Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Simon Wilms

"“OmniCuro is echt een aanwinst voor de bewaring"

Een hoogwaardig akkerbouwbedrijf runnen in het poldergebied rond Anna Paulowna? Het idee alleen al zal in de eeuwen vóór 1870 voor een groot gelach gezorgd hebben. Hoewel er verwoede pogingen gedaan werden vanaf de zevende eeuw, werd het gebied te vaak gewonnen door het water. De overstromingen en de steeds zouter wordende zandgrond maakte dat inwoners de streek liever achter zich lieten om zich elders te vestigen. Zelfs na de inpoldering in 1846 bleek de grond nauwelijks verkoopbaar. Het zou nog jaren duren voordat het zout voldoende uit de grond gespoeld zou zijn.



Succes in de polder
Aan het begin van de twintigste eeuw bleek de grond uitermate geschikt voor bloembollenteelt en groeide Anna Paulowna uit tot het grootste aaneengesloten bloembollengebied van de wereld. Toch zijn het niet alleen de bloembollentelers die met succes hun gewassen verbouwen in Hollandse Kroon. De zavelgrond van Maatschap Wilms aan de Zwinweg in Anna Paulowna levert hoogwaardige pootaardappelen en uien op. Simon Wilms (29) blikt samen met vader Henk (63) en moeder Nelly (60) terug op een bewogen maar succesvol jaar.



Natte oogst
Het waren vooral natte weersomstandigheden die het oogstseizoen van 2015 kenmerkten. "We konden steeds maar korte periodes rooien", vertelt Simon aan de gezellige keukentafel van de statige herenboerderij uit omstreeks 1860. "De aardappelen en uien kwamen erg nat van het land. Ik weet niet hoe het zou zijn gelopen als we onze nieuwe bewaarschuur nog niet hadden gehad".

Bewaarschuur
Wilms startte eerder in 2015 met de bouw van een flinke bewaarschuur die al voor de oplevering in gebruik genomen werd. In de bewaarschuur bevinden zich 4 cellen met een zuiginstallatie en 1 cel met een traditionele blaaswand, samen goed voor de opslag van zo'n 2000 ton pootaardappelen. Grenzend aan de cellen is nog een grote ruimte waar middels ruimteventilatie en natuurlijke trek nog eens 600 ton bewaard kan worden.



De bewaring is bovendien voorzien van een krachtige koelinstallatie van MB Koeltechniek. Met een extra condensor kan de restwarmte van de koeling gebruikt worden om het product in de bewaring optioneel op te warmen. "Onze producten werden voorheen op vijf locaties in de buurt bewaard. Daarnaast waren we gewend om een deel van de pootaardappelen buiten in kisten te drogen door middel van natuurlijke trek met een zeil over de kisten. Nu pas merk ik hoe arbeidsintensief dat was. Bovendien is het droogproces nu veel beter te sturen en controleren", vertelt Simon.

Keuze ventilatiesysteem
Bij het kiezen van het droogsysteem voor de bewaarcellen lieten de akkerbouwers zich uitgebreid informeren over de kenmerken van de verschillende opties.
De 3D simulaties die Omnivent ontwikkelde overtuigden hen uiteindelijk te kiezen voor zuigventilatie, hoewel dit niet hun eerste keus was. "We zaten aan een traditionele blaasinstallatie te denken omdat deze in onze gedachten een hogere droogcapaciteit zou hebben", licht Simon toe. "Door de kennis die Omnivent met ons deelde en liet zien door de computeranimaties hebben we vier van de vijf cellen voorzien van zuigventilatie. Gelukkig maar, want we hebben de meerwaarde ervan direct kunnen ervaren. Ons pootgoed hebben we uitstekend kunnen drogen en uiteindelijk heb ik de kisten uit de cel met blaaswand toch ook nog in een cel met zuigventilatie geplaatst. De theoretische onderbouwing, dat bij de zuigventilatie de lucht beter verdeeld wordt per m³ product , heeft zich zoals het nu lijkt al bewezen."



OmniCuro managet de bewaring
In de bewaarschuur, met een nokhoogte van 13,5 meter, laat Simon enthousiast zijn OmniCuro zien: "De OmniCuro is echt een aanwinst voor de bewaring. Deze bewaarcomputer is gedetailleerd en nauwkeurig in het managen van alle streefwaarden". Binnen notime tovert Simon de actuele situatie binnen de cellen tevoorschijn en glimlacht tevreden bij de getoonde parameters. "Het 1e jaar is alles natuurlijk nog nieuw en moeten we nog veel leren, maar dat viel me uiteindelijk nog mee. Omnivent heeft ons goed begeleid in het ontdekken van de automatisering in bewaarmanagement.

Blik op de toekomst
Als er vooruit gekeken wordt, ziet Simon zichzelf graag in de boerderij van zijn ouders wonen. Daar worden aan de keukentafel regelmatig grappende opmerkingen over gemaakt, maar ook pa en ma genieten zelf nog volop van de ruimte en de plek waar ze inmiddels al 30 jaar wonen. Wat gewassen betreft, ziet Simon nog wel ontwikkeling. Bovendien biedt de nieuwe bewaarschuur meer capaciteit dan de maatschap nu direct nodig heeft. Doorgroeien naar vijftig hectare pootaardappelen behoort dan ook tot de opties voor de komende vijf jaar. Dit jaar wordt de bewaarschuur nog voorzien van zonnepanelen, goed voor 130.000 kWh, en gaat Simon op zoek naar een heftruck waarmee hij de maximale hoogte van de bewaarcellen kan benutten.



Open dag
Maatschap Wilms heeft plannen om in de zomer van 2016 een open dag te houden voor iedereen die geïnteresseerd is. Waarschijnlijk zal deze open dag gecombineerd worden met de afsluitende dag van "De Week van de Akkerbouw''. (www.weekvandeakkerbouw.nl)

Bron: Omnivent
Publicatiedatum: