Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering doet waarde van landbouwgrond in Zuid-Europa dalen

Landbouwbedrijven in Zuid-Europa zien hun inkomsten sterk dalen door de opwarming van de aarde. Landbouwinkomsten in West- en Noord-Europa zullen juist toenemen. In België zou de landbouwwaarde door hogere temperaturen kunnen stijgen met 8,5%, zegt prof. dr. Steven Van Passel van de Universiteit Hasselt. De resultaten van de studie werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental & Resource Economics.

De onderzoekers bekeken klimaatdata en boekhoudkundige data van meer dan 40.000 landbouwbedrijven in de 15 oude lidstaten van de Europese Unie. Daarbij maakten ze gebruik van een economische methode die rekening houdt met de aanpassingsmogelijkheden van bedrijven. Door verschillende datasets te combineren en bewerken, konden zijverbanden leggen tussen de huidige waarde van landbouwgrond en temperatuur- en neerslagvariabelen. De onderzoekers hielden ook rekening met bodemkwaliteit, de afstand tot steden en havens, landbouwsubsidies, bevolkingsdichtheid en hoogteligging van de landbouwregio's.

Uit die resultaten bleek dat – indien het 1 °C warmer zou worden – landen als Spanje en Italië 5% van hun landbouwgrondwaarde zouden verliezen, Portugal en Griekenland zelfs 9%. Dat betekent: minder opbrengsten en slechtere oogsten. Landbouwgronden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Scandinavische landen winnen weer meer dan 10% aan waarde, in België is dat 8,5%, aldus professor Van Passel. De economische impact van minder regen zou alleen in Denemarken en Finland voordelig zijn voor de grondwaarde. De economische impact van klimaatwijziging blijkt voornamelijk te worden bepaald door veranderingen in temperatuur en slechts in mindere mate door veranderingen in neerslag.

De onderzoekers brachten ook de impact van de seizoenen in kaart. Het blijkt dat vooral de opwarming in de winter en zomer negatieve gevolgen heeft voor de landbouw. Ongedierte overleeft gemakkelijker in een warmere winter, warme zomers zorgen voor hittestress bij gewassen en dieren. Een warmere lente en herfst zorgen voor een langer groeiseizoen. In de studie werd daarnaast de impact van uiteenlopende klimaatscenario's – met gemiddelde tot sterke temperatuurstijgingen – berekend. In het scenario, met een temperatuurstijging van 4,26 °C tegen het jaar 2100 en een neerslagdaling van 21%, is er een duidelijk negatieve economische impact in Zuid-Europa en een positieve impact in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De onderzoekers probeerden ook de totale welvaartsimpact van die klimaatscenario's in te schatten. Een mild scenario met een temperatuurstijging van 2.8 °C en 5% minder neerslag levert op Europees vlak 5% extra landwaarde op. In de ergere klimaatscenario's is er wel welvaartsverlies. Dat bedraagt 17% welvaartsverlies bij het scenario met een temperatuurstijging van 4,26 °C in 2100 en een neerslagdaling van 21% en bedraagt 32% in als de temperatuur 4.4 °C stijgt en de neerslag met 34% afneemt.

bron: Universiteit Hasselt
Publicatiedatum: