Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Reacties Gert Mulder, Chayenne Wiskerke, Philip van Geest en Kris Wouters

Hoe denkt de AGF-handel over het associatieverdrag EU-Oekraïne?

Tholen - Nederland stemde woensdag in een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Nog niet iedereen loopt warm voor deze volksraadpleging, maar anderen zijn hartstochtelijk voor of tegen het verdrag. We vroegen twee overtuigende voorstanders (Gert Mulder, GroentenFruit Huis / Chayenne Wiskerke, JWK Onions) en twee overtuigende tegenstanders (Philip van Geest, VGI /Kris Wouters, Wouters Fruithandel) in de AGF-handel naar hun beweegredenen.

Gert Mulder, Groenten Fruit Huis:
Met associatieverdrag komen makkelijker handelsrelaties tot stand
"Wij geven natuurlijk geen stemadvies als belangenorganisatie, maar waar we voor zijn, is dat er internationale afspraken worden gemaakt om de handel soepel te laten verlopen. Natuurlijk zijn er de bestaande WTO-verdragen, maar we zien dat het dit in de praktijk van de handel echt gaat werken als er concrete afspraken worden gemaakt om de handel soepel te laten verlopen. Een voorbeeld is het vrijhandelsverdrag dat gesloten is tussen de EU en Canada, waardoor we nu af zijn van de anti-dumpingheffing bij de paprika's. De omvang van de economie in Oekraïne is niet geweldig, maar als je niet ergens begint te bouwen, kom je nergens. Concreet ben ik de afgelopen maanden al twee keer door een Oekraïens bedrijf benaderd die op zoek was naar een Nederlandse partner. Daarbij hebben we na het verlies van de Russische markt dringend behoefte aan nieuwe, bereikbare afzetmarkten. Een land als China overvoeren we niet zomaar met paprika's. Daarom zijn we altijd in voor een vlotte handel dichter bij huis."

Chayenne Wiskerke, JWK Onions:
Ten allen tijde voor vrije handel

"Thuis hebben we best veel discussie over dit associatieverdrag gehad, maar uiteindelijk gaat dit associatieverdrag over vrije handel en daar ben ik ten allen tijde voor. Importbeperkingen, zoals dit jaar in onder andere Panama, Colombia en Honduras maar ook Rusland, zijn funest voor ons als uien exporterend land. Ik zie deze importbeperkingen zelfs als grootste bedreiging voor onze uienexport. Als sector drijven wij op export: 90% van ons volume gaat de grens over. Ik heb de indruk dat veel mensen niet helemaal op de hoogte zijn wat dit referendum exact inhoudt. Men is bang dat Oekraïne bij de Europese Unie komt, maar dat staat niet in dit verdrag. Dit gaat over vrije handel en dat is voor ons als export bedrijf maar ook als sector een absolute pré. Vrijhandelsverdragen met Zuid-Afrika, Israël en andere landen hebben ons in het verleden ook alleen maar economische impuls gebracht. De Russische boycot is niet alleen negatief, het heeft ook extra handel gecreëerd vanuit de EU met de Oekraïne. Dat levert geld en banen op maar creëert ook kansen voor ons. Ik ben niet puur pro-EU en zie ook dat er fouten worden gemaakt en door deze verdragen veel geld naar de verkeerde mensen kan gaan, maar als handelsland moeten we associatieverdragen nooit uit de weg gaan. Wij hebben de vrije handel ten allen tijde nodig."

Philip van Geest, Van Geest International:
Het is meer dan een gewoon handelsakkoord
"Laat me voorop stellen dat ik absoluut niet tegen de - oorspronkelijke - opzet van de EU ben. Dit heeft in het verleden veel economisch voordeel opgeleverd, ook voor VGI. Maar men is in Brussel (en Staatsburg) volledig doorgeschoten. Het is een geldverslindende megalomane wetten/regelmachine geworden (2500 per jaar), met nogal verstrengelde belangen. Waarom moet een 'vriendenclub' van landen maar uitgebreid blijven worden met landen met compleet andere instelling, met economische chaos, met zelfs burgeroorlog, en corruptie? En jawel, het braafste jongetje van de klas kan blijven betalen. De migrantencrisis bewijst voor mij dat de EU de regie kwijt is. De eigen grenzen kunnen niet eens verdedigd/gesloten worden. Het associatieverdrag met de Oekraïne is meer dan een gewoon handelsakkoord, ik heb mij er in verdiept. De Oekraïne heeft een micro-economie (0,2% van de Nederlandse export) dus leg mij maar uit wat wij daar beter van worden? Eenmaal in de EU gaat het land failliet, want de verouderde industrie kan totaal niet op tegen de in de EU geldende normen. Gevolg: uitverkoop van de bv Oekraïne. Er zal een stroom van visa vrije Oekraïners de EU in zwermen op zoek naar werk. Die vinden ze natuurlijk niet in - feitelijk failliete laden als -Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. Waar wel? Juist. Ons sociale stelsel is reeds overbelast en gebaseerd op en voor inwoners die jarenlang bijdragen aan de Nederlandse economie. De reeds alom aanwezige fraudes door inwoners van voormalig Oostbloklanden (re: Bulgaren, WOB, Roemenen noem maar op) doet mij het ergste vrezen voor de toekomst.

Maar vooral zal mijn Nee-stem ook een protest zijn tegen het verlies aan autonomie van Nederland en het stelselmatig negeren van de Nederlandse inwoners door de politiek  door "de onderste steen komt boven" en "geen geld meer naar de Grieken" door Rutte c.s. en door Brussel. En het blijft een 'Nee' ondanks de bangmakerij door de eurofiele ja-kant van de politiek. Een grotere onzin heb ik zelden gehoord alsof het Nederlandse volk achterlijk is! Dit is en blijft een unieke kans je (protest)stem te laten gelden. Al vrees ik dat, net zoals na het wegstemmen van de Europese grondwet en het invoeren van het Verdrag van Lissabon twee jaar later - wat feitelijk hetzelfde was - dat alles al beslist is door de zakkenvullers van Europa en hun vriendjes bij banken en grote multinationals. Drie maal raden wie er werkelijk profiteren?"

Kris Wouters, Wouters Fruithandel:
Verschrikkelijk dom om samen te werken met Oekraïne

"Ik denk dat het verschrikkelijk dom is van Europa om te gaan samen werken met Oekraïne. Ten eerste zal dit de verstandhouding met Rusland niet ten goede komen en ten tweede is er al een voldoende grote crisis in de Belgisch en Nederlandse fruitteelt door de concurrentie met de Poolse fruitteelt. Deze Poolse fruitteelt werd massaal gesteund door Europees geld met het gevolg dat de appelteelt van de Benelux verhuisde naar Polen. En nu gaan we nog eens verhuizen van Polen naar Oekraïne met Europees geld? En waar gaat men al die appelen verkopen wanneer men ruzie maakt met zijn grootste buur en grootste klant ? Ik ben zeker niet tegen Europa. Ik ben zelfs een voorstander van meer Europa, maar daarmee bedoel ik niet nog een groter Europa met landen zoals Oekraïne en Turkije."

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl

Publicatiedatum: 6-4-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer
14-9-2017 Qatar voelt pijn sancties
14-9-2017 Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’
14-9-2017 Hoeveel baby's werden vorig jaar geboren op elk continent?
13-9-2017 Duurzaamheid op werkplek blijft achter
13-9-2017 Een op de vijf miljonairs is agrariër