstations. Brazilië wil bijvoorbeeld een goudgele grove ui terwijl Afrika ook een wat donkerdere fijne ui kan gebruiken. "Een grote innovatie was onze roze ui. Bij deze ui wordt het ras gecommuniceerd naar de consument, maar bij de andere uien is dit niet het geval. Marketingtechnisch werkt dit goed voor de herkenbaarheid. In de toekomst gaat residubeperking een rol spelen binnen supermarkten. In Frankrijk leeft dat al meer. Daar wil men onderscheidend zijn naar hun concurrenten en dan kan een ui, waarvoor veel minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven worden, het verschil maken. We verwachten dat de herkenbaarheid op het product in de toekomst wel meer zal gaan leven. Een regionaal label bijvoorbeeld door er een producent aan te hangen."

Drie veelgevraagde rassen
Voor de ontwikkeling en uiteenzetting van de rassen wordt samengewerkt met Bejo. Drie rassen, waar momenteel een brede vraag naar is zijn Hysky, Hyfive en Hystore. Hysky is een vroeg ras, dat sterk tegen fusarium is, een lange bewaarbaarheid heeft en aantasting van fusarium kan reduceren met 60-70%. Hyfive en Hystore zijn wat latere rassen, die een sterk wortelgestel hebben waardoor ze in zowel hele droge als hele natte gebieden heel geleidelijk groeien. Vanwege de hardheid en de goede huidvastheid van de ui hebben deze uien ook een lange bewaarbaarheid.

Publicatiedatum: