Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reacties Gert Mulder, Chayenne Wiskerke, Philip van Geest en Kris Wouters

Hoe denkt de AGF-handel over het associatieverdrag EU-Oekraïne?

Tholen - Nederland stemde woensdag in een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Nog niet iedereen loopt warm voor deze volksraadpleging, maar anderen zijn hartstochtelijk voor of tegen het verdrag. We vroegen twee overtuigende voorstanders (Gert Mulder, GroentenFruit Huis / Chayenne Wiskerke, JWK Onions) en twee overtuigende tegenstanders (Philip van Geest, VGI /Kris Wouters, Wouters Fruithandel) in de AGF-handel naar hun beweegredenen.

Gert Mulder, Groenten Fruit Huis:
Met associatieverdrag komen makkelijker handelsrelaties tot stand
"Wij geven natuurlijk geen stemadvies als belangenorganisatie, maar waar we voor zijn, is dat er internationale afspraken worden gemaakt om de handel soepel te laten verlopen. Natuurlijk zijn er de bestaande WTO-verdragen, maar we zien dat het dit in de praktijk van de handel echt gaat werken als er concrete afspraken worden gemaakt om de handel soepel te laten verlopen. Een voorbeeld is het vrijhandelsverdrag dat gesloten is tussen de EU en Canada, waardoor we nu af zijn van de anti-dumpingheffing bij de paprika's. De omvang van de economie in Oekraïne is niet geweldig, maar als je niet ergens begint te bouwen, kom je nergens. Concreet ben ik de afgelopen maanden al twee keer door een Oekraïens bedrijf benaderd die op zoek was naar een Nederlandse partner. Daarbij hebben we na het verlies van de Russische markt dringend behoefte aan nieuwe, bereikbare afzetmarkten. Een land als China overvoeren we niet zomaar met paprika's. Daarom zijn we altijd in voor een vlotte handel dichter bij huis."

Chayenne Wiskerke, JWK Onions:
Ten allen tijde voor vrije handel

"Thuis hebben we best veel discussie over dit associatieverdrag gehad, maar uiteindelijk gaat dit associatieverdrag over vrije handel en daar ben ik ten allen tijde voor. Importbeperkingen, zoals dit jaar in onder andere Panama, Colombia en Honduras maar ook Rusland, zijn funest voor ons als uien exporterend land. Ik zie deze importbeperkingen zelfs als grootste bedreiging voor onze uienexport. Als sector drijven wij op export: 90% van ons volume gaat de grens over. Ik heb de indruk dat veel mensen niet helemaal op de hoogte zijn wat dit referendum exact inhoudt. Men is bang dat Oekraïne bij de Europese Unie komt, maar dat staat niet in dit verdrag. Dit gaat over vrije handel en dat is voor ons als export bedrijf maar ook als sector een absolute pré. Vrijhandelsverdragen met Zuid-Afrika, Israël en andere landen hebben ons in het verleden ook alleen maar economische impuls gebracht. De Russische boycot is niet alleen negatief, het heeft ook extra handel gecreëerd vanuit de EU met de Oekraïne. Dat levert geld en banen op maar creëert ook kansen voor ons. Ik ben niet puur pro-EU en zie ook dat er fouten worden gemaakt en door deze verdragen veel geld naar de verkeerde mensen kan gaan, maar als handelsland moeten we associatieverdragen nooit uit de weg gaan. Wij hebben de vrije handel ten allen tijde nodig."

Philip van Geest, Van Geest International:
Het is meer dan een gewoon handelsakkoord
"Laat me voorop stellen dat ik absoluut niet tegen de - oorspronkelijke - opzet van de EU ben. Dit heeft in het verleden veel economisch voordeel opgeleverd, ook voor VGI. Maar men is in Brussel (en Staatsburg) volledig doorgeschoten. Het is een geldverslindende megalomane wetten/regelmachine geworden (2500 per jaar), met nogal verstrengelde belangen. Waarom moet een 'vriendenclub' van landen maar uitgebreid blijven worden met landen met compleet andere instelling, met economische chaos, met zelfs burgeroorlog, en corruptie? En jawel, het braafste jongetje van de klas kan blijven betalen. De migrantencrisis bewijst voor mij dat de EU de regie kwijt is. De eigen grenzen kunnen niet eens verdedigd/gesloten worden. Het associatieverdrag met de Oekraïne is meer dan een gewoon handelsakkoord, ik heb mij er in verdiept. De Oekraïne heeft een micro-economie (0,2% van de Nederlandse export) dus leg mij maar uit wat wij daar beter van worden? Eenmaal in de EU gaat het land failliet, want de verouderde industrie kan totaal niet op tegen de in de EU geldende normen. Gevolg: uitverkoop van de bv Oekraïne. Er zal een stroom van visa vrije Oekraïners de EU in zwermen op zoek naar werk. Die vinden ze natuurlijk niet in - feitelijk failliete laden als -Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. Waar wel? Juist. Ons sociale stelsel is reeds overbelast en gebaseerd op en voor inwoners die jarenlang bijdragen aan de Nederlandse economie. De reeds alom aanwezige fraudes door inwoners van voormalig Oostbloklanden (re: Bulgaren, WOB, Roemenen noem maar op) doet mij het ergste vrezen voor de toekomst.

Maar vooral zal mijn Nee-stem ook een protest zijn tegen het verlies aan autonomie van Nederland en het stelselmatig negeren van de Nederlandse inwoners door de politiek  door "de onderste steen komt boven" en "geen geld meer naar de Grieken" door Rutte c.s. en door Brussel. En het blijft een 'Nee' ondanks de bangmakerij door de eurofiele ja-kant van de politiek. Een grotere onzin heb ik zelden gehoord alsof het Nederlandse volk achterlijk is! Dit is en blijft een unieke kans je (protest)stem te laten gelden. Al vrees ik dat, net zoals na het wegstemmen van de Europese grondwet en het invoeren van het Verdrag van Lissabon twee jaar later - wat feitelijk hetzelfde was - dat alles al beslist is door de zakkenvullers van Europa en hun vriendjes bij banken en grote multinationals. Drie maal raden wie er werkelijk profiteren?"

Kris Wouters, Wouters Fruithandel:
Verschrikkelijk dom om samen te werken met Oekraïne

"Ik denk dat het verschrikkelijk dom is van Europa om te gaan samen werken met Oekraïne. Ten eerste zal dit de verstandhouding met Rusland niet ten goede komen en ten tweede is er al een voldoende grote crisis in de Belgisch en Nederlandse fruitteelt door de concurrentie met de Poolse fruitteelt. Deze Poolse fruitteelt werd massaal gesteund door Europees geld met het gevolg dat de appelteelt van de Benelux verhuisde naar Polen. En nu gaan we nog eens verhuizen van Polen naar Oekraïne met Europees geld? En waar gaat men al die appelen verkopen wanneer men ruzie maakt met zijn grootste buur en grootste klant ? Ik ben zeker niet tegen Europa. Ik ben zelfs een voorstander van meer Europa, maar daarmee bedoel ik niet nog een groter Europa met landen zoals Oekraïne en Turkije."

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl

Publicatiedatum: 6-4-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 EU: Bayer mag Monsanto overnemen
21-3-2018 Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
20-3-2018 VK blijft tot eind 2020 in douane-unie en interne EU-markt
19-3-2018 Egyptische export stijgt en bereikt nieuwe bestemmingen
19-3-2018 'Aardbeienkoning' presidentskandidaat Russische verkiezingen
19-3-2018 Incoterms en de douaneaangifte
16-3-2018 Inzicht veranderend consumptiegedrag NL en VK
15-3-2018 Kabinet alert op gevolgen wijzigen handelverdrag EU-Mexico
15-3-2018 Copa en Cogeca blij met concept EU-richtlijnen handelsbetrekkingen EU-VK
15-3-2018 OM opgescheept met vliegtuig na fraude tuinders in Brabant en Limburg
15-3-2018 Fruitkraam Smash!
15-3-2018 Duitsland 4e in lijst meest protectionistische landen
14-3-2018 ... Geen zorgen?
14-3-2018 Groot onderzoek naar onderhandelingspositie agrarisch ondernemers
14-3-2018 Rusland was vorig jaar de op één grootste bananenimporteur
13-3-2018 VS: Staalheffingen onrustwekkend voor teeltsector
13-3-2018 KLM verkoopt geen sigaretten meer in vliegtuig
13-3-2018 Ondernemer onnodig veel tijd kwijt aan facturatie
12-3-2018 Circular Food Award 2018 Inschrijving geopend
12-3-2018 Voorstel Europese Commissie wijzigen landbouwsteun