Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw label: ‘made with Italy in Kyrgyzstan’

Turkije wil relatie Rusland normaliseren

Rusland overweegt de opheffing van sancties tegen Turkije mits aan de fytosanitaire eisen wordt voldaan. Turkije wil de relatie met Rusland verbeteren, maar een Turkse delegatie kreeg geen visum voor Rusland. Griekenland en Rusland gaan samenwerken en Italië probeert de boycot te omzeilen door samenwerkingsverbanden aan te gaan met niet geboycotte bedrijven. Iraanse investeerders steken geld in de Kazachse appelteelt en Oezbekistan exporteert meer naar Rusland.

Rusland overweegt opheffen sancties Turkije

De Russische fytosanitaire dienst kondigde aan het opheffen van de sancties tegen Turkije te overwegen, mits de producten aan alle fytosanitaire eisen voldoen. In de afgelopen maanden werden verschillende producten aan de sanctielijst om fytosanitaire redenen toegevoegd.



Turkije wil relatie Rusland normaliseren

De Turkse regering wil de relatie met Rusland normaliseren. Na het neerhalen van het Russische gevechtstoestel door Turkije verkilde de relatie. Met dat doel wilde een Turkse delegatie deze week Moskou bezoeken, maar de vertegenwoordigers kregen geen visum voor Rusland. Het overleg kon daardoor geen doorgang vinden en is opgeschort.

Turkse exporteurs kijken naar Midden-Oosten

Turkse druivenexporteurs kijken naar het Midden-Oosten als nieuwe afzetmarkt.De sector heeft een probleem nu Rusland, goed voor 95 procent van de export, de grenzen gesloten heeft voor de druiven. Europa is een kleine markt voor de exporteurs, daarom kijken ze nu in de regio. Als er geen exportmarkten gevonden worden, zal de productie van rozijnen stijgen doordat meer telers de rozijnen laten drogen.

Griekenland en Rusland gaan samenwerken

Griekse en Russische bedrijven gaan samenwerken op het gebied van landbouw. De landen willen onder andere samenwerken op het gebied van handel voor producten die niet onder de boycot vallen. Na een ontmoeting tussen de regeringsleiders vorig jaar werd 2016 uitgeroepen tot het jaar van 'Rusland in Griekenland' en 'Griekenland in Rusland'.

'Made with Italy in Kyrgyzstan'

Met de gesloten Russische grenzen voor Europese groenten en fruit, zoeken landen naar nieuwe manieren om hun plek in de Russische markt vast te houden. Het Italiaanse Ministerie van Economische Zaken presenteerde onlangs het label 'made with Italy'. Italiaanse bedrijven gaan samenwerkingsverbanden aan met bedrijven in niet geboycotte landen. Op het label wordt dan ook Italië vermeld. Zo wordt bijvoorbeeld samengewerkt met bedrijven in Kirgizië, die op het label 'made with Italy in Kyrgyzstan' voeren.

Iraanse investeerders naar Kazachstan

Iraanse investeerders steken geld in een appelboomgaard in Ayagoz, Oost-Kazachstan. De twee partijen hebben daarvoor een verklaring ondertekend. De eerste kapitaalinjectie bedraagt zo'n 1,3 miljoen dollar. De Kazachse regio stond vroeger bekend om de appelteelt, maar die teelt is de laatste jaren in verval geraakt. Met deze investering moet de teelt weer nieuw leven ingeblazen worden.

Oekraïne importeert meer

De import van groenten en fruit in Oekraïne is in het eerste kwartaal gestegen. Onder seizoensinvloeden werden bijna zeven keer meer aardappelen, uien, kool, peen en bieten geïmporteerd. De import van peen en bieten kwam uit op 5800 ton, een jaar eerder was dat 169 ton. Aardappelen stegen van 513 ton vorig jaar naar 2100 ton dit jaar. De import van kool verdubbelde bijna tot 1100 ton. Er werd 2200 ton uiten ingevoerd. Redenen voor de hogere import zijn, naast het seizoen, een krimp in de teelt en problemen met de langdurige opslag.

Oezbeekse export in de lift

Volgens de Russische president is de import uit Oezbekistan met 10 procent gestegen. De citrusimport zou zelfs met een factor 54 zijn toegenomen. Vorig jaar werden al meer druiven en citroenen uit het Centraal-Aziatische land ingevoerd. De druivenimport kwam vorig jaar uit op 13.432 ton, een jaar eerder was dat nog 339 ton. De citroenenimport steeg van 14 ton naar 621 ton.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.