Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Greenpeace wil inzet retail tegen bijensterfte

In Nederland zijn supermarkten het belangrijkste afzetkanaal voor AGF en hebben ze een dominante positie in de voedselketen. Hun handelswijze draagt bij aan de teloorgang van wilde bijen en andere bestuivers door intensieve landbouwmethoden, overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en te weinig biodiversiteit op de akkers, in de boomgaarden en in de kassen. De gevolgen voor bijen, bestuivers en andere nuttige insecten zijn desastreus. Hoog tijd dat de supermarkten zich inzetten om bijvriendelijke en duurzame landbouw ook in Nederland te bevorderen, aldus milieuorganisatie Greenpeace in het rapport 'Bijensterfte in het schap'.

De Nederlandse supermarkten maken goede sier met biologische producten, maar die maken slechts zo'n 3% uit van de omzet. Het gaat om die andere 97%, waar aanzienlijke stappen kunnen worden gezet. Greenpeace vindt het belangrijk dat de boeren niet de rekening van de broodnodige verduurzaming gepresenteerd krijgen, maar beter worden betaald voor een duurzamer product.

Herman van Bekkem, woordvoerder van Greenpeace: "Supermarkten kunnen hun beleid verbeteren door een aantal schadelijke bestrijdingsmiddelen met voorrang uit hun keten te bannen en te zorgen dat zij geen schade meer aanrichten aan bestuivers, biodiversiteit en milieu. Innovatieve boeren tonen in de praktijk aan dat een duurzame landbouw heel goed mogelijk is en moeten daarvoor eerlijker beloond worden. Zij steken hun nek uit voor de toekomst van ons voedsel. Het zou de supermarkten sieren als ze deze boeren zouden ondersteunen."

Bron: Greenpeace

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Beetje jammer dat het helemaal niet zo erg gesteld is met de bijensterfte door gif, maar dat bijen sterven aan een slechte imker... Makkelijk om de landbouwers de schuld te geven, dan ervoor te zorgen dat de imkers weten wat ze doen. Hulde aan de imkerijverenigingen.
Bianca, Boskoop - 2016/04/18 12:56:26.000


Ik wil juist geen bijen in m''n gewas,Hoe los ik dat op een betaalbare/diervriendelijke/milieuvriendelijk manier op??
henk, nl - 2016/04/23 11:33:06.000


Bijensterfte was in jaren niet zo laag

Sinds jaren is de wintersterfte onder bijenvolken niet zo laag geweest als afgelopen winter. In 2011 schommelde de uitval nog rond de 20%, afgelopen twee jaren kwam het uit onder de 10% en dit jaar is het dus 6,5%. De wintersterfte is gemeten door het Honingbijen Surveillance programma, uitgevoerd door Naturalis en Wageningen UR, en in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

In een telefonische enquête over wintersterfte hebben Bijen@wur (Wageningen UR) en de NBV samengewerkt met het Honingbijen Surveillance programma, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek wordt voor 51% gefinancierd door het ministerie van EZ en voor 49% door Nefyto (Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie). De medewerking van alle imkers aan de steekproef en enquête is essentieel voor het succes van het onderzoek en voor het bepalen van de wintersterfte onder bijenvolken en de factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Koos Biesmeijer van Naturalis legt uit dat in een gerandomiseerde steekproef gegevens van meer dan 500 geselecteerde imkers bijeengebracht zijn. “De steekproef is representatief voor de sterfte onder de volken van de Nederlandse imkers” zegt Sjef van der Steen van Bijen@wur. De 534 imkers hebben 5919 volken ingewinterd, waarvan er 5537 de winter overleefd hebben. Dit komt overeen met een overleving van ongeveer 93,5% en een wintersterfte van 6,5 %.

Jan Dommerholt, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging stelt dat de 6,5% wintersterfte een ‘normaal niveau’ is, dat wil zeggen een niveau dat normaal was voordat de Varroamijt in Nederland kwam.. Koos Biesmeijer van Naturalis en coördinator van het honingbijen surveillance programma is blij met de lage wintersterfte omdat het zowel voor de imkers goed nieuws is, als voor de bestuiving van fruit en groenten door honingbijen; gewassen die voor ons van levensbelang zijn.
10:39 - do 21/04/2016
Jec, Barendrecht - 2016/04/21 16:33:11.000


@ Bianca Boskoop

Vrouw van / of zelf een Landbouwer misschien?

Als je niet precies weet waar je het over hebt, is het misschien beter dat je niet op een artikel als dit reageert. Een door jou verzonnen oorzaak voor een wereldwijd probleem gaat het denk ik niet oplossen. Daar komt bij dat de schuld niet bij de landbouwers ligt, maar bij de bestrijdingsmiddelen / gewasbeschermers die ze gebruiken.

Het grootste probleem voor de wereldwijde bijenbevolking zijn de zogeheten: Neonicotinoïden (een stof zeer verwant aan het welbekende Nicotine) Neonicotinoïden vind men terug in diverse gewasbeschermers.

De bij drinkt de nectar van een bloem welke is bespoten door een gewasbeschermer die Neonicotinoïden bevat. Net als bij ons mensen als we roken, krijgt de bij hierdoor een extra positieve beloning voor het drinken van deze nectar. Door dit gevoel gaat de bij alleen nog maar terug naar de bloemen die Neonicotinoïden bevatten, waardoor de bij zichzelf langzaam maar zeker vergiftigt.

Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat er hele kolonies uitsterven, miljoenen / miljarden tegelijk door Neonicotinoïden. Beetje jammer dat een Bianca uit Boskoop denkt dat ze het beter weet dan al deze wetenschappers.

Droevig dat mensen eerder aan hun eigen portemonnee denken dan aan het welzijn van de bij en uiteindelijk dus ook de mens...
Youri, Raamsdonksveer - 2016/04/19 10:01:23.000© UienNieuws.nl 2018