Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland staat import Duits pootgoed toe

Frankrijk debatteert over opheffen sancties

Het Franse parlement debatteert deze week over opheffen van de sancties. De centrumrechtse partij nam het initiatief voor dit debat. De prijzen voor fruit zijn sinds de boycot fors gestegen. Rusland staat import van Duits pootgoed toe. Ook verlaagd het land de importtarieven voor een aantal producten die niet goed geteeld kunnen worden in het Russische klimaat. Oekraïne hoopt op een voorkeursbehandeling door de EU om daarmee het verlies van de Russische markt te compenseren.

Russen massaal op vakantie naar Griekenland

Voor de naderende meivakantie zijn veel Russen nog op zoek naar een vakantieadres. Na het verbod op reizen naar Egypte als gevolg van het neergehaalde vliegtuig boven de Sinaï vorig jaar en het verbod op reizen naar Turkije als gevolg van het neerhalen van het Russisch gevechtsvliegtuig, zoeken de Russen hun heil in Griekenland. Volgens berichten kreeg de Griekse ambassade al 10.000 visumverzoeken met als hoogtepunt afgelopen vrijdag toen 2.600 Russen een visum wilden aanvragen.



Frankrijk debatteert over opheffen sancties

Het Franse parlement buigt zich deze week over de vraag of de sancties tegen Rusland verlegt moeten worden. Het initiatief voor het debat komt van de centrumrechtse partij. Het is de eerste keer dat parlementariërs zich uitspreken over de sancties. De initiatiefnemer van het debat is tegenstander van de maatregelen. Thierry Mariani zegt dat de sancties alleen maar schade hebben toegebracht aan Frankrijk.

Fruitprijzen gestegen

Volgens Rosstat zijn de prijzen voor fruit in Rusland sinds het begin van de boycot gestegen met 59,2 procent. Tussen juli 2014 en maart 2016, vanaf het begin van de sancties, zijn de fruitprijzen met bijna 60 procent gestegen. Ook voor groenten en diepvries vis zijn de prijzen gestegen. De grootste prijsstijging werd geregistreerd in de eerste maanden na de introductie van de boycot. Op dit moment zijn de prijzen gestabiliseerd.

Rusland staat import Duits pootgoed toe

De Russische fytosanitaire dienst heeft de import van Duits pootgoed toegestaan. Aan de toestemming gingen inspecties en laboratoriumonderzoek vooraf. Bedrijven die pootgoed mogen exporteren zijn: Bruns Pflanzen Export GmbH & Co.KG. en H. Lorberg Baumschulerzeugnisse GmbH & Co.KG.

Rusland verlaagt importtarieven

Volgens Russische media zal het land de importtarieven op pistaches en gedroogd fruit verlaagd worden tot een nultarief. Eind mei zullen ook de importheffingen voor broccoli, bloemkool en spruiten verlaagd worden. Deze gewassen kunnen moeilijk geteeld worden in het Russisch klimaat. De belangrijkste handelspartners voor gedroogd fruit zijn Tajikistan, Oezbekistan, Iran, Turkije, Chili en Argentinië.

Aardbeienoogst Stavropol verdubbelt

De aardbeienoogst in Stavropol, Zuid-Rusland, kan mogelijk verdubbelen tot 200 ton. Vorig jaar werd er 100 ton aardbeien geplukt. Als het weer gunstig blijft, kan de oogst nog hoger uitvallen. Telers hebben zo'n twintig verschillende, binnenlandse variëteiten op de velden staan.de regio investeert 4 miljoen roebel in de teelt, twee keer zoveel als vorig jaar.

Biovraag stagneert in Rusland

Terwijl wereldwijd de vraag naar biologische producten groeit, stagneert de vraag in Rusland. In Rusland kwam het volume bioproducten uit op 10.800 ton. Dat is vergelijkbaar met het volume uit 2014. Dat jaar steeg de vraag naar bioproducten met 4,9 procent. Ondanks de trend voor gezonde voeding stagneert de vraag naar biologische producten.

Rusland blijft investeren in landbouw

Tijdens zijn speech voor de Douma zei premier Medvedev dat de regering zal blijven investeren in de landbouwsector. De sector laat een stabiele groei zien, voor dit jaar wordt 3 procent groei geraamd. "Overal ter wereld, in succesvolle en minder succesvolle landen, bestaat overheidssteun voor de landbouw. Zonder twijfel zullen we daarmee doorgaan," aldus de premier.

Lage prijzen seizoensgebonden

Eerder maakte de Russische Centrale Bank bekend dat de prijzen voor groenten en fruit zijn gedaald. volgens handelaren in het verre oosten van Rusland hebben die dalende prijzen echter niets te maken met zelfvoorziening of importsubstitutie. Volgens hen zijn het de gebruikelijke seizoenswisselingen waardoor de prijzen dalen.

Kas voor zaadproductie

Het Russische conglomeraat Gavrish investeert 200 miljoen roebel in een kassencomplex in Krasnodar. Het complex is bedoelt voor de zaadproductie. Door de wisselkoers is de import van zaad niet langer rendabel. De productie van zaad van goede kwaliteit zal nog twee tot drie jaar duren. Volgens cijfers van de regering is 82 procent van de groenten geteeld met geïmporteerd zaad.

Oekraïne hoopt op voorkeursbehandeling EU

De Oekraïense regering hoopt dat het land een voorkeursbehandeling krijgt van de EU nu het land de Russische markt is kwijtgeraakt. Daarmee hoopt het land het verlies te kunnen compenseren. Daarom hoopt het land dat de verlaagde importtarieven voor meer producten verlaagd zullen worden. Ook hoopt het land dat de quota's verhoogd worden. Nu al zijn voor enkele producten de quota's gebruikt.

Marokko profiteert van boycot

Marokko profiteert het meest van de Russische boycot van Turkse groenten en fruit. Dat schrijven Russische media. Volgens de berichten is het Noord-Afrikaanse land de belangrijkste leverancier van tomaten en sinaasappelen. Het land zou een marktaandeel van 55,6 procent in het citrus hebben, 30,2 procent in de groenten en 25,7 procent specifiek in tomaten.

Zelfvoorziening moeilijk, zeker voor kasgroenten

Het Russische plan om de import te vervangen voor eigen teelt lijkt niet goed te werken. Vooral voor tomaten en komkommers blijkt dit lastig. De plannen van vorig jaar om de kasteelt te vergroten werden maar voor de helft waar gemaakt. Als er voor 2020 niet nog eens 2.000 hectare kassen gebouwd worden, zal het land moeten terugkeren tot import. Volgens cijfers is de oogst vorig jaar met 5 procent gestegen, terwijl de import met 30 procent daalde. De teeltbedrijven hebben doorgaans te weinig kapitaal om te investeren in de kassenbouw. Daarnaast zijn door de ongunstige wisselkoers de kosten voor de kastelers verhoogd tot 64 procent.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.